Ett bil- eller båtbatteri innehåller 12--15 kg bly, 2 kg svavelsyra (densitet 1,28) och har ett hölje av polypropylen som väger ca 1 kg. Så länge batteriet innehåller vätskor är det miljöfarligt avfall, men har man tömt batteriet på syran betraktar man det som vanligt industriavfall medan syran fortfarande är miljöfarligt avfall.
Varje år säljs omkring 1,2 milj. batterier i hela landet. Ca 75 % används i personbilar.
Forskning och utveckling med att utveckla nya typer av batterier med längre livslängd är angelägen. Exempelvis skulle startbatterier till bilar med en livslängd på ca 10 år eller längre drastiskt minska antalet batterier som behöver kasseras. Entydiga signaler från branschkunnigt folk vid tekniska högskolor och fackföretag har pekat på möjligheten att för en mindre prishöjning per startbatteri utveckla en nya typ batterier med betydligt längre livslängd. En anledning till att detta ännu inte skett, kan vara att det på den svenska marknaden förekomer en stor mängd importerade prisbilliga batterier med relativt kort livslängd. Dessa medför stora miljöproblem.
Det är angeläget att stimulera användningen av batterier med längre livslängd. Ekonomiska styrmedel är lämpliga att använda i detta sammanhang. Det är också nödvändigt att forskning kring de genom sin längre livslängd mindre miljöfarliga batterierna stimuleras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiska styrmedel och forskningsinsatser för att stimulera användandet av batterier med längre livstid.
Stockholm den 22 januari 1991 Erling Bager (fp) Lars Sundin (fp)