Behovet av geologisk kunskap, kompetens och information ökar starkt inom många verksamhetsområden i det moderna samhället. En ansvarsfull samhällsplanering måste utgå från kunskap om och hänsyn till vad naturen långsiktigt tål. Geologisk basinformation, som insamlats genom karteringsverksamhet och som presenteras i form av kartor eller i digital form, måste finnas tillgänglig som beslutsunderlag i en miljöanpassad samhällsplanering.
Den stigande medvetenheten om geologins roll och betydelse ökar efterfrågan på geologisk kunskap. Samhällsutvecklingen har gjort att geo-information har en bred och ökande användning inom områdena miljö och hälsa, fysisk planering, markanvändning inom jord- och skogsbruket, inom naturresursområdet, inom energiområdet och inom totalförsvaret.
Miljövården
Kunskap som visar hur en föroreningsspridning påverkas av den geologiska lageruppbyggnaden och de ingående jordarternas egenskaper blir allt viktigare. Geologisk kartläggning och information kan användas för att förhindra miljöförstöring och den behövs för att åstadkomma effektiva åtgärder mot redan uppkomna miljöproblem. Genom att utnyttja geologiska kunskaper om egenskaperna i berg, jord samt grundvattenförhållanden som beslutsunderlag i den fysiska samhällsplaneringen kan onödig miljöförstöring undvikas. Grundläggande geo-information måste finnas vid tillämpningen av naturresurslagen (NRL) och plan- och bygglagen (PBL).
Genom att dra nytta av geologisk och hydrogeologisk information under planeringsstadiet kan exempelvis spridning av tungmetaller med lakvattnet från nybyggda avfallsupplag och deponeringsställen minimeras. Sådan geologisk information utnyttjade exempelvis Ragn-Sells vid sin anläggning i Högbrotorp i Upplandsbro för att minska utsläpp och miljöpåverkan från deponerad aska från det koleldade kolkraftverket i Värtan.
På samma sätt fordras hydrogeologisk kunskap för att kunna kontrollera spridning av föroreningar kring en vanlig kommunal soptipp. Med hydrogeologisk information kan man även förutsäga vad som kommer att ske med grundvattennivån vid stora ingrepp i marken.
Ett annat ur miljösynpunkt viktigt geologiskt undersökningsområde är kartläggningen av havsbottnarnas sediment. Sedimentstudier ger ökad kunskap om spridningen av olika slags ämnen från tätorter, industrier, jord- och skogsbruk. Störningar i miljön kan upptäckas och genom upprepade provtagningar kan miljöutvecklingen i ett speciellt område följas.
I samband med den maringeologiska kartläggningen av den svenska kontinentalsockeln genomförs också ett miljökemiskt anlysprogram för de giftigaste tungmetallerna i ytsedimenten.
Geologisk kunskap ger också ökade insikter om de geologiska processer som format landskapet. Dagens miljökrav ställer stora anspråk på kunskaper om markens beskaffenhet och möjliga utnyttjande. Jordarternas egenskaper har alltid varit betydelsefulla för jordbruket. Inom det moderna miljöanpassade skogsbruket spelar geologisk information om växtplatsen allt större roll. En skogsvård som utgår från växtplatsens specifika förhållanden förutsätter tillgång till geologisk baskunskap.
Sveriges geologiska undersökning (SGU) ansvarar för karteringen inom geo-området. Med hänsyn till den breda användning och den stora samhällsnytta som det geologiska infomationsmaterialet har, måste målet för SGU:s karteringsverksamhet sättas högt och resurser tillföras som möjliggör måluppfyllelse. Karteringstakten måste ytterligare öka.
SGU bör få ökade möjligheter till avgiftsfinansiering. SGU bör tillåtas att ta betalt för sina tjänster efter marknadsmässiga principer utan att behöva inleverera eventuella överskott till statskassan. Genom dessa nya finansieringsprinciper skapas utrymme för en snabbare ökning av karteringstakten.
Geologisk basinformation
Geologisk basinformation finns samlad hos SGU som kartor i tryckt form eller lagrad i digital form i en databas. Kartor som framställts för anslagsmedel finns tillgängliga och kan till självkostnadspris utnyttjas av kommuner, länsstyrelser och andra intressenter. För kartor som framställts för uppdragsmedel krävs medgivande av uppdragsgivaren för att få tillgång till materialet. Detta gäller generellt för allt kartmaterial hos SGU.
Det finns även geologisk basinformation som tagits fram av NSG, SGAB och andra intressenter. De kartor och mätresultat som framställts genom anslagsfinansiering bör finnas hos SGU. Samtliga prover och analysmaterial kan på detta sätt samlas till en informationsbank. Detta innebär, i den mån det inte redan skett, att alla NSG:s prov- och mätresultat skall överföras till SGU. Såvida det inte av säkerhetsmässiga skäl föreligger hinder, skall allt material från informationsbanken finnas åtkomligt för utomstående att använda mot skälig ersättning.
När det gäller geologisk information som framställts med uppdragsmedel skall upphovs- och äganderätt självklart respekteras. Det bör dock undersökas om mer information än i dag kan tillföras SGU även från uppdragssidan.
För prospektörer och andra intressenter innebär detta en resursförstärkning. För SGU förstärks funktionen som geologiskt informationscentra. Genom att samla så mycket som möjligt av kända geologiska mätresultat hos SGU kan även onödigt dubbelarbete förhindras och karteringsarbetet effektiviseras.
Statens prospekteringsverksamhet
Geologisk bakgrundsdokumentation har ursprungligen i första hand använts vid sökning efter malmer och mineraler. Med dagens förfinade mät- och datateknik framställs geo- kartor som innehåller allt grundligare och mer detaljrik information.
För en framgångsrik prospektering krävs att man utgår från geologiska förhållanden och följer en vetenskapligt grundad prospekteringsstrategi. Alla prospekteringsinsatser måste planeras väl innan de igångsätts. Det geologiska kartmaterialet ger ingående kunskaper om berggrundens sammansättning och struktur, de mineralbildande processerna, jordartsförhållandena och inlandsisens olika rörelseriktningar samt tillgång till geofysisk information från flygmätningar. Denna geologiska basinformation krävs för att kunna fatta relevanta beslut beträffande prospekteringsinsatser.
Riksdagens revisorers granskning av den statliga prospekteringsverksamheten för åren 1975--1987 visade -- trots att sammanlagt 1,3 miljarder kronor satsats -- att det inte lett till att någon brytvärd fyndighet kommit till. Utbytet av statens prospekteringsverksamhet konstaterades vara synnerligen magert.
Nämnden för statens gruvegendomar NSG har i detta och andra sammanhang varit föremål för mycket kritisk granskning. NSG:s olika roller står i konflikt med varandra. NSG:s egen uppfattning, att den dominerande arbetsuppgiften under gångna år varit en strävan att utöka den statliga gruvegendomen genom prospektering, har liten relevans med den allvarliga situation, som delar av svensk gruvnäring befinner sig i.
Statens uppgift måste vara att stödja gruvnäringen genom att skapa generellt goda förutsättningar för prospektering. Det gäller i första hand att åstadkomma ett näringsklimat som gör det intressant för svenska och utländska prospekteringsaktörer att satsa i Sverige. Särskilt viktigt är det att staten uppmuntrar utländska aktörer att etablera gruvverksamhet i Sverige. Utländskt engagemang förutsätter att utländska gruvföretag får gruvrättigheter i Sverige. Det är viktigt att staten på detta sätt stimulerar gruvnäringen, som regionalpolitiskt, sysselsättningsmässigt och samhällsekonomiskt har stor betydelse. Däremot är det inte statens uppgift att genom prospektering utöka den statliga gruvegendomen.
Staten bör huvudsakligen stödja gruvnäringen genom att ta fram och tillhandahålla basmaterial och grundläggande information som kan användas av svenska och utländska prospekteringsföretag. Staten bör inte själv genom NSG bedriva statlig anslagsfinansierad prospektering.
I avvaktan på behandlingen av råvarukommitténs betänkande Prospekteringspolitiken skall NSG inte utvidga sina åtaganden. Den av regeringen föreslagna ökade insatsen av NSG:s egen personal (292 000 kronor) samt de ökade egeninsatserna av ADB (250 000 kronor) skall ej genomföras.
I betänkandet Prospekteringspolitiken aktualiseras i två reservationer en lösning för att åstadkomma en mer marknadsmässig inriktning på prospekteringsverksamheten. Man föreslår att NSG:s prospekteringsorganisation överförs till ett prospekteringsbolag SPAB, till vilket också SGAB:s prospekteringsverksamhet förs. Detta bolag bör bildas och ha som uppgift att medverka till en mer affärsmässig inriktning av den svenska prospekteringsverksamheten. Efter att inledningsvis vara ett statligt bolag, skall SPAB senare utvidga ägarkretsen och statens engagemang skall på sikt upphöra. Det statliga stödet för utökad prospektering skall på sikt upphöra.
Det står helt klart att dessa förändringar måste ske för att åstadkomma en mer marknadsekonomisk inriktning av den svenska prospekteringsverksamheten. Statens uppgift är att stimulera svensk gruv- och mineralnäring och prospektering genom att ta fram och tillhandahålla grundläggande basinformation som kan användas vid prospektering och därutöver skapa generellt goda förutsättningar för näringen.
Kronoandelssystemet
Svensk gruvnäring står inför stora problem. Trots den stora statliga prospekteringsinsatsen har inga sådana fyndigheter upptäckts att malmbasen kunnat hållas på en acceptabel nivå. Med nuvarande brytningstakt är den svenska malmbasen till stor del uttömd mot slutet av 1900- talet. Detta gäller i synnerhet sulfidmalmer som innehåller koppar, zink, bly och guld. Nya malmer måste således hittas om betydelsefulla delar av den svenska gruvnäringen skall finnas kvar.
Det måste därför skapas goda incitament för företag och enskilda att satsa på prospektering. Det finns i detta sammanhang anledning att ifrågasätta den historiskt betingade 50-procentiga äganderättdelen, som utan kostnad tillfaller staten oberoende om staten deltagit i sökandet efter fyndigheter eller inte. Systemet med statens rätt till kronoandelar urholkar äganderätten och bromsar investeringsviljan. Kronoandelssystemet har också bevisligen lett till en onödigt stor byråkrati och relativt små inkomster till staten. Kronoandelssystemet bör avskaffas. Prospektören blir då till 100 procent ägare till upptäckta fyndigheter. Gruvrätter, kronoandelar och arrendeavtal skall utbjudas till försäljning. Dessa åtgärder bidrar till att frigöra marknaden och öppnar för flera aktörer.
Genom att kronoandelssystemet avskaffas och genom en mer marknadsmässig inriktning av den svenska prospekteringsverksamheten, vilket ger ökade och effektivare prospekteringsinsatser, stärks näringen samtidigt som de statliga medel som via budgeten anslås för prospektering kan minskas.
Vidare måste äganderätten för markägaren stärkas. Lämpliga åtgärder, t.ex. ett återinförande av jordägaravgäld, bör närmare utredas.
Riksdagens revisorers förslag
I samband med granskningen av de statliga insatserna för prospektering framhöll riksdagens revisorer i Förslag till riksdagen 1988/89:17 vikten av att uppnå ökade resultat av de satsningar som görs. Riksdagens revisorer föreslog ''att tyngdpunkten för de samlade statliga insatserna på området förskjuts i riktning mot tidigare led i prospekteringskedjan''. Riksdagen beslöt i enlighet med näringsutskottets betänkande 1988/89:NU21 att hänskjuta frågan till mineralråvarukommittén, som fick i uppdrag att pröva de frågor som tas upp i revisorernas förslag.
Mineralråvarukommitténs betänkande SOU 1989:92, som remissbehandlats, tar bland annat upp den geologiska basinformationens betydelse. Kommittén konstaterar att den geologiska basinformationen har en bred och ökande användning på många olika områden i samhället. Det framhålls att informationen i form av kartor eller i digital form har stor betydelse för lokalisering av naturresurser såsom metallbärande mineral, industrimineral, grus, sand, torv och grundvatten.
För en prospektör innebär kartering att man skapar underlag för beslut beträffande prospekteringsinsatser. Särskilt intressanta ur prospekteringssynpunkt, fastslår kommittén, är geofysiska, geokemiska och geologiska kartor, eller motsvarande information i digital form. Kommittén förordar främst en satsning på flyggeofysiska kartor, geokemiska kartor och geologiska kartor av en översiktlig typ.
Mittnordenprojektet
När det gäller framtagandet av geokemiska kartor hänvisar mineralråvarukommittén i sitt betänkande till de erfarenheter som gjordes i samband med Nordkalottenprojektet. Nordkalottenprojektet var ett internordiskt geovetenskapligt samarbetsprojekt mellan Sverige, Finland och Norge. Det pågick under åren 1980 -- 1986 och omfattade hela landområdet norr om den 66:e breddgraden i alla de tre nordiska länderna. De framgångsrika resultaten från Nordkalottenprojektet är den direkta anledningen till att det nya samarbetsprojektet Mittnordenprojektet aktualiserats.
Mittnordenprojektet omfattar området mellan breddgraderna 63° och 66° i Norge, Sverige och Finland. Det sträcker sig från Ammernäs--Boden--Haparanda i norr t.o.m. Östersund och Örnsköldsvik i söder, drygt en fjärdedel av Sveriges yta. Här finns några av Skandinaviens mest betydelsefulla malmprovinser. Möjligheter att finna nya malm- och mineralförekomster anses goda inom området.
Mittnordenprojektet är, liksom det tidigare Nordkalottenprojektet, ett samnordiskt geovetenskapligt projekt. Dess syfte är att åstadkomma ett modernt och allsidigt geovetenskapligt basmaterial för användning inom främst miljö- och naturresursområdena, som underlag för prospektering efter malmer och mineralråvaror, fysisk planering, jord- och skogsbruk samt för geomedicinska problemställningar. Inom samtliga dessa områden har geovetenskaplig kunskap och information fått en starkt ökad betydelse.
Enligt projektplanerna skall industrimineral och malmförande formationer kartläggas med hjälp av regionala geologiska, geofysiska och geokemiska metoder samt flygbildsundersökningar. Mittnordenprojektet syftar till att tillföra prospekteringen denna viktiga information och ge en övergripande geologisk helhetsbild som kan ligga till grund för nya prospekteringsinsatser.
Mittnordenprojektet ger även värdefull information inom flera andra samhällsområden såsom fysisk planering, skogsnäringen, försvaret och inom miljövårdsområdet.
För att lösa miljöproblemen behövs en samlad regional geologisk, geofysisk och geokemisk baskunskap och dokumentation. Utan denna bakgrundsinformation är det omöjligt att rätt tolka orsaker till miljöförändringar och upptäcka geomedicinska samband. Smygande miljöförändringar och rubbningar i den ekologiska balansen förorsakad av mänsklig aktivitet blir möjlig att upptäcka, förhindra och kontrollera genom det bakgrundsmaterial Mittnordenprojektet avser ta fram.
Mittnordenprojektet är ett samnordiskt projekt. Sverige, Norge och Finland har i Nordiska Rådet kommit överens om att delta i detta samarbetsprojekt. Nordiska Rådet anslog för åren 1987--1988 vissa medel för projektledning m.m. Norge och Finland har beslutat att medverka med statlig finansiering. Arbetena med projektet pågår i dessa båda länder.
Sverige ligger geografiskt centralt inom projektområdet. Utan svensk medverkan i Mittnordenprojektet riskerar hela projektet att stjälpas.
I nu aktuell budgetproposition (prop. 1990/91:100 Bilaga 14) hänvisas till näringsutskottets betänkande 1988/89:NU21 där det framhålls att den svenska finansieringen av Mittnordenprojektet bör ske genom att berörda regionala organ och forskningsorgan omfördelar sina resurser för deltagande i projektet samt att även kommuner, organisationer och företag bör kunna bidra till finansieringen. Riksdagen fattade 1989-04-25 beslut i enlighet med detta med reservation från m, fp och c.
Länsstyrelserna i Västernorrlands län, Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län har därefter i skrivelse till regeringen framhållit vikten av ett svenskt deltagande i Mittnordenprojektet, samtidigt som man betonar att finansieringen med nödvändighet förutsätter statlig direktmedverkan.
I näringsutskottets betänkande 1989/90:NU31 vederfors Mittnordenprojektet en likartad behandling. Samtidigt anser utskottet att Mittnordenprojektet är ett intressant nordiskt samarbetsprojekt, vars resultat kan komma till nytta inom flera olika samhällsområden. Frågan om insatser för sådana grundläggande geovetenskapliga undersökningar, som Mittnordenprojektet är ett exempel på, hänsköts till behandlingen av den aviserade propositionen om den framtida prospekteringsverksamheten. Som ovan nämnts betonas i denna proposition värdet av flyggeofysiska, geokemiska och geologiska kartor som underlag för prospekteringsbeslut.
Mittnordenprojektet syftar bl.a. till att utforma det kvalificerade beslutsunderlag i form av geofysisk, geokemisk och geologisk kartläggning som råvarukommittén förordar och som krävs för välgrundade beslut beträffande prospekteringsinsatser. Kartering är det första nödvändiga ledet i projekteringsprocessen. Sveriges deltagande i Mittnordenprojektet bör därför komma till stånd genom att resurser tillförs projektet ur det anslag i budgetpropositionen som avser anslag till prospekteringsverksamhet (D4. Statens gruvegendom: Prospektering m.m.).
Kostnaderna för projektet kan minskas genom att man glesar ut flygmätningarna, sänker ambitionsnivån något och väntar med kartläggningen av Bottenviken. Insatserna inom Mittnordenområdet bör i första hand koncentreras till fastlandet och kartläggningen av Bottenviken kan senareläggas och utföras i samband med planerna för den maringeologiska karteringen.
Det nordiska samarbetsprojektet Mittnordenprojektet är värdefullt regionalpolitiskt för de fyra berörda länen Västernorrlands län, Jämtlands län, Västerbottens län och Norrbottens län. Det förutsätts att länsstyrelserna medverkar med ca 4 miljoner kronor.
Med detta och de här ovan föreslagna besparingarna beräknas den statliga andelen som behövs för Mittnordenprojektet bugetåret 1991/92 uppgå till ca 7 miljoner kronor.
Maringeologisk kartering
För att kunna fullfölja den plan för utökad maringeologisk kartering som riksdagen ställt sig bakom, måste anslaget till maringeologin höjas med ytterligare 1 000 000 kronor. Detta fordras för att kunna täcka kostnaderna för de delar som inte ingick i den ursprungliga kalkyl som regeringen hänvisar till i budgetpropositionen. Dessa medel avser det miljökemiska analysprogrammet, lönehöjningar i samband med löneutvecklingen för geovetarna, större avsättning för forskning och utveckling och kostnader för olja, hamnavgifter m.m. som behövs för att driva fartyget.
Budgetförändringar
Anslaget D.5 Statens gruvegendom: Egendomsförvaltning minskas enligt vad som ovan anförts med 542 000 kronor, som flyttas till anslaget för Mittnordenprojektets genomförande.
Anslaget D.4 Statens gruvegendom: Prospektering minskas med medel motsvarande vad som ytterligare krävs för svensk medverkan i Mittnordenprojektet samt med 1 000 000 kronor som omdisponeras till Maringeologin.
Minerallagstiftning
Efter en osedvanligt utdragen behandling av regeringens förslag om en förändrad minerallagstiftning fattade riksdagen i december 1990 beslut om att sammanföra tidigare gruvlag och minerallag till en lag, som avses träda i kraft den 1 juli 1992. Gruvlagens inmutningssystem, som kom till för att stimulera till eftersökning av malm, ersätts då med ett koncessionärt system. Gruvlagens utmål ersätts med bearbetningskoncession.
Bakom förslaget till ny minerallagstiftning ligger ett planhushållningstänkande. Avsikten är att öka samhällsinflytandet över gruvverksamheten och att staten vid behov skall kunna styra mineralutvinningen. Den nya lagen kommer inte att gagna den svenska gruv- och mineralnäringen.
Flertalet remissorgan var synnerligen kritiska till förslaget. Gruv- och mineralnäringens företrädare, liksom SGU m.fl., varnade för att den nya minerallagen kommer att hämma utvecklingen av en livskraftig malm- och mineralbrytning. LO och gruvindustriarbetarförbundet tillhörde det fåtal remissinstanser som tillstyrkte förslaget.
De nuvarande lagarna, som varit i kraft sedan 1974, är väl anpassade till den svenska berggrunden och ändamålsenliga för branschen. Gruvlagens inmutningssystem passar för de små och svårupptäckta svenska malmfyndigheterna och koncessionssystemet för de ytutbredda mineraler som finns i minerallagen. Dessa lagar står dessutom i samklang med Finlands och Norges lagstiftning på området.
Framgångsrika prospekteringsföretag karaktäriseras av personliga initiativ, professionell kompetens, kreativ miljö och entreprenöranda. Det är viktigt för den svenska gruvnäringens framtid att nya inhemska och utländska prospekteringsföretag finner det intressant att satsa på prospektering och gruvdrift i Sverige. För att få fler aktörer behövs det inte ökad statlig styrning utan lagar och regler som ökar intresset för prospektering. Genom lagstiftningen bör förutsättningarna för prospekteringsverksamhet förbättras, inte motverkas. Riksdagens beslut om en ny minerallag (1990/91:NU7) måste därför upphävas innan lagen hinner träda i kraft.
Nu rådande oklarheter angående avvägningen mellan miljöoch naturintressena och industrins behov av fasta spelregler måste få en acceptabel och entydig lösning. Nödvändiga justeringar avseende anpassning till naturresurslagen och eventuell utökning av kretsen nya mineraler bör snarast göras genom en anpassning till 1974 års gruvlag och 1974 års minerallag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad avgiftsfinansiering för SGU,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en samlad informationsbank för all geoinformation som framställts för anslagsmedel,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den statliga prospekteringsverksamheten och NSG,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av kronoandelssystemet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stärkning av markägarens rätt,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk medverkan i Mittnordenprojektet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade anslag till maringeologin,
8. att riksdagen till Sveriges geologiska undersökning: Geologisk undersökningsverksamhet m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar ett ramanslag på 111
379
000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,
9. att riksdagen till Statens gruvegendom: Prospektering m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag på 48
842
000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen till Statens gruvegendom: Egendomsförvaltning m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag på 6
939
000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,
11. att riksdagen beslutar upphäva den nya minerallagen innan den hinner träda i kraft,
12. att riksdagen hos regeringen begär justering av 1974 års gruvlag och 1974 års minerallag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 januari 1991 Karin Falkmer (m) Lars De Geer (fp)