Denna proposition är ytterligare ett exempel på att regeringen föreställer sig att all finansiell företagsamhet skall ske i aktiebolagsform.
Miljöpartiets grundinställning är att näringsverksamhet i stor utsträckning kan ske i andra associationsformer där inte det egoistiska vinstintresset och avsaknaden av personligt ansvar är huvudprincipen, så som när det gäller aktiebolagsformen. Den ensidiga betoningen av vinstmaximeringsprincipen torde leda till att människor påverkas i att följa den principen. I stället vore det angeläget att stimulera människor att arbeta för det gemensamma bästa. Det finns anledning att se kritiskt på aktiebolagsformen.
Författaren Olof Lagercrantz har levererat en svidande kritik av aktiebolagssystemet (i boken ''Min första krets''):
Med aktiebolaget tog samhället ett väldigt steg mot anonymitet. Det blev möjligt att handla utan att smutsa sina händer, att mörda utan att se någon falla, att suga ut utan att se någon svälta. Det var det första steget på väg mot ett samhälle där man trycker på knappar för att utlösa krig och mekaniserar alla mänskliga funktioner. Aktiebolaget var början på ett liv i abstraktionernas värld där människan lämnades långt bakom och robotarnas herravälde började.
Och vidare:
Men aktiebolagslagen var mer än så. Den var den perfekta dödsfällan för vår civilisation ty med den hade en mekanism introducerats som inte blott lyfte ansvaret från den enskildes skuldror utan styrde sig själv utan ingripande av enskildas vilja. Den var en perfekt kvarn för att mala undergång åt släktet. Den såg till att inga spärrar fanns när råvarorna, som jordklotet samlat sedan millioner år, förverkades i snabbast möjliga takt. Den gynnade krig genom att koppla rustningsindustrin till sin segervagn. Den fungerade över alla gränser, arbetade alldeles särskilt effektivt under krigen, påverkades av inga partiers program eller demonstrationsparoller, malde undergång så perfekt att man måste häpna av beundran. Det mest beundransvärda var att även när alla människor började förstå kunde kvarnen inte hejdas ty den var oupplösligen sammankopplad med framåtskridandets och släktets lyckobegrepp.
Lagercrantz' kritik kan förefalla överdriven om man ser på småföretag som drivs i aktiebolagsform, där är ju inte heller ägandet anonymt, men kritiken avser stora företag med många aktieägare.
Det finns ett antal verksamhetsformer som är inriktade på att främja det gemensamma bästa, som borde bli föremål för mer positivt intresse och utveckling:
Kooperativa företag av många olika slag
Ekonomiska föreningar Sparbanker Stiftelser
Ömsesidiga försäkringsbolag
Till denna kategori kan man även räkna hypoteksföreningarna och hypotekskassorna. Vi är medvetna om att uppgiften att konkurrera på kreditmarknaden och samtidigt bygga upp ett ökat eget kapital medför svårigheter för hypoteksföreningarna. Detta borde dock ej nödvändiggöra att man förkastar den solidariska principen till föremål för den individualistiska.
Vi är övertygade om att man kan finna vägar att tillskjuta kapital på ett solidariskt sätt och menar att regeringen borde använda sin kreativitet i samarbete med berörda intressenter för att finna sådana vägar.
Stadshypotek består av en central kassa och 20 hypoteksföreningar där kassan svarar för kapitalanskaffningen och föreningarna för utlåningen. Genom regeringens förslag skapas ett enda företag, d.v.s. man tar ett stort steg mot storskalighet och centralisering vilket strider mot miljöpartiets grundvärderingar.
Vi föreslår därför att propositionen avslås och att staten tillfälligtvis går in och ser till att kapitaltäckningskraven täcks i avvaktan på förslag till förändrade arbetsformer som medger kapitaltillskott utan att den ömsesidiga arbetsformen överges.
Skulle vårt avslagsyrkande inte vinna riksdagens bifall yrkar vi i andra hand på att det egna kapital som kassan och föreningarna sedan starten 1909 har tjänat in genom avgifter och räntenetto skall få stanna i verksamheten och ej inbetalas till staten som ju inte investerat medel i verksamheten utan enbart ställt en riskgaranti.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1990/91:190,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan förändring av Stadshypotekskassans arbetsformer att kapitaltäckningskraven kan tillgodoses utan övergång till aktiebolagsform.
3. att riksdagen, vid avslag på yrkandena 1 och 2, som sin mening ger regeringen till känna att någon inbetalning av medel till staten från det nybildade Stadshypotek AB ej bör ske.
Stockholm den 17 maj 1991 Lars Norberg (mp) Krister Skånberg (mp) Paul Ciszuk (mp) Per Gahrton (mp) Kjell Dahlström (mp) Gösta Lyngå (mp) Kent Lundgren (mp)