Kreditupplysningslagens främsta syfte är att hindra att kreditupplysningsverksamhet leder till otillbörligt intrång i den personliga integriteten eller till skada genom oriktiga eller missvisande upplysningar. Den omfrågade får, om han inte är företagare, information om vem som frågat.
Senaste ändringarna i kreditupplysningslagen trädde i kraft 1 januari 1982. De ändringar som då gjordes innebar bl a att kreditupplysningsföretagen skall underrätta den som avses med en personupplysning om vem som begärt upplysningen. En rätt till automatisk underrättelse om de uppgifter som har lämnats ut i kreditupplysning infördes även för enskilda näringsidkare m fl, vilka tidigare inte erhållit sådan underrättelse.
I sak innebär denna bestämmelse en förbättring för de berörda. Härigenom får näringsidkaren nämligen veta att en upplysning lämnats om honom och han får veta vilka faktauppgifter, som intagits i upplysningen rörande honom själv. Däremot får han inte besked om vem som begärt och fått upplysningen. Kreditupplysningsföretagen är nämligen inte skyldiga att uppge detta.
I ett meddelande om en kreditupplysnings innehåll till den som upplysningen avser bör, även när denne är näringsidkare, ingå uppgift om vem som har begärt upplysningen. Beställaren skall rimligen kunna stå för sin beställning. Vidare borde av en kreditupplysning framgå i vilken egenskap vederbörande är omfrågad. Kreditupplysningslagen bör kompletteras så att en skiljelinje klart kan dras mellan personligt ekonomiskt engagemang och sådana engagemang i företag som inte är förknippade med ägande och ekonomiska åtaganden. Under nuvarande förhållanden kan en persons kreditvärdighet komma att bedömas på ett särskilt sätt om många har begärt upplysningar om honom, även om frågorna och redovisningarna endast har gällt ledamotskapet i en styrelse. Lagen bygger uppenbarligen på uppfattningen att en näringsidkare som omfrågas skulle känna sig så kränkt att han inte vill ha några förbindelser med den som frågar om honom. I dagens samhälle som präglas av konkurrens måste ett sådant synsätt anses förlegat. Att den omfrågade inte får kännedom om vem som begär upplysningar ger rum för spekulationer och missförstånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av kreditupplysningslagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 16 januari 1991 Kersti Johansson (c) Stina Gustavsson (c)