Den s.k. träfiberlagen tillkom i mitten av 1970-talet. Syftet med lagen sades då vara en omsorg om hushållning med värdefull träfiberråvara.
Lagstiftningen avspeglade en ofta återkommande diskussion om hur och på vilket sätt skogsråvaran skulle användas. Frågeställningen brukar ofta inom branschkretsar sammanfattas till ''Såga-koka-eller-elda?'' där sågverkens, cellulosaindustrins samt den energiomvandlande sektorns olika intressen bryts mot varandra.
Behovet och nyttan av denna lagstiftning kan på goda grunder ifrågasättas.
I dag kan man med allt större fog påstå att träfiberlagen direkt och indirekt förhindrar en marknadsanpassad ekonomisk rationell hantering av fiberråvaran.
Vi är medvetna om att träfibersituationen delvis ser ganska olika ut i norra och södra Sverige.
Medan norra Sverige dras med växande råvaruförsörjningsproblem ökar den skogliga basen alltmer i södra Sverige, vilket snabbt accentueras vid en dämpad cellulosakonjunktur. Problemen tar sig uttryck i problem att ta emot klenare gallringsvirke samt växande flisberg hos sågverken.
I detta läge är det absolut nödvändigt att energi- och kraftvärmeverken, inom ramen för en ökad satsning på bioenergi, kan bli aktiva kommersiella aktörer på träfibermarknaden. Marknaden måste inom given skogsvårds-, skatte- och miljölagstiftning själv avgöra vilken del av fiberråvaran som ska sågas, kokas, eldas eller förgasas.
Av flera skäl är det angeläget att biobränslena ges goda förutsättningar att utvecklas.
För de sydsvenska skogs- och mellanbygderna, till vilka bl.a. Småland hör, skulle en kraftfull satsning på biobränslen, främst då träfiberbaserade, vara av största intresse.
Omställningen inom jordbruket under de närmaste åren kommer i dessa bygder att få kännbara konsekvenser för landsbygden och dess utveckling. Att därför utveckla en energimarknad för de växande virkesöverskotten i södra Sverige framstår som mycket angeläget.
Med moderata samlingspartiets förslag om miljörelaterad energiråvarubeskattning på koldioxidbasis skulle en sådan satsning kraftfullt stimuleras till gagn för såväl uthållig inhemsk energiförsörjning som nya utkomstmöjligheter för den sydsvenska landsbygden.
Det förutsätter en fri marknad för träfiberråvara och därmed ett avskaffande av träfiberlagen. Regeringen bör snarast förelägga riksdagen förslag om detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett avskaffande av träfiberlagen.
Stockholm den 16 januari 1991 Anders G Högmark (m) Ulf Melin (m)