Oroande rapporter finns om att kommunerna i framför allt norra Sverige har stora svårigheter att upprätthålla insamlingen av returpapper. I några fall har kommunerna upphört med verksamheten.
Orsaken härför är att lönsamheten för kommunerna är obefintlig. I många fall tvingas kommunerna att lämna ekonomiska bidrag till de företag som svarar för uppsamlingen och transport av returpappret.
Ett av problemen är svårigheten att konkurrera med billigare returpapper från Tyskland och Danmark som för närvarande är mellan 150 och 200 kr. billigare än det svenska per ton.
Om kommunerna tvingas att upphöra med verksamheten är risken stor att det senare kan bli svårt att motivera de enskilda hushållen att åter engagera sig i insamlingen av returpapper.
Det är således av stor vikt att insamlingen av returpapper upprätthålls i kommunerna.
På sikt kommer papperskonsumtionen i världen att öka snabbt. Europa svarar redan nu för en mycket kraftig ökning. Sedan 1982 har pappersförbrukningen i OECD- området ökat med ca 40 %. Och prognosen pekar i samma riktning. Inte minst i Östeuropa och i andra utvecklingsländer kan vi räkna med en kraftigt ökad konsumtion av papper.
Det bör även ligga ett långsiktigt nationellt intresse i att återvinningen av returpapper kan fortsätta i hela landet.
Åtgärder bör därför vidtas för att trygga en fortsatt insamling av returpapper i kommunerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att trygga pappersåtervinningen.
Stockholm den 23 januari 1991 Sven Lundberg (s) Rune Jonsson (s) Bo Forslund (s) Martin Segerstedt (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s)