Konkurrensfrågor
För andra gången i år återkommer regeringen med uttalanden om att en särskild lag bör införas med förbud mot marknadsdelning respektive gemensam finansiering av förlust vid export inom livsmedelsområdet. Det lagförslag som konkurrenskommittén lagt finner regeringen väl avvägt och kan läggas till grund för lagstiftning. Ett sådant förslag aviseras att läggas senare under våren.
De områden som genom det statliga regleringssystemet varit undantagna konkurrenslagstiftningen faller efter avregleringen generellt under denna lag. Konkurrenskommittén har i sitt delbetänkande inte kunnat bestyrka de hypoteser som utgjort grund för en särlagstiftning som i praktiken enbart riktar sig mot de kooperativa företagen.
Den bondeägda lantbrukskooperationen kan av främst två skäl knappast anses ha möjlighet att ta på sig de förluster som skulle uppkomma vid export av ett fortsatt produktionsöverskott av spannmål, mejeriprodukter och kött. Dels har de lantbrukskooperativa företagen såsom personassociationer inga sådana ekonomiska resurser, dels torde det vara helt utsiktslöst att genom ''beskattning'' av medlemmarna genom lägre produktpriser få fram de mångmiljonbelopp det skulle vara tal om. Så fungerar inte samverkan mellan 10 000-tals småföretagare. Då skulle lantbrukarna välja andra kanaler. Ur samhällets synpunkt ger konkurrenslagens generalklausul, samt möjligheten att utnyttja införselavgifterna, fullt tillräckliga medel att förhindra teoretiskt möjliga åtgärder i syfte att ta över de avskaffade regleringarna. Det finns alltså inga objektiva skäl för en särlagstiftning.
Vid jordbruksutskottets behandling av livsmedelspolitiken juni 1990 (prop. 1989/90:146, JoU25 sid. 96-97) poängterades vikten av att kooperationen även i framtiden kan samverka när det gäller FoU, viss marknadsföring och andra aktiviteter som anses förenliga med konkurrenslagstiftning och internationella handelsavtal. Samtidigt poängterades att ett riksdagsbeslut om avskaffande av de interna regleringarna måste innebära att företag inte kan få ta över vissa delar av denna reglering och administrera den i egen regi, men utskottet anförde att detta inte hindrar att lantbrukskooperationen och andra enskilda aktörer får en mycket viktig roll i framtiden när det gäller att stabilisera marknaden, upprätthålla olika former av kontraktsproduktion och motverka att årsmånsvariationer slår igenom i alltför kraftiga interna prisvariationer. Men också de mindre företagen måste enligt utskottet ges viss möjlighet att samverka. Det måste också, enligt utskottet, finnas möjlighet att hantera försäljning av tillfälliga överskottskvantiteter. Det bör vara möjligt att finna former för detta som förenar behovet av samordning och utnyttjande av skalfördelar med de krav som samhället måste ställa på väl fungerande marknader. Säljbolag, också branschvisa, kan utgöra en lämplig form för att hantera säsongvariationer och tillfälliga mindre exportkvantiteter. Utskottet förutsatte att behovet av en effektiv samverkan för angivna ändamål beaktas i den fortsatta beredningen av konkurrenskommitténs förslag.
Eventuella förändringar i konkurrenslagstiftningen måste, i enlighet med svensk rättstradition, ges en generell tillämpning oavsett bransch och företagsform. Detta bör regering och riksdag ta ställning till först när konkurrenskommittén är klar med sitt arbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrenslagstiftningen.
Stockholm den 6 mars 1991 Ingvar Eriksson (m)