Innehåll 1.
Sammanfattning3 2.
Företagande -- en förutsättning för välstånd3 3.
En fri ekonomi4 3.1
Statens roll inom näringslivet4 3.2
Skydd för äganderätten4 3.3
Skydd för näringsfriheten5 3.4
Minskat offentligt ägande5 3.5
Avskaffa löntagarfonderna5 3.6
Fri konkurrens -- fria marknader5 3.7
Sverige måste bli medlem i EG6 3.8
Avreglering6 3.9
Minskat uppgiftslämnande6 3.10
Energiförsörjningen måste säkras7 3.11
Fungerande transporter7 3.12
Teknisk kompetens7 3.13
Företagande i svagt utvecklade landsdelar8 4.
Sänkt skattetryck8 4.1
Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter8 4.2
Avveckla arbetslivsfonden9 4.3
Rätt till underskottsavdrag9 4.4
Anpassa förmögenhetsbeskattningen9 4.5
Anpassa arvs- och gåvobeskattningen10 4.6
Skatt på realisationsvinster10 4.7
Bolagsbeskattningen10 4.8
Beskattning av egenföretagare11 4.9
Brutet räkenskapsår11 4.10
Räntefördelning11 4.11
Sänkt preliminär B-skattesats12 4.12
Egen bil i tjänsten12 4.13
Energibeskattning12 5.
Förstärkt rättssäkerhet vid beskattningen12 5.1
Tolkningsföreträde för skattebetalarna12 5.2
Avskaffa generalklausulen12 5.3
Ersättning för kostnader i skattemål12 5.4
Skadestånd vid felaktig myndighetsutövning12 5.5
Avskaffa bevissäkringslagen13 5.6
Reformerad betalningssäkringslag13 5.7
Lex Hjortberg13 5.8
Slopat skatteansvar vid stöld och rån13 6.
Riskkapitalförsörjning för tillväxtföretag13 6.1
Villkorslån13 6.2
Avreglerad börshandel14 7.
En fungerande arbetsmarknad14 7.1
Reformerad sjukförsäkring14 7.2
Reformerad arbetsskadeförsäkring14 7.3
Arbetslöshetsförsäkring för alla15 7.4
Flexibel arbetstid och semester15 7.5
Avmonopolisera arbetsförmedlingen15 7.6
Åtgärder inom arbetsrätten15 7.6.1
Negativ föreningsrätt16 7.6.2
Fackliga stridsåtgärder16 7.6.3
Avskaffa vetorätten16 7.6.4
Ett entydigt arbetstagarbegrepp16 7.6.5
Flexiblare anställningsregler17 7.7
Företagsanpassad yrkesutbildning17 8.
Reformera den offentliga sektorn17 8.1
Bryt de offentliga monopolen18 8.2
Bryt de kommunala konkurrensbegränsningarna18 8.3
Kommuner skall inte vara företagare18 8.4
Revidera plan- och bygglagen18 9.
Hänvisningar19
Hemställan19 1. Sammanfattning
Endast fria företag i en väl fungerande marknadsekonomi kan skapa välstånd. Skall Sverige klara den nuvarande ekonomiska krisen krävs att de svenska företagen kan utvecklas. Socialdemokratisk politik har inte givit tillräckligt goda betingelser för företagande. Konsekvenserna av den socialdemokratiska politiken avspeglas tydligt i den låga ekonomiska tillväxten och den försämrade svenska konkurrenskraften.
Den viktigaste grundorsaken till problemen i svensk ekonomi är det höga skattetrycket. Moderata Samlingspartiet vill sänka skattetrycket med minst tio procentenheter under den kommande tioårsperioden. Utgångspunkten skall vara att de skatter som orsakar de största skadorna på samhällsekonomin i första hand skall sänkas. På en rad punkter måste skattereglerna förändras så att initiativ, sparande och företagande får bättre villkor.
Några andra viktiga punkter för att ge bättre förutsättningar för Sveriges företag är: Äganderätten och näringsfriheten måste grundlagsskyddas.Det offentliga ägandet måste minska och löntagarfondernas slopas. Sverige bör bli medlem av EG.Konkurrensen måste främjas.Den arbetsrättsliga lagstiftningen bör reformeras.Energiförsörjningen måste tryggas.
2. Företagande -- en förutsättning för välstånd
Nu är Sverige inne i en allvarlig ekonomisk kris -- inflationen är hög, industriproduktionen sjunker, arbetslösheten stiger, underskottet i bytesbalansen ökar. Svenska folket är i dag medvetet om att den ekonomiska situationen de närmaste åren kommer att bli besvärlig.
Sverige har -- i takt med ett snabbt ökande skattetryck både realt och i förhållande till omvärlden -- under de senaste tjugo åren fallit tillbaka som industrination. Svenska företag och svenska produkter håller på att slås ut från de internationella marknaderna. Svenska storföretag flyttar allt mer av sin tillverkning till utländska fabriker -- inte för att vara nära marknaderna utan för att villkoren och förutsättningarna för produktion är betydligt bättre där än i Sverige. Många mindre och medelstora företag med nya produktidéer väljer nu att sälja licenser i stället för att själva exportera sina produkter.
Allt fler inser att den grundläggande orsaken till de ekonomiska problemen är den socialdemokratiska politiken.
På kort sikt kan svensk konkurrenskraft bara återställas genom lägre kostnadsökningar, främst genom en återhållsam löneutveckling.
På längre sikt är det givetvis ingen tillfredsställande lösning. Sverige skall inte konkurrera med omvärlden genom låga reallöner. Sveriges framtidsmöjligheter ligger i stället i att bättre och effektivare än andra länder och regioner kunna producera varor och tjänster. Det kräver en ständig förändringsprocess inom näringslivet.
Utan entreprenörer och småföretag kan inte en sådan process fungera. Det är nästan alltid i de små och nystartade företagen som man återfinner kreativt nytänkande. Därför ligger det i allas intresse att skapa bra förutsättningar för nya och växande företag.
Det krävs generella insatser som stärker näringslivets långsiktiga konkurrenskraft. Det kan ske framför allt med en ekonomisk politik som ger sänkt skattetryck, låg inflation, och låga räntor. Kostnadsdrivande och produktionshämmande regler och system måste tas bort eller förändras. Då finns förutsättningar för nya företag att starta och för existerande småföretag att konsolideras och expandera. Sveriges ekonomiska problem kan lösas om hela näringslivet -- både små och stora företag -- får förutsättningar att växa och utvecklas.
3. En fri ekonomi
Näringslivet är en samlande benämning på tiotusentals företag, som alla en gång byggts upp kring någon idé eller uppfinning. Bakom dessa företag har det nästan alltid stått enskilda och fria företagare, som tillsammans med skickliga arbetare och tjänstemän utvecklat sitt projekt. Det är denna utvecklingsprocess som skapat västvärldens välstånd.
Det svenska näringslivet kommer under 1990-talet att ställas inför många utmaningar. Skall Sveriges företag klara 1990- och 2000-talens krav måste det ske en dynamisk utveckling. Statlig näringspolitik är ingen lösning. En väl fungerande marknadsekonomi är en förutsättning för bibehållen och utvecklad välfärd. Socialistiska inslag i ekonomin är till skada. Socialism och statsstyrning har aldrig fungerat och fungerar inte i dag.
3.1 Statens roll inom näringslivet
Staten skall inte styra utvecklingen i enskilda företag eller branscher. Statens främsta uppgift är att skapa ett regelverk inom vars ramar företagen kan fungera. En väl utformad lagstiftning stärker marknadsekonomin och ger reella möjligheter för företagen att utvecklas så fritt som möjligt. Av hänsyn till bland annat miljö, hälsa och säkerhet kan statsmakterna dock stifta ett antal inskränkande och resurskrävande lagar. Riksdagen måste också kunna uttaga skatt från företagen för finansiering av viktiga gemensamma ändamål.
3.2 Skydd för äganderätten
I grundlagen har inskrivits skydd för vissa fundamentala rättigheter. Skyddet för äganderätten i den svenska regeringsformen är emellertid relativt svagt. I andra länder i Västeuropa finns mera omfattande grundlagsskydd för enskild äganderätt. Även Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna baseras på en vilja att försvara den enskilda äganderätten.
Det är otillfredsställande att riksdagsmajoriteten över en natt kan införa lagar som förändrar grundvalarna för företags och enskildas ekonomi. Den svenska grundlagen bör därför revideras så att skyddet för äganderätten stärks.
3.3 Skydd för näringsfriheten
Friheten att starta och driva företag är en nödvändig förutsättning för en fungerande marknadsekonomi. Näringsfrihet måste därför råda. Krav på olika former av etableringskontroll måste tillbakavisas.
De inskränkningar som kan tolereras i rätten att starta eller driva ett företag måste grundas på mycket tungt vägande skäl, såsom omtanke om andra människors liv, hälsa eller egendom.
Inom alltför många områden råder i dag inte någon reell etableringsfrihet. Offentliga monopol och diskriminerande bestämmelser inom framför allt vård- och omsorgsområdena utgör t ex effektiva hinder. Inom andra områden finns det en direkt etableringskontroll och vandelsprövning, som t.ex. i restaurangbranschen och inom delar av kommunikationssektorn. Det bör göras en samlad översyn över olika etableringshinder i syfte att undanröja alla hinder som inte är starkt motiverade.
Näringsfriheten, dvs rätten att starta och driva ett eget företag, måste få ett skydd i Sveriges grundlag.
3.4 Minskat offentligt ägande
Stat och kommuner skall inte äga företag. I en gemensam motion från Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet och Centerpartiet föreslår vi att statliga företag och statliga minoritetsposter i företag och affärsdrivande verk successivt skall avyttras. I första hand skall anställda och allmänheten erbjudas att köpa aktier.
I många kommuner föreslår moderata företrädare försäljning av kommunala företag och outnyttjade kommunala tillgångar.
3.5 Avskaffa löntagarfonderna
Löntagarfondernas investeringar leder till en smygande socialisering av det svenska näringslivet.
Som föreslås i en borgerlig trepartimotion måste löntagarfondssystemet omedelbart avvecklas. Det bör ske på ett sätt som främjar ett ökat privat sparande.
Ett särskilt inslag i löntagarfondssystemet är den så kallade Småföretagsfonden. Även denna bör avskaffas.
Den femte AP-fondsstyrelsen, som inrättades 1988, är ytterligare ett socialistiskt instrument avsett att stärka och utveckla det kollektiva ägandet. Denna femte AP- fondsstyrelse bör avskaffas. Därmed motverkas också koncentrationen av makt över det svenska näringslivet.
Socialdemokraterna och LO har föreslagit fortsatta steg, utöver löntagarfonderna, mot en fondsocialism. De vill omvandla AP-fonden till en slags gigantisk löntagarfond med möjlighet att köpa upp nästan hela det svenska näringslivet. Förslagen som är inriktade på en kollektivisering av sparande och ägande skall inte få förverkligas.
3.6 Fri konkurrens -- fria marknader
En marknadsekonomi förutsätter fria marknader. Ingrepp i prissättningen förstör marknadernas funktion och skapar varubrist. Hög inflation kan inte bekämpas med prisstopp eller andra prisregleringsåtgärder. Höga löneökningar kan inte motverkas med lönelagar -- då inför man planekonomi på arbetsmarknaden.
Fri konkurrens måste råda inom näringslivet. Näringsfrihetsombudsmannen har en viktig uppgift att kontrollera att konkurrensen inte begränsas. Den svenska konkurrenslagstiftningen måste moderniseras. Många konkurrensbegränsningar är ofta resultatet av offentliga ingrepp på marknaderna. Omotiverade ingrepp i företagens verksamhet är inte acceptabla. Att åter reglera affärstiderna vore t.ex. ett sådant omotiverat ingrepp. En systematisk översyn av konkurrensbegränsade regleringar bör göras i syfte att öka förutsättningarna för konkurrens.
3.7 Sverige måste bli medlem i EG
Sverige är i mycket stor utsträckning beroende av internationell handel och av att svenska företag kan vara aktiva utomlands. Moderata Samlingspartiet anser att frihandeln bör utökas så långt som möjligt.
Sverige bör under året söka medlemskap i EG -- den Europeiska Gemenskapen. Endast om Sverige blir fullvärdig medlem av EG kan svenska individer, företag och institutioner få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som gäller för individer, företag och institutioner inom EG-länderna. Genom medlemskap får Sverige möjlighet att påverka EG:s framtida utveckling.
Utvecklingen mot en politisk union innebär att EG- samarbetet stärks och effektiviseras. Det gör det ännu viktigare att Sverige blir medlem av EG. EG har planer på att skapa en gemensam valuta. En sådan skulle innebära stora fördelar för såväl näringslivet som allmänheten.
3.8 Avreglering
Företagare måste för att kunna bedriva sin verksamhet hålla reda på en mycket stor mängd lagar och bestämmelser. Vissa av dessa är nödvändiga för att vårt moderna samhälle skall kunna fungera någorlunda friktionsfritt, men andra lagar och bestämmelser är onödiga.
Regleringar är kostsamma. Det är angeläget att förekomsten och konsekvenserna av regler inom olika områden systematiskt utreds. Detta måste därefter följas av konkreta förslag till avreglering. Det är också nödvändigt att varje förslag till ny lag åtföljs av en ordentlig utvärdering av konsekvenser och kostnader för enskilda individer, företag och statsmakterna.
3.9 Minskat uppgiftslämnande
I dag samlar staten, till stor del genom skattemyndigheterna, riksförsäkringsverket och SCB, in en rad uppgifter från företagen. Det är uppgifter som dels skall nyttjas för kontroll av företagen, dels utgöra underlag för offentlig statistik. Många företag måste dessutom regelbundet lämna uppgifter till andra myndigheter. På senare tid har även många kommuner börjat infordra uppgifter från företag.
Alla myndigheter måste, enligt vår mening, beakta att det är kostsamt för företagen att lämna uppgifter. Det är dessutom, proportionellt sett, i regel mycket dyrare för ett litet företag än för ett stort företag. Det är angeläget, även med hänsyn till statistikens kvalitet, att antalet begärda uppgifter minskas och att SCB i ökad utsträckning nyttjar urvalsundersökningar.
3.10 Energiförsörjningen måste säkras
För ett modernt industrisamhälle är god tillgång till energi en nödvändighet. Högre energipriser påverkar den energiintensiva industrin, men indirekt skulle hela näringslivet skadas av höga energipriser.
Politiseringen av energifrågorna under 1970- och 1980- talet har skapat en fundamental osäkerhet kring energiförsörjningen. En förtida kärnkraftsavveckling skulle få mycket stora och negativa ekonomiska och miljömässiga konsekvenser.
Verkligheten tvingade regeringen att göra en uppgörelse med folkpartiet och centern som i realiteten innebär att en kärnkraftsnedläggning inte kommer att kunna inledas under 1990-talet. Uppgörelsen berör inte årtalet 2010 för nedläggningen av kärnkraften. Därmed kvarstår osäkerheten kring elförsörjningen i ett längre perspektiv.
Moderata Samlingspartiet förordar en aktiv miljöpolitik i stället för en styrande energipolitik. Energipolitiken i dess traditionella betydelse -- en politik avsedd att styra tillförsel och användning av energi -- bör snarast avvecklas. Olika energiformer måste utvecklas utifrån sina ekonomiska meriter inom ramen för gällande miljökrav. Kärnkraften skall få användas så länge de stränga säkerhetskraven uppfylls.
3.11 Fungerande transporter
För näringslivets utveckling är det väsentligt att det finns goda kommunikationer. Vägunderhållet är eftersatt, viktiga motorvägssträckor saknas och järnvägsnätet kan inte möta kundernas krav. Det krävs omfattande investeringar i väg- och järnvägsnäten under de kommande åren. Moderata Samlingspartiet föreslår därför att ytterligare 2,5 miljarder kronor anvisas i årets budget för sådana åtgärder. Förslag om investeringar i ett mer långsiktigt perspektiv kommer att framställas i anslutning till den av regeringen aviserade näringspolitiska propositionen.
Årets investeringsökning finansieras med medel som inflyter till följd av den av oss föreslagna försäljningen av statliga företag.
Goda flygförbindelser är en förutsättning för att företag i hela landet skall kunna utvecklas. Det behövs en avreglering av flygtrafiken.
Regeringens politik med ständigt ökande pålagor på bilismen och försämrade skattevillkor vid bruk av bil drabbar många företag och anställda hårt. Politiken måste ta hänsyn till att en stor del av befolkningen måste använda bil för att kunna fungera såväl i arbetslivet som privat.
3.12 Teknisk kompetens
Kompetensnivån inom det svenska undervisningsväsendet och på svenska forskningsinstitutioner är av avgörande betydelse för de svenska företagens framtida konkurrenskraft. Svensk forskning måste hålla hög kvalitet. Därför är det viktigt att slå vakt om en god forskningsmiljö vid universitet och specialhögskolor. Moderata Samlingspartiet vill att universiteten skall få större självständighet. Det bör ske genom att universiteten blir stiftelser med eget kapital.
Sverige måste fullt ut deltaga i de olika europeiska forsknings- och utvecklingsprojekten.
STU har en viktig uppgift i att främja teknisk forskning och utveckling. För att detta skall kunna ske krävs att det vid STU finns en god teknisk och ekonomisk kompetens.
3.13 Företagande i svagt utvecklade landsdelar
För att alla delar av Sverige skall utgöra fungerande regioner krävs ett livskraftigt näringsliv. I första hand bör generella metoder nyttjas för att främja företagande i de delar av landet där utvecklingsförutsättningarna är sämre. Moderata Samlingspartiet har sedan länge förordat sänkta arbetsgivaravgifter i Norrlands inland. I den mån särskilt stöd skall utgå för företagsinvesteringar i svagt utvecklade landsdelar bör denna hjälp i första hand ges via länsstyrelserna.
4. Sänkt skattetryck
Skatteomläggningen innebär inte att skattetrycket sänks -- i stället omfördelas skatterna. De nya reglerna drabbar småföretagarna särskilt hårt.
Skatteomläggningen driver på inflationen ytterligare, vilket kommer att medföra svårigheter för de mindre företagen. Regeringen saknar i dag en trovärdig ekonomisk politik. Balansproblemen i den svenska ekonomin kommer att förvärras. Det leder till ytterligare höjda realräntor, vilket kommer att drabba många småföretag hårt.
Sveriges rekordhöga skattetryck minskar medborgarnas frihet genom att de själva får disponera en så liten andel av sina inkomster. Samtidigt försämras den ekonomiska tillväxten. Vid genomförandet av den nödvändiga marginalskattereformen motverkades de sänkta inkomstskatterna av höjningar av andra skatter i motsvarande mån. Det totala skattetrycket måste nu sänkas. Moderata Samlingspartiet har föreslagit en skattereform som innebär en väsentlig sänkning av skattetrycket under 1990-talet.
Nedan redovisas ett antal skatteförslag, som sammantagna syftar till att väsentligt förbättra förutsättningarna för mindre och medelstora företag.
4.1 Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter
Arbetsgivaravgifter och egenavgifter har efter hand blivit allt mindre relaterade till de förmåner de avser finansiera. De har mer fått karaktären av skatt.
Enligt vår uppfattning bör sambandet mellan förmåner och socialförsäkringsavgifter successivt återinföras. Avgiftsuttaget bör reduceras genom att icke förmånsrelaterade avgifter på sikt slopas.
Moderata Samlingspartiet föreslår inför det kommande året förändringar inom socialförsäkringsområdet som möjliggör en sänkning av arbetsgivaravgifterna med drygt två procentenheter.
Till detta skall dessutom läggas den sänkning av avgiften som blir följden av vårt förslag om införande av en arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen. Detta torde röra sig om en sänkning i storleksordningen 2,5--3 procentenheter.
Sammantaget leder förslagen till en sänkning av arbetsgivaravgifterna med minst 4,5 procentenheter 1992.
Moderata Samlingspartiet avvisade införandet av en så kallad särskild löneskatt (motsvarande skattedelen av socialförsäkringsavgifterna). Denna avgift belastar bland annat så kallat passiva näringsinkomster och pensionärer som arbetar efter 65 års ålder. Vi föreslår att skatten successivt slopas.
4.2 Avveckla arbetslivsfonden
Arbetslivsfonden, som är ett resultat av en tillfällig s.k. arbetmiljöavgift under slutet av 1989 och 1990, är ett socialistiskt och byråkratiskt påfund. Tanken är att fonden, som har 24 regionala kanslier, skall dela ut medel till olika projekt i arbetslivet.
Arbetslivsfonden bör avvecklas. De återstående medlen bör kanaliseras tillbaka till företagen genom en temporär sänkning av arbetsgivaravgiften med 1,5 procentenheter under 1992. Denna är inkluderad i den tidigare nämnda arbetsgivaravgiftssänkningen för detta år.
4.3 Rätt till underskottsavdrag
Underskott i en förvärvskälla får i fortsättningen inte kvittas mot överskott i andra förvärvskällor eller i ett annat inkomstslag. Underskott skall enbart få kvittas mot eventuellt framtida överskott i samma förvärvskälla. Denna åtgärd försämrar förutsättningarna för nyföretagande och entreprenörskap. Det förekommer ofta att personer som startar ett företag räknar med att under en inledande uppbyggnadsperiod kunna kvitta underskott i näringsverksamheten mot exempelvis tjänsteinkomster. Risktagandet blir med de ändrade reglerna större och nyföretagandet kommer att drabbas.
Enligt vår mening bör underskott även i framtiden vara avdragsgillt mot överskott i andra förvärvskällor och andra inkomstslag.
4.4 Anpassa förmögenhetsbeskattningen
Sverige har den högsta förmögenhetsskatten bland OECD-länderna. För många mindre företag är förmögenhetsskatten ett stort problem, eftersom de dräneras på pengar som tas ut för att ägaren skall kunna betala den icke avdragsgilla förmögenhetsskatten.
Kapitalbeskattningen i Sverige måste anpassas till vad som gäller i våra konkurrentländer. Redan från och med 1992 bör förmögenhetsbeskattningen av arbetande kapital i mindre och medelstora företag helt avskaffas. Förmögenhetsskatten i övrigt bör successivt slopas med början 1992.
Sambeskattning av förmögenheter måste slopas. Den så kallade begränsningsregeln, som begränsar det totala uttaget av förmögenhets- och inkomstskatt, måste också justeras i takt med att marginalskatterna sänks och för 1993 års taxering sättas till 50 procent.
4.5 Anpassa arvs- och gåvobeskattningen
Sveriges internationellt sett mycket höga arvs- och gåvobeskattning är orimlig och skapar många problem i samband med generationsskiften.
Enligt vår mening bör arvs- och gåvoskatten efter hand sänkas till den genomsnittliga nivå som gäller för övriga nordiska länder.
När det gäller gåvobeskattningen bör från den 1 januari 1992 det skattefria gåvobeloppet höjas från 10.000 kronor till ett halvt basbelopp, oavsett om beloppet utgörs av personligt lösöre eller andra tillgångar.
Vi föreslår också förändringar vad gäller värderingen av aktier för att undvika så kallade ''Sally Kistner-effekter''. Vidare bör alla OTC-aktier, i likhet med vad som gäller vid förmögenhetsbeskattningen, tas upp till 30 procent av substansvärdet. I samband med generationsskiften bör värdet av arbetande kapital inte bli föremål för arvs- och gåvobeskattning. Successiva överlåtelser måste i detta avseende kunna ske skattefritt.
4.6 Skatt på realisationsvinster
Den nominellt beräknade realisationsvinst som uppkommer vid försäljning av näringsfastigheter skall beskattas med 30 procent. En schablonregel, som alternativt medför en skatt på 27 procent av försäljningspriset, har införts. Nivån på skatteuttaget är alltför högt.
I ett första steg bör anskaffningsvärdena inflationsskyddas. Vid beräkning av den skattepliktiga vinsten skall omkostnadsbeloppet indexuppräknas från första året.
Aktievinstbeskattningen bör så långt möjligt harmoniseras med vad som gäller i omvärlden. Beskattningen av vinster på så kallade långtidsinnehav har emellertid i stället skärpts kraftigt genom att den nominellt beräknade vinsten beskattas med 30 procent. Vad avser kapitalvinster skall anskaffningsvärdet indexuppräknas så att beskattning sker av den verkliga vinsten -- ej av inflationsvinster. Alternativt kan skattesatsen sänkas till 15 procent. Efter en viss tid bör skattefrihet inträda.
4.7 Bolagsbeskattningen
Den reformering av bolagsbeskattningen som nu genomförts av riksdagen överensstämmer i sina huvuddrag med förslag Moderata Samlingspartiet framlade i riksdagen redan i mitten av 1980-talet. Vi motsatte oss emellertid vid riksdagsbehandlingen den skärpning av skatteuttaget som skedde utöver företagsskatteutredningens ursprungliga förslag. Vi har dessutom på vissa andra punkter velat fullfölja förslag från företagsskatteutredningen.
Enligt vår mening bör den av utredningen föreslagna nuvärdeavskrivningen och möjligheten att avsätta medel till periodiseringsfonder införas. Det så kallade inkuransavdraget vid lagervärdering bör vidare höjas från tre till fem procent i enlighet med vad företagsskatteutredningen ursprungligen föreslagit.
Företagsskatteutredningen föreslog vidare en extra avsättningsmöjlighet som ett stöd för små och nystartade företag på 20 procent av lönesumman upp till 25 basbelopp. Enligt vår uppfattning bör reserveringsmöjligheterna utformas så att den gäller oavsett om det egna kapitalet eller lönesumman valts som bas för reserveringarna. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag som innebär att den extra reserveringsmöjligheten också får beräknas med lönesumman som bas.
Det finns inte några sakliga skäl till varför aktieutdelningen skall dubbelbeskattas till skillnad från andra kapitalinkomster. Dubbelbeskattningen av aktieutdelningar bör således med början 1992 successivt slopas genom införande av avräkning för erlagd bolagsskatt vid beskattningen av aktieägaren.
Särskilda spärregler har införts vad beträffar aktieutdelningar och vinster på aktieinnehav i så kallade fåmansbolag. Dessa spärregler har fått en utformning som är diskriminerande. Självfallet leder den skärpta beskattningen av exempelvis vinster från mindre och medelstora företag till ett lägre nyföretagande. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag till lindringar av de spärreglerna.
4.8 Beskattning av egenföretagare
Reglerna för beskattning av enskilda näringsidkare har inte fått en tillfredsställande utformning i och med den nya skatteomläggningen. Reserveringsmöjligheterna bör förbättras genom att egenföretagarens egen inkomst skall få ingå i SURV-underlaget. Avsättning med SURV (skatteutjämningsreserv) skall enligt vår mening få ske med antingen 30 procent på ingående eget kapital och 20 procent av inkomster för beskattningsåret eller med 30 procent på ingående kapital och 15 procent av årets lönesumma.
Inom kort bör dessutom egenföretagarna få möjlighet att tillämpa samma reserveringsmöjlighet som gäller inom bolagssektorn. Regeringen har att fortsätta att utreda frågan om en så kallad särskild redovisningsmetod. Enligt vår mening bör denna metod läggas till grund för en lösning av problemet med egenföretagarnas reserveringsmöjligheter. Handelsbolagen får inte göras till självständiga dubbelbeskattade skattesubjekt. Då skulle en viktig företagsform i realiteten försvinna. Nuvarande principer för beskattning bör lämnas oförändrade.
4.9 Brutet räkenskapsår
I och med skatteomläggningen införs krav på övergång från brutet räkenskapsår till räkenskaper per kalenderår. Detta leder till avsevärda problem för de företagare vars verksamhet är så upplagd att brutet räkenskapsår är ett naturligt sätt för redovisning. Redovisningsbyråer kommer också att få problem att klara sina uppgifter. Enligt vår uppfattning bör det även i fortsättningen vara tillåtet för enskilda närningsidkare att ha brutet räkenskapsår.
4.10 Räntefördelning
Regler om så kallad räntefördelning inom enskild näringsverksamhet har införts. Det innebär att ränteutgifter i vissa fall skall föras över från näringsverksamhet till inkomst av kapital med lägre avdragsvärde som följd. Reglerna har kritiserats starkt i samband med remissförfarandet inför skatteomläggningen. Enligt vår mening bör reglerna om räntefördelning helt avskaffas.
4.11 Sänkt preliminär B-skattesats
Det preliminära B-skatteuttaget bör sänkas från 110 procent till 100 procent av föregående års skattskyldighet.
4.12 Egen bil i tjänsten
Många företagare och anställda har drabbats av de nya skattereglerna som gör det oförmånligt att använda egen bil i tjänsten. Det skulle vara olyckligt om företagen var tvungna att hålla särskilda bilar för körningar i tjänsten. Avdragsrätten bör baseras på den verkliga kostnaden att använda bilen i tjänsten.
4.13 Energibeskattning
Nuvarande energiskatter bör helt avskaffas. I stället bör en koldioxidbaserad beskattning av fossila bränslen införas.
5. Förstärkt rättssäkerhet vid beskattningen
Den enskilde skattebetalarens rättsliga ställning i förhållande till skattemyndigheterna är i viktiga avseenden alldeles för svag. Det bidrar också till att medborgarna får bristande respekt för gällande regler.
I en särskild motion föreslår vi väsentliga förändringar i syfte att öka skattebetalarnas rättssäkerhet.
5.1 Tolkningsföreträde för skattebetalarna
Även om skattelagstiftningen bör göras tydligare kan oklara situationer uppstå. Om inte lagstiftningen, förarbeten eller tidigare praxis ger klart belägg för hur en fråga skall avgöras bör taxeringen fastställas till den skattskyldiges fördel.
5.2 Avskaffa generalklausulen
Den nuvarande lagen mot skatteflykt, den sk generalklausulen, innebär att den enskilde inte kan förutse hur en viss transaktion kommer att bedömas. Lagen ger upphov till rättsosäkerhet och bör avskaffas.
5.3 Ersättning för kostnader i skattemål
Det bör införas en ovillkorlig rätt till ersättning för biträdeskostnader och dylikt för den som vinner ett skattemål. Även i fall där den skattskyldige delvis vinner eller förlorar skall ersättning kunna utgå.
5.4 Skadestånd vid felaktig myndighetsutövning
Om en myndighet, som t ex skattemyndigheterna, handlar fel bör den drabbade kunna få skadestånd.
5.5 Avskaffa bevissäkringslagen
Det finns en uppenbar risk att rättssäkerheten kommer i fara vid bruk av bevissäkringslagen. Bestämmelserna om husrannsakan räcker för att agera mot verkliga skattebrottslingar. Bevissäkringslagen bör därför avskaffas.
5.6 Reformerad betalningssäkringslag
Riksdagen ändrade under 1989 betalningssäkringslagen. De förbättringar som därmed uppnåddes är emellertid inte tillräckliga.
Den skada en skattebetalare faktiskt lidit till följd av felaktigt beslut om betalningssäkring skall ersättas fullt ut.
5.7 Lex Hjortberg
S.k. Hjortberg-fall måste undvikas. En uppdragsgivare bör inte kunna åläggas betalningsansvar för preliminärskatter och sociala avgifter om uppdragstagaren vid avtalets ingående är registrerad för betalning av preliminär B-skatt eller för mervärdeskatt. Betalningsansvar skall inte heller gälla ersättning som uppenbarligen är intäkt av jordbruk eller rörelse.
5.8 Slopat skatteansvar vid stöld och rån
Det är inte rimligt att den enskilde företagaren fullt ut skall erlägga inkomstskatt, egenavgift och mervärdeskatt i samband med stöld och rån av influtna kontanter i näringsverksamhet.
I den mån inte försäkring täcker uppkomna förluster i samband med sådana brott måste näringsidkaren ha rätt till avdrag för uppkommen förlust.
6. Riskkapitalförsörjning för tillväxtföretag
En stor del av vårt näringsliv består av företag, som inte är noterade på någon marknadsplats. De flesta faller in under begreppet fåmansbolag. Deras kapitalförsörjning sker främst genom kreditinstituten men till en del även genom olika statliga fonder och organ.
Ett exempel på hur skattefördelar i kombination med ny marknadsstruktur bidragit till en bättre riskkapitalmarknad för de litet större småföretagen är den s.k. OTC-börsen. De mindre småföretagen saknar dock fortfarande en bra form för riskkapitalförsörjning.
6.1 Villkorslån
Den internationella rörligheten av kapitalet kräver att villkoren för att investera i svenskt nyföretagande inte är sämre än de som gäller för att investera i motsvarande utländska företag. I de flesta länder gynnas nyföretagandet genom olika former av förmånliga skatteregler. I bl.a. Storbritannien och USA finns ett system för villkorslån eller vinstandelslån som har möjliggjort de sk VentureCapitalföretagens ofta framgångsrika och nyttiga verksamhet.
I Sverige kan för närvarande endast Industrifonden och staten lämna särskilda ''villkorslån'' till riskfyllda projekt. Lånen är skattepliktiga för mottagaren -- och bör följaktligen vara avdragbara för givaren -- och kan därmed kvittas mot utvecklingskostnader eller andra initialkostnader i projekten.
Fördelen med villkorslånet för mottagaren är att balansräkningen krymps (lägre redovisade lån på passivsidan och aktiverade utvecklingskostnader på aktivsidan av balansräkningen) samtidigt som lånen återbetalas i form av vinstandelar eller royalty på projekten endast i den mån sådana uppstår.
Fördelen för långivaren är att riskexponeringen blir mindre än annars genom att lånen blir skattemässigt avdragbara i samband med att de betalas ut och skatt erläggs först när vinsterna verkligen uppstår.
Det är angeläget att enskilda företag och personer kan lämna någon form av villkorslån/vinstandelslån.
6.2 Avreglerad börshandel
Börsmonopolet bör upphävas. Det bör bli möjligt att handla med aktier vid olika börser av skilda slag i Sverige. Därmed ges möjligheter för aktiehandel även i mindre bolag.
7. En fungerande arbetsmarknad
Den ekonomiska krisen avspeglar sig i en snabbt ökande arbetslöshet. Arbetslöshetsproblemet kan inte lösas genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är en förändrad politik på ett stort antal områden som kan återställa företagens konkurrenskraft och därmed trygga arbetstillfällen.
Oberoende av konjunkturerna fungerar den svenska arbetsmarknaden dåligt. Det krävs reformer på ett antal områden.
7.1 Reformerad sjukförsäkring
Socialdemokraternas vankelmod beträffande sjukförsäkringen omöjliggjorde att en arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen infördes redan i år. Riksdagen har dock tagit ställning för en arbetsgivarperiod fr.o.m. nästa år. Det är viktigt att socialdemokraterna inte får tillfälle att förhindra detta genom att ändra uppfattning ytterligare en gång.
Arbetsgivarperioden och den sänkta ersättningsnivån kommer dels att ge incitament för arbetsgivaren att upprätthålla en god arbetsmiljö, dels bidra till att stävja dagens missbruk av sjukförsäkringssystemet. I samband med införandet av arbetsgivarperioden skall arbetsgivaravgiften sänkas i motsvarande mån. Detta innebär bland annat en minskad kostnadsbelastning på företag med låg sjukfrånvaro.
7.2 Reformerad arbetsskadeförsäkring
Antalet ersättningsberättigade arbetsskador ökar kraftigt. Nuvarande system är otillfredsställande. Det ger inte några ekonomiska incitament till företag med god arbetsmiljö. Allt fler sjukdomar och skador klassificeras som arbetsskador även om det inte finns ett klart samband med en yrkesverksamhet.
Den nuvarande arbetsskadeförsäkringen bör ersättas med en lagstadgad skyldighet för arbetsgivaren att teckna en arbetsskadeförsäkring för sina anställda. Försäkringsbolagen skall i konkurrens kunna erbjuda olika försäkringslösningar inom ramen för en lagreglering av de grundläggande villkoren. Premiesättningen kommer att återspegla den förväntade skaderisken på arbetsplatsen.
7.3 Arbetslöshetsförsäkring för alla
Det är viktigt att den nuvarande fackföreningsanknutna arbetslöshetsförsäkringen ersätts av en allmän obligatorisk arbetslöshetsförsäkring för alla förvärvsarbetande.
7.4 Flexibel arbetstid och semester
Arbetstids- och semesterlagstiftningen behöver moderniseras och avregleras. Det krävs mer flexibilitet och valfrihet både för att säkerställa de anställdas önskemål och produktionens krav. Större utrymme måste ges för enskilda arbetstagare och arbetsgivare att själva komma överens om semesterns omfattning och om arbetstidens längd och förläggning. Hälso- och säkerhetsaspekterna skall vara utgångspunkten för lagstiftningen.
Den av socialdemokraterna genomdrivna förlängningen av den lagstadgade semestern till sex veckor är skadlig för den svenska ekonomin. Den dåliga produktivitetsutvecklingen ger inte underlag för kollektivt beslutade sänkningar av den arbetade tiden. Men även om så hade varit fallet finns det ingen anledning att tillgripa lagstiftning. Den förlängning med två dagar som redan har genomdrivits bör upphävas redan under 1991. Redan intjänad semestertid berörs emellertid inte av detta.
Dessutom är det viktigt att de s.k. ledighetslagarna blir föremål för översyn.
7.5 Avmonopolisera arbetsförmedlingen
Det lagstadgade förbudet mot fristående arbetsförmedlingar måste upphävas. Genom arbetsförmedlingar vid sidan om den statliga blir det lättare för arbetsgivare och arbetssökande att finna varandra. Specialiserade arbetsförmedlingar kan också uppstå.
Det måste också vara möjligt för företag specialiserade på personaladministrativa och liknande tjänster att rekrytera personal för sina uppdragsgivares räkning.
7.6 Åtgärder inom arbetsrätten
I de flesta småföretag finns det goda och naturliga relationer mellan företagaren och de anställda. Det är naturligt att alla som arbetar i ett litet företag strävar efter att företaget skall fungera så bra som möjligt. Företagaren och de anställda kan ofta på ett enkelt och informellt sätt lösa olika problem. ''En småföretagare administrerar inte sin personal -- han talar med sina anställda.''
Ibland uppstår emellertid konflikter som kräver att man måste söka stöd i den arbetsrättsliga lagstiftningen. Lagarna är emellertid komplicerade. Arbetsrättsliga lagregler måste utformas så att arbetstagare, deras fackliga företrädare och arbetsgivarna på förhand vet vilka regler som skall gälla. Lagstiftningens omfattning skall främst avgöras utifrån rättssäkerhetsaspekter -- i övrigt bör parterna genom avtal komma överens om vilka regler och villkor som skall gälla.
7.6.1 Negativ föreningsrätt
Arbetstagare bör på samma sätt som hon eller han har lagstadgad rätt att vara med i en facklig organisation också ha rätt att gå ur eller stå utanför en facklig organisation. Detta kallas negativ föreningsrätt. Denna bör, enligt vår mening, inskrivas i grundlagen.
7.6.2 Fackliga stridsåtgärder
Erfarenheterna från en del konflikter på arbetsmarknaden under de senaste åren visar tydligt att reglerna kring arbetskonflikter måste förändras.
Den sk 200-kronors-regeln innebär att en arbetstagare som deltar i en olovlig strejk eller annan olovlig stridsåtgärd inte behöver böta mer än 200 kronor. Det var en summa som infördes redan på 1930-talet. I dag är det ett alldeles för litet belopp för att verka avhållande. De böter som arbetsdomstolen utdömer bör stå i överensstämmelse med den skada som den olovliga konflikten orsakat. 5 000 kronor bör utgöra den övre gränsen för skadeståndet.
Vissa fackliga organisationer kräver att även ensamföretagare skall teckna kollektivavtal. Det är i sig en orimlig ståndpunkt, eftersom hon eller han saknar anställda. Det händer också att fackliga organisationer använder sig av blockadvapnet mot ensamföretagare och företag som bara har familjemedlemmar anställda. Denna form av blockader bör över huvud taget inte få förekomma.
Det förekommer också att blockad riktas mot företag där ingen av de anställda är eller önskar vara medlem i den fackliga organisationen och ingen heller önskar att arbetsgivaren tecknar kollektivavtal. Det är oacceptabelt. Regler för fackliga blockader bör därför fastställas.
7.6.3 Avskaffa vetorätten
Rätten för en facklig organisation att inlägga veto mot att arbetsgivaren utnyttjar ett entrepenadföretag innebär i realiteten rätt för dessa fackliga organisationer att utfärda näringsförbud.
Ekonomisk brottslighet bör bekämpas med rättsliga processer, inte genom att de fackliga organisationerna skall få sätta sig till doms över olika företag. Reglerna om facklig vetorätt bör avskaffas.
7.6.4 Ett entydigt arbetstagarbegrepp
Arbetstagarbegreppet är centralt. I dag är det emellertid oklart t.ex. när en uppdragstagare övergår till att bli arbetstagare. Detta innebär en rättsosäkerhet. Det är också orimligt att det finns olika definitioner för arbetstagare inom arbetsrätt, skatterätt och i reglerna för att betala socialförsäkringsavgifter. Det är nödvändigt att det skapas ett entydigt arbetstagarbegrepp.
7.6.5 Flexiblare anställningsregler
Provanställning bör få tillämpas under sex månader. Det förutsätter att den nuvarande lagens regler blir generellt verkande. Ett ökat utnyttjande av provanställning är till fördel både för företagen och för de grupper som har en svag ställning på arbetsmarknaden. För personer med särskilda svårigheter att få fotfäste på arbetsmarknaden bör dessutom provanställningstiden, under vissa förutsättningar, kunna utsträckas till tolv månader.
Reglerna för anställning vid arbetstoppar är besvärliga. I många fall är företag omedvetna om att vissa tillfälligt anställda kan ställa krav på att bli tillsvidareanställda. Det är t.ex. inte möjligt att två somrar i rad anställa en universitetsstuderande om denne också arbetar mellanliggande jul. Den s.k. tvåårsregeln bör upphävas så att tillfällig anställning vid arbetstoppar i upp till sex månader per år möjliggörs.
Turordningsreglerna vid driftsinskränkningar är svåra att följa. Det strikta kravet på att låta anställningstiden vara avgörande medför att företaget kan tvingas säga upp arbetstagare som är viktiga för företagets fortsatta överlevnad. Lagen bör omarbetas så att större hänsyn kan tas till behovet att behålla en personalstyrka som är lämplig med tanke på företagets framtida verksamhet.
Vidare bör undantagskretsen i LAS utvidgas till att omfatta fler kategorier av arbetstagare, t.ex. viktiga chefer eller experter. Möjligheterna att i stället träffa avtal bör utvidgas så att dessa, om de själva samtycker, får avstå från tillsvidareanställning.
7.7 Företagsanpassad yrkesutbildning
Den praktiska yrkesutbildningen i Sverige befinner sig i en kris. Få skolor har möjlighet att ge eleverna utbildning på den typ av avancerad utrustning som många företag i dag utnyttjar. Den starka bindningen till den traditionella skolan gör också att många elever som genomgått en vanlig praktisk yrkesutbildning är främmande för den miljö de möter ute på arbetsplatserna.
Vi har föreslagit att en väsentlig del av den praktiska yrkesutbildningen skall ske i samspel mellan skola och företag. Eleverna skall knytas till ett eller flera företag under utbildningstiden. Huvuddelen av den praktiska undervisningen och handledningen skulle ske ute på företagen. De teoretiska inslagen skall skolan svara för.
8. Reformera den offentliga sektorn
Mer än en tredjedel av arbetskraften arbetar inom den offentliga sektorn. Antalet anställda i kommuner och landsting har ökat kraftigt under 1970- och 1980-talet. Trots detta befinner sig stora delar av den offentliga sektorn i kris. Sjukvårdsköerna, daghemsköerna, eftersatt vägunderhåll, bristen på lärare och poliser är bara några exempel på kristecknen inom den offentliga sektorn.
Det finns vissa uppgifter som bara statsmakterna kan klara, men stora och viktiga delar av verksamheten i dagens offentliga sektor kan skötas i enskild regi. Detta hindrar inte att vissa väsentliga verksamheter kan vara offentligt finansierade.
Det är nödvändigt att reformera den offentliga sektorn -- endast då kan effektiviteten i hela den svenska ekonomin förbättras.
8.1 Bryt de offentliga monopolen
Den näringsfrihet och avreglering som kommit den enskilda sektorn till del saknas nästan helt på den offentliga sidan. Näringsfrihet existerar knappt. Regleringar och byråkrati omöjliggör till stor del ännu konkurrens och marknadsstyrning.
De anställda i dagens offentliga sektor bör få möjlighet att förverkliga sina idéer, drömmar och förslag som enskilda entreprenörer. Då kan nya metoder och tänkesätt införas. Näringsfrihet måste råda även inom denna sektor.
Mycket av verksamheten i dagens offenliga sektor kan liknas vid tjänsteföretag. Personalen är ofta den huvudsakliga tillgången i dessa företag. Det är därför verksamhet som ofta lämpar sig för att vara helt eller delvis personalägd.
8.2 Bryt de kommunala konkurrensbegränsningarna
I dag bedriver kommunerna en omfattande verksamhet i egen regi. Erfarenheterna från både Sverige och utlandet visar att genom utläggning av olika serviceuppgifter på entreprenad till privata företag kan kommunerna dels sänka kostnaderna, dels förbättra servicen för kommuninvånarna. Samtidigt får kommunerna därmed möjlighet att främja framväxten av småföretag som leverantörer och entreprenörer.
8.3 Kommuner skall inte vara företagare
Många kommuner och landsting bedriver nu kommunal verksamhet i bolagsform. Det är förklarligt, men tyvärr innebär detta att gränsen mellan kommunal och privat verksamhet ofta blir oklar. Genom subventioner kan offentlig verksamhet direkt konkurrera med privata företag. Detta är olämpligt.
Trots att det inte är en kommunal uppgift finns det kommuner som gått in som ägare i industri- och entreprenadföretag. I vissa fall gör kommunerna det i uppenbart trots mot domstolar, som förklarat det kommunala ägandet olagligt. I andra fall har kommunerna med skattemedel subventionerat driften av en del krisföretag. Kommuner kan inte långsiktigt förbättra bygdens utvecklingsmöjligheter eller säkra sysselsättningen genom att använda skattepengar för att subventionera företag. Kommunlagstiftningen bör entydigt förbjuda kommuner att engagera sig i normala affärsdrivande företag.
8.4 Revidera plan- och bygglagen
I plan- och byggnadslagstiftningen har kommunerna ett kraftfullt maktinstrument för att påverka etablering av vissa sorters kommersiell verksamhet. Kommunerna bör t ex inte ha möjlighet att förbjuda eller ytbegränsa livsmedelshandel med hänsyn till, som det heter, ''lämplig samhällsutveckling''. Det är därför nödvändigt att en skyndsam revision av lagstiftningen genomförs.
9. Hänvisningar
Konkreta yrkanden vad gäller flera av de i motionen berörda områdena framförs i separata parti- och kommittémotioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till avveckling av den s.k. Småföretagsfonden i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående utformningen av lagar och regler med hänsyn till möjligheterna att starta och driva företag,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående utvärdering av konsekvenserna av lagförslag,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående myndigheters krav på uppgiftslämnande från företag,2]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de små och medelstora företagens betydelse för den ekonomiska utvecklingen i Sverige,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag med innebörden att arbetande kapital i små och medelstora företag undantas från förmögenhetsskatt fr.o.m. inkomståret 1992 i enlighet med vad som anförts i motionen,3]
[att riksdagen beslutar att den s.k. begränsningsregeln för uttag av förmögenhets- och inkomstskatt vid 1992 års taxering skall fastställas till 50
% i enlighet med vad som anförts i motionen,3]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag med innebörden att arbetande kapital i små och medelstora företag undantas från arvs- och gåvobeskattning i enlighet med vad som anförts i motionen,3]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om att regeln om 30
% reduktion för företagsförmögenhet skall gälla även för successiva överlåtelser vid gåvobeskattning,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående reserveringsmöjligheter för små företag,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående spärregler vid beskattning av fåmansföretag,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående reserveringsmöjligheter för egenföretagare,3]
[att riksdagen beslutar att det preliminära B- skatteuttaget skall sänkas till 100
% av föregående års skatteuttag,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående privat verksamhet inom det som i dag är offentlig sektor,2]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar i kommunallagstiftningen i syfte att förhindra kommunala engagemang i normala affärsdrivande företag i enlighet med vad som anförts i motionen.1]
Stockholm den 23 januari 1991 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Ingegerd Troedsson (m) Anders Björck (m) Görel Bohlin (m) Rolf Clarkson (m) Rolf Dahlberg (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Gunnar Hökmark (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Arne Andersson (m) Sonja Rembo (m) i Ljung
1 1990/91:K232 2 1990/91:Fi704 3 1990/91:Sk352