Kalmar län är ett skogslän -- den viktigaste skogsregionen i södra Sverige. Inte mindre än 65 % av länets yta -- 713 000 hektar -- täcks av skog. Kalmar län är därmed det skogrikaste länet söder om Dalälven.
Den årliga tillväxten beräknas till ca 3,3 milj kubikmeter. Den årliga avverkningen har hittills legat ca 30 % under den optimala tillväxten.
Nu växer och ruttnar flisberget vid de småländska sågarna. Sågverken tvingas permittera folk för att man inte blir av med flisen till massaindustrin.
Denna råvara kunde under 1980-talet säljas till massaindustrin, men kan nu inte avsättas. Samtidigt har vi ett högt oljepris som gör att biobränsle kan konkurrera med oljan. Sågverken skulle kunna få avsättning för en del av flisen hos värmeverken men träfiberlagen sätter stopp för detta på två sätt. Det ena är att lagen har hindrat etablering av bränsleverk som kan använda sig av trädbränsle. Det andra är att de verk som kan använda biobränsle inte får använda mer än vad deras tillstånd medger. För att tillståndet skall ändras måste den byråkratiska kvarnen mala -- och den mal som alltid långsamt. Under tiden ligger den ransonerade råvaran och ruttnar.
Träfiberlagen är inte bra för någon. Sågverken förlorar inkomster. Biobränslebranschen förlorar inkomster och expansionsmöjligheter. Sverige som nation förlorar inkomster och miljövänlig energi och skogsägaren förlorar inkomster.
Det är nationalekonomiskt oförsvarbart att elda med dyr, importerad olja, samtidigt som billiga och värdefulla biobränslen blir flisberg eller ligger kvar i skogen och ruttnar där. Inhemsk energi måste tas till vara. Det stora underskottet i bytesbalansen -- i dag 51 miljarder -- är landets största ekonomiska problem.
Träfiberlagen är en historisk kvarleva som inte längre har något syfte. Det är dags att avskaffa detta planekonomiska instrument och låta en fri virkesmarknad ta hand om den värdefulla skogsråvaran.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar avskaffa träfiberlagen.
Stockholm den 11 januari 1991 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)