En parlamentarisk utredning bör klargöra hur vårt sätt att producera och bedriva handel bör förändras för att bli långsiktigt hållbart i en rättvis värld.
Från linjär till cyklisk resurshantering
Industrisamhällets produktionsmetod utgår från en orealistisk grundsyn och måste följaktligen ändras. Naturresurserna hanteras linjärt, förbrukas, och blir till avfall. Det blir allt dyrare att leva och miljön förorenas och utarmas alltmer. Ju mer vi producerar på detta sätt, desto fattigare blir vi, hur än BNP ökar.
För att fungera i längden måste all mänsklig verksamhet passa in i naturens kretslopp. Det betyder att vi går in för en cyklisk resurshantering. Med hjälp av energi som bygger på solens ständiga ljusflöde, brukas avkastningen från de fonder solen bygger genom fotosyntesen. Och uttagen från ändliga lager (t ex mineral) sker eftertänksamt, så att materialet lätt kan återbrukas.
Samhället blir avfallsfritt därför att allt återanvänds eller återgår i naturens kretslopp. Ju skickligare mänskligheten blir att utnyttja flödena, desto rikare blir vi, antingen BNP ökar eller ej. En klar beskrivning av detta synsätt finns i Det Naturliga Rådets riksinformation 1990 ''Energifrågan i ett naturvetenskapligt perspektiv''.
Människans roll som förvaltare av Skapelsen ger henne också ansvar för alla andra arters fortbestånd. Ibland beskrivs detta ansvar som en tung plikt som innebär svåra uppoffringar. Jag tror inte det är fallet. I stället känns det djupt tillfredsställande att bygga en frodig, prunkande värld, en rik mångfald, ett myller av liv. Vi får det knappast ens materiellt sämre om vi slutar upp att hantera naturen på det nu förhärskande klumpiga sättet. Det är viktigt att undersöka hur vi kan ställa om oss så att vi gör rätt för oss och slutar bygga vårt välstånd på utsugning av fattiga människor och kommande generationer.
Nya ekonomiska synsätt behövs
De ekonomiska mätmetoder, modeller och teorier som nu går segrande i människors medvetande runt om jordklotet, är direkt missledande. Naturtillgångarna ses som fria nyttigheter, som bara får värde när de förbrukas. Här finns ingen hjälp att få när det gäller att ställa om industrisamhället från den linjära resurshanteringen till en cyklisk. Man har inga modeller för att klargöra den fundamentala skillnaden mellan att bruka och att förbruka. Ju mer resurser som omsätts för pengar, desto högre anses välståndet vara, även när det leder till utarmning och ökade kostnader för att städa upp efter de felaktiga användnings- och produktionsmetoderna.
Den ekologiska strukturomvandling som måste komma, skulle ha nytta av bättre ekonomiska modeller, där den naturvetenskapliga grunden för all produktion integrerades. Universitet och forskningsråd bör stödja den forskning som söker dessa vägar och sluta satsa pengar på förlegade ekonomiska modeller som försvårar övergången. Det är lovande att grundskolan nu får ekologi som fast ämne. Har man den kunskapen går man inte med på att det skulle vara ekonomiskt att rycka undan förutsättningarna för all ekonomisk verksamhet.
Människors vilja att försörja sig där man bor och utveckla och vårda sin bygd kan också bygga hållbara strukturer i praktiken. När människor ser att naturen blomstrar runt henne, gläds hon och känner intuitivt att det är gott. Kommunerna som nu blir mer självständiga, kan stödja lokala försök som smittar av sig.
Norden, med sin kärlek och närhet till naturen och sin demokratiska tradition, kan ge världen ett exempel på att det går att ställa om från en resursuttömmande produktionsmetod till en resursuppbyggande och att välstånd och arbetsglädje växer därav.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär utredning och förslag till metoder för en ekologisk strukturomvandling i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 17 januari 1991 Birgitta Hambraeus (c)