I proposition 1990/91:87, Näringspolitik för tillväxt, anges som skäl till regeringens förslag, att de företag som bygger sin verksamhet på ny teknik har särskild betydelse för förnyelse av näringslivsstrukturen. Teknikintensiva företag uppstår ofta som avknoppningar från universiteten. De undersökningar som gjorts visar att nybildningen av denna typ av företag är relativt begränsad. Enligt regeringens bedömning bör förutsättningarna för utveckling av s.k. forskningsbaserade småföretag förbättras. I den regionalpolitiska propositionen 1989/90:76 aviserades, att regeringen från fall till fall är beredd att lämna stöd till forskningsbaserad företagsutveckling i regionalpolitiskt angelägna högskole- och universitetsorter.
Näringslivet i Malmöhus har en stor andel ''mogna företag'' och andelen företag baserade på ny teknik är mindre än vad som skulle kunna anses motiverat av att det finns ett universitet i regionen. Därför är det angeläget att regeringen gör det möjligt att fördela utvecklingsresurser även till denna region, till verksamhet som kan bryta detta mönster.
Som ett verkligt bra exempel på sådan verksamhet, som beskrivs i tillväxtpropositionen kan nämnas Fyzikon AB i Lund. Företaget finns i Ideonparken och arbetar med att inkorporera radioaktiva isotoper i olika molekyler, t.ex. i läkemedel, för att sedan genom en speciell teknik visa deras fördelning i kroppen och återge detta fotografiskt. Liknande möjligheter finns inom process- och verkstadsindustri att följa olika kemikaliers uppförande i ett system, t.ex. vid förbränning, blandning eller andra kemiska processer.
Företagets mål är att driva ett vinstgivande kommersiellt centrum för utnyttjande av radioaktiv teknik. En finansiell förstärkning skulle kunna ge möjlighet till den kapitalkrävande investering som skulle behövas för att företaget på ett kostnadseffektivt sätt självt skulle kunna tillverka de nödvändiga isotoperna. I dag måste företaget hämta isotoperna på annan ort. Isotoperna förlorar en del av radioaktiviteten under transporten och detta förfaringssätt går inte i längden att använda i ett rationellt företag.
Inom läkemedelsforskningen har Fyzikon en global marknad. Hittills har uppdrag huvudsakligen utförts för svenska och danska läkemedelsföretag. Indirekta kontakter med Malmöhus läns landsting har givit vid handen, att den närliggande sjukvården kommer att köpa tjänster och radioaktiva substanser av företaget. Man har inte för avsikt att bygga upp en parallell organisation.
Det finns inget liknande kommersiellt centrum i världen. Anledningen till detta är att metoderna för märkning av biomolekyler med kortlivade radio-isotoper har utvecklats under de senaste fem åren. Avnämarna har inte hunnit med i utvecklingen och därför har det intill nu inte funnits någon marknad.
Inget läkemedels-, livsmedels- eller kemiskt företag har var för sig den omfattningen av studier som kan motivera en ekonomisk satsning på byggnader och drift av en nukleärmedicinsk enhet. Ur geografisk synpunkt är placeringen av ett nukleärmedicinskt centrum i sydvästra Skåne optimal. Över 50 % av den skandinaviska läkemedelsindustrin ligger inom regionen, som har Skandinaviens största befolkningskoncentration med två universitet och ett antal sjukhus som bedriver framstående forskning. Genom att man på ett åskådligt sätt kan klargöra för patienter och läkare läkemedlets väg genom kroppen och även dess inverkan direkt på t.ex. en tumör, blir resultaten av studierna också användbara i marknadsföringen av läkemedlen.
Fyzikons verksamhet har stor etisk betydelse. Det går att mäta ett läkemedels effekt direkt på patienten. Därigenom kan man utesluta sådana läkemedel som inte har avsedd verkan, men som skulle kunna ha negativa biverkningar. Smärtsamma undersökningar kan undvikas. Djurförsök kan minskas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelning av anslag till forskningsbaserade småföretag i Skåne.
Stockholm den 6 mars 1991 Karin Wegestål (s)