Behovet av auktorisation för att bedriva utbildning av väktare har behandlats i proposition 1988/89 och av riksdagen i mars 1989.
I landet finns i dag ca 15 000 väktare. Ungefär 80 % av väktarna arbetar i ett antal större företag typ Securitas, ABAB, Svensk säkerhetsservice. Övriga sysselsätts i mindre företag, ofta lokalt bundna.
All utbildning av väktare sker i dag genom internutbildning vid Securitas och ABAB.
Utbildningen omfattar ca 217 timmar. Den är både teoretisk och praktisk. En nyanställd väktare genomgår först en 24 timmars utbildning och kan därefter sättas in i arbete och efter sex månader sker så en vidareutbildning.
Då omsättningen på personal inom branschen är förhållandevis stor finns ett antal väktare som enbart har 24 timmars utbildning men med befogenheter som en väl utbildad väktare. Det medför att den personalen inte kan utföra ett fullgott arbete och att yrket får en låg status och att personalomsättningen ytterligare ökar.
Inom arbetsgivarorganisationen och de anställdas organisation är man medveten om problemen. Möjligheten att avancera i yrket är liten. De små företagens svårighet att komma in på marknaden medför risk att man gör avkall på kvaliteten. I och med att utbildningen är så pass begränsad saknas också möjligheten att vidga uppdragen till mer kvalificerade uppgifter.
Kunderna är intresserade av att kunna lägga mer kvalificerade uppgifter på bevakningspersonalen. Men man är också kritisk över den höga personalomsättningen som är ett problem i sammanhanget.
Ett förslag är utarbetat att förlägga en samlad utbildning av väktare till Sollefteå. När terrängregementet läggs ned kommer ett antal personer att frigöras som har erfarenhet av bevakning, sjukvård, fysisk träning, undervisning m.m.
I Sollefteå finns Statens Hundskola som utbildar vakthundar. Inom regementsområdet finns förutom lokaler för övning, undervisning och boende även skjutbanor och andra anläggningar som passar för en kvalificerad utbildning av bevakningspersonal. Det finns således resurser för utbildning av 2 000 personer/år som motsvarar dagens utbildningsbehov.
Organisatoriskt kan verksamheten drivas i bolagsform med de större vaktbolagen som delägare. AMU har även visat intresse för att delta i projektet.
Statens stöd och medverkan skulle ge ökad kraft åt projektets förverkligande samtidigt som det ger Sollefteå kommun en nödvändig ersättning för det bortfall av arbetstillfällen som nedläggningen av T3 kommer att medföra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om etablering av utbildning av väktare till Sollefteå kommun.
Stockholm den 24 januari 1991 Sven Lundberg (s) Rune Jonsson (s) Bo Forslund (s) Britta Sundin (s) Martin Segerstedt (s) Bo Holmberg (s)