Propositionen innehåller förslag om utökade möjligheter att förbjuda eller annars reglera exporten av farliga varor och kemikalier.
Vi motsätter oss förslagen. Anledningen till detta är bl.a. att regeringen inte har kunnat påvisa något praktiskt behov av lagändringar och att dessa, om de genomförs, kan tänkas försämra Sveriges relationer till EG-länderna.
Ett flertal insiktsfulla remissinstanser har riktat kritik mot produktåterkallelsekommitténs förslag (SOU 1988:56), vilka ligger till grund för propositionen om exportförbud m.m.
Kommerskollegium har bl.a. anfört följande:
Vid bedömningen av de exportförbud och tillståndskrav, som utredningen föreslår, bör beaktas att särskilt farliga produkter såsom narkotika, miljöfarligt avfall och kärntekniskt material redan är underkastade erforderlig kontroll. Utredningen har inte funnit några exempel på att det förekommit någon export av verkligt farliga kemiska produkter eller läkemedel eller av sådana produkter som det skall tillkomma marknadsdomstolen att besluta om, utan konstaterar att näringslivet uppträtt ansvarsfullt. Utredningen kan inte se någon större risk för skadliga effekter om Sverige avvaktar och genomför åtgärder i takt med den internationella utvecklingen.
Kommerskollegiet anför vidare:
De nämnda exportförbuden inger också betänkligheter med tanke på den västeuropeiska integrationen. Följden skulle bli att Sveriges nära handelspartners i Västeuropa skulle fråntas sin rätt att göra egna riskvärderingar av vilka produkter de önskar importera.
Kommerskollegiet fortsätter:
Kollegiet finner det därför inte uteslutet att relationerna till EG skulle kunna försämras om man i Sverige tar sig rätten att göra riskvärderingar på EG-ländernas vägnar. Åtgärder av detta slag bör vara ordentligt förankrade och stå i samklang med de västeuropeiska integrationssträvandena innan de genomförs.
Kollegiet avstyrker förslag om exportförbud och erinrar om att det, bl.a. inom GATT, pågår ett internationellt samarbete på det aktuella området. Enligt kollegiet bör Sverige stödja detta internationella arbete och avvakta med beslut om lagstiftning.
Statskontoret har i sitt remissyttrande erinrat om att genom lagen (1975:85) med bemyndigande att meddela föreskrifter om in- eller utförsel av varor finns det redan i dag juridisk möjlighet att stoppa export av farliga varor. Kontoret anser att de föreslagna lagändringarna leder till en onödig dubblering av gällande lagstiftning. Vidare konstateras att det svenska näringslivet uppträder ansvarsmedvetet när det gäller export av farliga varor och därför ifrågasätter kontoret nödvändigheten av en lagändring.
Riksrevisionsverket anser att förslaget om att införa möjligheter till exportförbud är dåligt motiverat och att de reella effekterna liksom de nödvändiga kompletterande åtgärderna är otillräckligt analyserade.
Industriförbundet understryker att man inte har kunnat konstatera något enda fall av etiskt oförsvarlig export och finner därför förslagen om exportförbud mycket märkligt.
Vi delar dessa kritiska remissinstansers inställning. Det saknas f.n. skäl till att genomföra de föreslagna lagändringarna. Skulle det internationella samarbete som pågår senare ge resultat som kräver lagändringar skall sådana självfallet vidtas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen avslår förslaget till lag om ändring i produktsäkerhetslagen,1]
att riksdagen avslår regeringens förslag i övrigt om hinder för export av farliga varor.
Stockholm den 6 mars 1991 Rolf Dahlberg (m) Jerry Martinger (m) Allan Ekström (m) Göthe Knutson (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Birgit Henriksson (m) Charlotte Cederschiöld (m) Göran Ericsson (m) Filip Fridolfsson (m) Inger Koch (m) Eva Björne (m) Carl G Nilsson (m)
1 1990/91:L18