I propositionen föreslås genomgripande förändringar av Stadshypoteks organisation. Det innebär bl.a att Stadshypoteks rörelse skall överföras till ett för ändamålet bildat kreditaktiebolag.
Regeringens argument för de föreslagna förändringarna är att organisationen skall anpassas till den avreglering och internationalisering som skett av kreditmarknaden. Dessutom anför man att de kreditinstitut, som konkurrerar med Stadshypotek är organiserade som aktiebolag.
Jag anser i motsats till regeringen att det är en fördel om olika företagsformer kan konkurrera på samma marknad. En uppfattning som också framförs av Landsorganisationen (LO). Hypoteksinstituten bedriver för närvarande sin verksamhet utan krav på extern avkastning. Det innebär att de har samma karaktär som sparbanker och konsumentkooperation. Vänsterpartiet har i andra sammanhang hävdat att det är av stort värde att dessa verksamhetsformer kan utvecklas.
Eftersom argumenten för regeringens förslag till ombildning av Stadshypotek enligt min uppfattning saknar större saklig tyngd och ingår i en serie av liknande förslag -- Vattenfall och Domänverket är några exempel -- bör det avvisas som ett utslag av det bolagiseringsmode som regeringen fallit offer för. I förlängningen av detta hotar också utförsäljning och privatisering av verksamheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår förslaget i proposition 1990/91:190 att Stadshypoteks rörelse förs över till ett för ändamålet bildat aktiebolag.
Stockholm den 17 maj 1991 Rolf L Nilson (v)