I samband med gränsdragningar bl.a. i Kattegatt mellan Danmark och Sverige visade det sig att vissa av de grundområden som sedan länge tillbaka utnyttjats av Danmark för utvinning av sand hamnade inom den svenska kontinentalsockeln.
Regeringen utlovade då förhandlingar som innebar att Danmark under en övergångsperiod skulle få utvinna sand, grus och sten från den svenska kontinentalsockeln. Regeringen uppdrog åt SGU att genomföra förhandlingarna.
Vid dessa förhandlingar erhöll Danmark täkttillstånd inom vissa områden på Röde band och Stora middelgrund. Visst pris per kubikmeter och vissa kvantiteter fastställdes. Avtalet för de fem danska företagen skulle löpa i tio år.
Som befarades har sandutvinningen orsakat stora skador. Enligt uppgifter har det inom de områden som utnyttjats uppstått stora kratrar där växter och annat syreförbrukande material samlats vilket orsakat syrebrist och svavelvätebottnar med åtföljande förstörelse av reproduktions- och fiskebottnar.
Vi anser det vara angeläget att få en kartläggning till stånd som klarlägger skadornas omfattning, att undersökningar görs beträffande möjligheterna att återställa de förstörda bottnarna men att framför allt tillståndet endast gällde under en övergångsperiod. Inga nya täkttillstånd ges när de nuvarande löpt ut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utländska utvinningar av sten, sand och grus på svensk kontinentalsockel i Kattegatt.
Stockholm den 21 januari 1991 Jens Eriksson (m) Sven Eric Lorentzon (m)