Sverige är som liten rymdnation tämligen unik däri att vi har lyckats utveckla en egen internationellt uppmärksammad profil inom det nationella rymdforskningsprogrammet, nämligen det småsatellitprogram, där satelliten Viking var det första steget. Viking sändes upp 1986, och dess efterföljare, som har fått namnet Freja, utvecklas för närvarande och kommer enligt planerna att sändas upp 1992. Två nya svenska småsatellitprojekt utreds för närvarande.
Småsatellitprogrammet har väsentlig grund i vårt lands geografiska läge med tillgången till norrskenszonen i den nordligaste delen och den långa forskningstradition inom norrskensforskningen och rymdplasmafysiken som blivit en följd därav. Detta ger Sverige en unik position som det gäller att slå vakt om.
Den tekniska utvecklingen främst på elektronikens område har gjort det möjligt att förenkla och förbilliga utvecklingen och tillverkningen av sådana små satelliter som det här är fråga om, utan att riskerna ökar på ett oacceptabelt sätt. Det svenska Vikingsatellitprojektet var således ett av de billigaste satellitprojekt som genomförts. Det var också synnerligen framgångsrikt i många avseenden: när det gällde att samla och utnyttja kompetens och resurser i Sverige inom företag, myndigheter och forskningsgrupper, när det gällde att samarbeta med utländska forskare vilket belyses av att ett hundratal forskare deltar eller har deltagit i den vetenskapliga analysen av Viking-data, av vilka ca en fjärdedel är svenskar, operationellt (''real time''- operering av satelliten, snabb distribution av ''quick look plots'' m.m.), vetenskapligt har Viking-projektet lämnat resultat som väckt stor internationell uppmärksamhet.
Det förhållandet att vi således i Sverige kan göra forskningsinsatser i den främsta forskningsfronten med den speciella kompetens- och resursuppsättning, som vi har i landet, och den unika erfarenhet, som Viking-projektet givit, utgör tillsammantagna starka argument för en fortsatt utveckling av den svenska ''Viking-linjen''. Det är viktigt för rymdplasmafysikforskningen i sin helhet och för rymdforskningen i allmänhet att den ''lågprislinje'' som Viking representerar kan få utvecklas och visa vad den går för vid sidan av de mycket dyra projekt som tas fram av de stora rymdorganisationerna.
Med bl.a. ovan redovisade förhållanden som motiv startades forskningssatellitprojektet Freja under 1988. Det är således att betrakta som en första fortsättning på Viking- linjen. Projektet innebär bl.a. att satellitmätningar för första gången någonsin genomförs i den översta jonosfären -- lägsta magnetosfären på norrskenslatituder med en rumsupplösning av storleken 100 m. Därigenom öppnas bl.a. nya fysikaliska processer för undersökning.
Freja-projektet har blivit möjligt tack vare betydande ''extraordinära'' ekonomiska engångsbidrag från Wallenbergsfonder, banker, svenska företag och utländska forskargrupper men också genom ett omfattande samarbete med Tyskland, som täcker ca en fjärdedel av kostnaderna för satelliten.
Verksamheten med små billiga satelliter är särskilt viktig från Kirunasynpunkt, dels därför att Institutet för rymdfysik är en huvudintressent på den vetenskapliga sidan och dels därför att de svenska satelliterna ger Esrange tillfälle att utveckla sin kompetens ifråga om styrning och kontroll av satelliter.
Det var bl.a. mot den ovan skisserade bakgrunden som regering och riksdag i samband med forskningspropositionen 1990 beslöt öka anslaget till det nationella rymdprogrammet med 20 milj.kr. Denna ökning skulle göra det möjligt att fortsätta den framgångsrika svenska småsatellitlinjen.
I årets budgetproposition har rymddelegationens förslag till anslag för det nationella rymdprogrammet reducerats. Eftersom småsatellitprogrammet kan sägas vara den svenska rymdverksamhetens flaggskepp och profilgivare, medför den förhållandevis begränsade nedskärningen mycket betydande och långsiktiga skadeverkningar för hela den svenska rymdverksamheten inte minst i Kirunaområdet. Förutsättningarna för denna verksamhet bör därför omedelbart ses över i syfte att trygga de ambitioner som statsmakterna haft med programmet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den nationella rymdverksamheten.
Stockholm den 22 januari 1991 Britta Bjelle (fp)