Nya alternativa energiformer och ett jordbruk i ekologisk balans kräver innovationer med avseende på teknik, apparatur, maskiner och redskap. De flesta uppfinnare och nydanare av miljövänliga produkter har liksom många andra uppfinnare och andra som vill starta företag att vända sig till STU och utvecklingsfonder för att få stöd. De aktuella miljövänliga produkterna innebär ofta att man sparar på icke förnyelsebara resurser, samt sanerar och restaurerar åkerjorden och ökar dess kapacitet.
I alltför många fall får upphovsmännen avslag på sina äskanden, därför att det för ögonblicket inte sägs finnas marknad för de aktuella varorna eller processerna i landet. De kan därför inte säljas så att utvecklingspengarna kan förräntas. Detta resonemang är helt bakvänt.
Produkter av miljövänligt slag måste konkurrera om ekonomiskt begynnelsestöd med produkter, som för ögonblicket är lönsamma för det icke miljövänliga konsumtionssamhället, vars existens är helt beroende av ändliga energislag och naturförstörande processer. Det är stor skillnad mellan att bedöma en produkt ur kortsiktig ekonomisk aspekt och att även ta hänsyn till mera långsiktiga ekologiska aspekter.
Många regioner i Sverige är mycket utsatta, p.g.a. kraftigt befolkningstryck, intensivt jordbruk, hög industrikoncentration, transporteffekter och vindar som för andras utsläpp in över oss. Därför bör vi vara extra uppmärksamma gentemot initiativ som kan bidra till att situationen förbättras. Såväl FN-stadgan som Helsingforsavtalet framhåller att alla har rätt till ren mat, rent vatten och ren luft.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utvecklingsfond bör upprättas, särskilt inriktad på att de produkter och verksamheter som får stöd aktivt skall bidra till att på sikt återställa den ekologiska balansen.
Stockholm den 14 januari 1991 Anita Stenberg (mp)