I prop. 1990/91:190 föreslås genomgripande förändringar av Stadshypotek (stadshypotekskassan och stadshypoteksföreningarna). Förslaget har föregåtts av en utredning ''Hypoteksinstituten i framtiden'' (SOU 1989:103). Dess ställningstaganden vann i huvudsak remissinstansernas stöd med två väsentliga undantag. Tanken att ägandet av Stadshypotek -- men inte av Landshypotek och Skeppshypotek -- skulle överföras till en stiftelse med uppgift att stödja vetenskaplig forskning mötte motstånd. Dessutom kritiserades den tänkta uttunningen av låntagarrepresentationen i Stadshypoteks styrelse.
Frågan vem som i dagens läge är ägare till Stadshypotek är svår att besvara. Till skillnad från vad som är fallet med Landshypotek -- där ägandet uttryckligen leds tillbaka till låntagarna -- saknas klargörande uttalanden i lagstiftningen. Utredningsmannen kom efter en grundlig analys till slutsatsen att såväl stadshypotekskassan som föreningarna är att betrakta som självägande juridiska personer sui generis. Något anspråk på Stadshypoteks samlade kapital kunde inte enligt hans mening -- vare sig på rättslig grund eller skälighetsgrund -- resas från medlemmarnas eller föreningarnas sida men inte heller från staten.
Med hänsyn till den splittrade remissopinionen i framför allt ägarfrågan uppdrogs åt lagmannen Anders Nordström att efter kontakt med berörda intressenter lämna ett alternativt förslag till ombildning. Dennes utgångspunkt var att såväl låntagarna som staten bidragit till att bygga upp Stadshypoteks egna kapital. Han föreslog att låntagarna via en nyemission till fördelaktiga villkor skulle tillförsäkras 40 procent av aktiekapitalet, medan staten och kassan inledningsvis skulle tillföras 30 procent vardera.
Regeringen hävdar nu i propositionen att det inte finns någon som -- före staten -- kan resa anspråk på kassans eller föreningarnas förmögenhetsmassa. Den föreslår på denna grund att kassans värde före fusionen med föreningarna -- ca 5 miljarder kronor -- skall föras över till staten. Lagrådet anför härom följande:
Vilken rättslig grund denna betalning har framgår inte i ärendet. Det är svårt att se att lagstiftningens syfte att avveckla otidsenliga organisatoriska former och främja en konkurrens på lika villkor på kreditmarknaden motiverar denna överföring av medel från hypoteksverksamheten till staten. Däremot skulle medlen kunna tänkas ha en funktion om de stannade kvar inom denna finansiella sektor, när det statliga garantiåtagandet upphör.
Lagrådet konstaterar att avvecklingen av hypoteksinrättningarna måste ske genom lagstiftning, som då måste ligga inom svensk grundlag. Regeringen går emellertid förbi lagrådets mening och uttalar att det bör ankomma på riksdagen att besluta om dispositionen av medlen och föreslår följaktligen utan rättslig grund att riksdagen skall lagstiftningsvägen överföra medlen till staten.
Det i propositionen föreslagna förfarandet förefaller stå i strid med reglerna om egendomsskydd i 2 kap. 18 § regeringsformen.
Regeringen försöker inte göra gällande att staten har något ägaranspråk på Stadshypoteks kapital. Däremot hävdas att detta byggts upp med hjälp av statliga subventioner i form av dels gynnsam skattebehandling, dels den garantiförbindelse som utgjort grunden för verksamheten.
I andra sammanhang har regeringen alltid bestritt att Stadshypotek åtnjutit en förmånsställning i skattehänseende. Dessutom har staten aldrig behövt infria någon del av sin garanti, för vilken Stadshypotek för övrigt sedan 1983 betalat garantiavgift.
Förstatligandet av Stadshypotek fullföljs med förslaget att regeringen ensam skall tillsätta kassans styrelse. Därmed elimineras det inflytande för låntagarna som hittills förelegat och bedömts som angeläget. Vi har tidigare vänt oss emot förekomsten av SBAB som statligt bostadskreditinstitut och ser ingen anledning till att det skall tillkomma ett till.
Propositionen, som framlagts så sent under riksmötet att den inte behöver slutbehandlas före valet, ger intryck av att ha framlagts utan vederbörlig beredning. Det klargörs inte vem som efter ombildningens genomförande skall bli ägare. Inte ens tidpunkten för den nya lagstiftningens ikraftträdande finns angiven. Det skall enligt propositionen ske den dag regeringen bestämmer. Regeringen skall bemyndigas besluta i frågan om ombildningens genomförande. Lagens ikraftträdande görs avhängigt härav. Det måste från rättssäkerhetssynpunkt krävas att lags ikraftträdande beslutas av riksdagen.
Det är oacceptabelt att frågan om Stadshypoteks ställning brutits ut och behandlas före Lands- och Skeppshypotek, där ägarfrågorna är långt mindre komplicerade. Misstanken inställer sig att avsikten är att senare behandla Landshypotek analogt med Stadshypotek, trots att det i Landshypotek är ovedersägligt att delägarna/låntagarna är ägare.
Enligt vår mening innehåller propositionen ett lagförslag som vilar på otillräcklig rättslig grund. Den bör därför avslås av riksdagen.
Regeringen bör i stället ges i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett förslag till bolagisering av samtliga hypoteksinstitut. För Stadshypoteks del bör man efter ytterligare samråd med kassan och föreningarna i huvudsak följa lagman Nordströms modell.
Ombildningen bör ges den formen att samtliga aktier successivt säljs till låntagarna, som därmed i egenskap av ägare också får svara för företagets ledning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1990/91:190,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till omstrukturering av hypoteksinstituten i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 17 maj 1991 Nic Grönvall (m) Gunnar Hökmark (m) Karin Falkmer (m) Lars Ahlström (m) Stig Bertilsson (m) Bertil Danielsson (m)