Inledning
Vänsterpartiet tar i denna motion upp returpappersåtervinningen. Vi är medvetna om och hoppas att återvinningsfrågor tas upp i den miljöproposition som ska komma i februari 1991. Returpappershanteringen är dock i akut kris och kräver omedelbara åtgärder. Därför tar vi upp dessa frågor redan nu.
Bakgrund
Pappersåtervinningen i Sverige är bland den mest effektiva och utbyggda. Vi samlade 1989 in 890 000 ton papper och papp av en konsumtion på 2 019 000 ton vilket gör att återvinningsgraden är ca 44 %. Detta förnäma resultat -- i internationellt perspektiv -- får ses som ett uttryck för svenskarnas höga miljömedvetande och vilja till att bidra till att minska resursslöseriet och miljöproblemen. Att returpappersanvändning sparar både träd och energi är välkända fakta.
Problem
Pappersbruken som i huvudsak är förbrukarna av returpapper har överraskats av den höga återvinningsgraden. I delar av landet har det periodvis inte funnits kapacitet och system uppbyggda för att återföra allt insamlat papper i produktionen. Även i andra länder -- bl a i Tyskland -- har pappersåtervinningen lyckats bra och genererat stora mängder papper.
Priset på returpapper har därmed sjunkit och stundtals gjort hanteringen olönsam ur strikt företagsekonomisk synvinkel. Detta i sin tur har gjort att pappersåtervinningen i vissa regioner fått problem och tilliten till pappersinsamling etc har minskat.
I dagsläget har många kommuner blivit tvingade att betala de förluster som pappersinsamlingen orsakat eftersom köparna har sänkt sina priser. Det rör sig om mångmiljonförluster för större kommuner. Detta har medfört att ett flertal kommuner i landet stoppat pappersinsamlingarna.
Två dominerande pappersbruksägda inköpsbolag existerar i Sverige. På detta område -- som i så många andra i svensk handel -- råder alltså en monopolliknande situation. Detta bidrar starkt till att priserna på returpapper ligger på för låg nivå. Det finns fördelar med att verksamheten är koncentrerad, bl a transport- och hanteringstekniska, med det får inte innebära att konkurrensen och därmed prisbildningen sätts ur spel.
För vänsterpartiet är dagens situation oacceptabel. Bara rykten om att insamlat returpapper bränts eller lagts på tippar minskar konsumenternas tro på samhällets förmåga att lösa avfallsproblemen och resursslöseriet.
Returpapper är i sig ett högvärdigt bränsle men vänsterpartiet kan ej acceptera att det används som energislag utom i nödfall. Returpapper kan ej lagras någon längre tid med bibehållen kvalitet. Det gör att vänsterpartiet i undantagsfall kan acceptera bränning av returpapper. Men vi beklagar att regeringens brist på åtgärder orsakat dessa problem.
Men ljuspunkter finns. Kapaciteten för att ta emot returpapper ökar. Ett flertal pappersbruk har byggts ut eller ändrat processerna så mer returpapper kommer att förbrukas. Dessa ökade avsättningsmöjligheter kan förväntas minska problemen, i vissa regioner helt eliminera dem.
Målet måste dock vara att höja graden av återvinning till den nivå som är praktiskt och tekniskt möjligt. För att klara detta kan vi inte förlita oss till 100 % på marknadskrafterna -- som dessutom organiserat sig i monopolliknande organisationer.
Regeringen meddelade i ett frågesvar i riksdagen i oktober 1990 att den ansåg att initiativet nu låg hos marknaden och kommunerna. Detta kan inte vänsterpartiet acceptera när det nu visar sig att kommuner slutar med pappersinsamling och insamlat papper bränns.
Förslag till åtgärder
Papperskonsumtionen har uppvisat en stark ökning och förväntas så göra -- både inom landet och på utländska marknader, särskilt i Östeuropa om utvecklingen där får en positiv inriktning. Denna ökade pappersförbrukning, den allmänna välståndsutvecklingen och skogsskadorna m.m., gör att returpapper kommer att få ett ökat värde som kommer att säkerställa returpappersåtervinningen.
På sikt måste dock själva förbrukningen av papper i Sverige och andra i-länder stabiliseras och helst minska. En svensk förbrukar hundratals gånger mer papper än t ex en indier. Denna obalans i den globala konsumtionen kan inte få fortsätta -- framför allt inte tillåtas att öka -- om vi menar allvar med talet om en rättvisare världsordning. Stora potentiella möjligheter att minska pappersförbrukningen ligger i ökad användning av elektronisk dokumenthantering, minskad mängd med direktreklam m.m.
Innan pappersåtervinningen fungerar långsiktigt bör samhället stå som garant för att pappersåtervinningen fungerar och utvecklas i positiv riktning. Konsumenterna, både hushållen och industrin, kan maximalt sortera sitt avfall i ca 6--7 fraktioner (delar) och returpapper kommer alltid att vara en av dessa fraktioner. Av största vikt är då att förtroendet för återvinningssystemen upprätthålls. Det kostar mer att bygga upp ett förstört förtroende än att upprätthålla ett som redan finns.
Vänsterpartiet kräver därför att staten garanterar ett minimipris på returpapper så att lönsamhet garanteras i returpappershanteringen och dess system. Detta bör finansieras med en miljöavgift på papperskonsumtionen, t ex på tidningar. Avgiften skulle kunna vara omvänt proportionell mot tidningspapperets innehåll av returpapper.
Denna avgift ska även användas till forskning och utveckling av pappersproduktionen för att t ex ta fram papperssorter som underlättar återvinningen, för att minska råvaru- och energiförbrukningen i produktionsprocesserna, för att minska miljöfarliga tillsatser i papperet etc. Det långsiktiga målet ska vara att öka graden av recirkuleringen av papper och att det som ändå till sist slutar som avfall antingen kan deponeras eller brännas utan risk för miljön.
Ytterligare ett krav som vänsterpartiet ställer är att pappersbruken ska åläggas att använda en viss del returpapper i sin produktion av tidningspapper och andra papperssorter vars produktionsprocesser eller funktion ej påverkas av returpappersinblandning. Regeringen bör få i uppdrag att komma med förslag om detta.
I Norrland är situationen speciellt bekymmersam med låg lönsamhet och avsättningssvårigheter. Om t ex en avsvärtningsanläggning byggdes i Ortviken skulle avsättningsproblemen lösas. Industrin, SCA i det här fallet, hävdar att det finns för litet returpapper i Norrland för denna investering och att det är bättre att satsa på produktion i Norrland som kräver högre andel av färsk råvara. SCA menar också att returpappersanläggningar ska lokaliseras där tillgången är god på returpapper, t ex på kontinenten.
Miljöintressen å andra sidan påpekar bl a att SCA är en stor skogsägare som inte är speciellt intresserad av returpapper. Man pekar också på att det finns gott om billigt returpapper utomlands som på ett transportekonomiskt sätt skulle kunna tas hem med bulkfartyg som annars går tomma. Även stora pappersanvändare, t ex de norrländska tidningar som fortfarande inte använder returpapper i sina produkter, borde ta sitt miljöansvar.
SCA har nu i januari 1991 plötsligt svängt och säger sig kunna ta emot mer returpapper från norrlandskommuner, bl a till sitt bruk i Lilla Edet. Det visar att det finns ekonomiska förutsättningar för industrin att ta emot mer returpapper och att industrin ibland överdriver sina svårigheter. Vänsterpartiet skulle vilja ha en snabb och opartisk utredning av returpapperssituationen och möjligheten av utvidgad import till norrländska anläggningar.
En annan åtgärd som stimulerar returpappersåtervinningen är differentierade soptaxor.
Slutligen bör regeringen ges i uppdrag att komma med förslag hur Sverige kan bidra till att pappersåtervinningen ökar internationellt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att staten skall garantera ett minimipris på returpapper,
[att riksdagen beslutar om en miljöavgift på papperskonsumtion som skall användas till att garantera ett minimipris på returpapper och till forskning och utveckling av miljövänlig pappersproduktion,1]
2. att riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om att pappersbruken skall åläggas att använda returpapper i produktionen där så är möjligt,
3. att riksdagen begär att regeringen snabbutreder returpappershanteringen i Norrland,
4. att riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om hur Sverige kan bidra till att öka användningen av returpapper internationellt.
Stockholm den 20 januari 1991 Rolf L Nilson (v) Annika Åhnberg (v) Viola Claesson (v) Jan Jennehag (v) Bengt Hurtig (v) Jan Strömdahl (v) 1 1990/91:Sk635.