Sysselsättningsläget i Norrbotten har förbättrats avsevärt under de senaste åren. Regeringens Norrbottensproposition som antogs av riksdagen 1988 gav ett ytterligare bidrag till att hävda sysselsättningen i länet.
Nu har den positiva trenden brutits och arbetslösheten ökar. Strukturförändringarna inom stålområdet vid bl.a. SSAB berör hundratals anställda under de närmaste åren. Ständiga förändringar i s.k. strategiska, struktur- och effektiviseringsprogram med åtföljande s.k. åtgärdsprogram skapar en osäkerhet om företagets framtid och produktionsinriktning.
Strukturförändringarna inom Svenskt Ståls tunnplåtsdivision har inneburit en allt mindre bearbetning av produkterna med åtföljande personalminskningar som följd.
I den konjunkturnedgång som nu påverkar landets produktion och sysselsättning vidtar regeringen en rad åtgärder för att sätta fart på investeringarna och industriproduktionen. Det är viktigt att staten själv via sina egna företag föregår med nödvändiga framtidsinvesteringar för att öka förädlingen och produktionen.
För SSAB tunnplåt gäller det angelägna investeringar för en volymökning till 2,5 miljoner ton i Luleå för att garantera kunderna en god tillgång på stålämnen.
Förutom de viktiga investeringarna i produktionen är det nödvändigt att genomföra kvalitets- och arbetsmiljöförbättringar.
Dessutom har dotterföretaget Plannja angelägna investeringar som bör genomföras. Naturligtvis tillkommer det främst företagets styrelse och ledning att ta ställning till investeringsobjekten, men samtidigt har huvudägaren staten ett ansvar att driva på utvecklingen, i synnerhet i tider då flera förslag aviseras från regeringens sida för att stimulera investeringar och utveckling inom industrisektorn.
De statliga företagen tillkom för att förädla landets råvarutillgångar samt för att skapa sysselsättning i regioner med svag arbetsmarknad. Även om arbetsmarknaden förbättrats under senare år kvarstår det faktum att de statliga företagen fortfarande har en dominerande ställning på Norrbottens arbetsmarknad. Inte minst mot den bakgrunden är det viktigt att planerade investeringar genomförs snarast inom SSAB.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om investeringar vid SSAB Svenskt Stål ABs anläggningar i Luleå.
Stockholm den 17 januari 1991 Sten-Ove Sundström (s) Monica Öhman (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Åke Selberg (s)