Miljöpartiet de gröna har redan motionerat om träfiberlagens upphävande. Vi vidhåller att lagen kan avskaffas. Massaindustrin har ingen svårighet att hävda sina intressen gentemot alternativa marknader för träråvara.
Emellertid har införandet av koldioxidskatt lett till att fossilbränslena blivit betydligt dyrare för kunder som använder dem för uppvärmning. Detta är ett steg i rätt riktning och miljöpartiet vill att vi skall gå vidare så att koldioxidskatten höjs till 35 öre/kg koldioxid från nästa årsskifte.
Koldioxidskatten har lett till att träbränslen blivit klart konkurrenskraftiga i förhållande till fossilbränslen, vilket har varit det miljöpolitiska målet. Emellertid har spånskiveoch boardindustrierna använt spån från sågverken som råvara och sådant spån har nu blivit betydligt dyrare. Detta har skapat ekonomiska problem för dessa industrier eftersom deras utländska konkurrenter kan köpa mycket billigare spån, eftersom man där inte har en lika hög koldioxidskatt som i Sverige. I den mån man har någon alls.
Den svenska träskiveindustrin riskerar att bli utkonkurrerad, vilket är särskilt bekymmersamt eftersom dessa industrier ofta ligger på små orter där en nedläggning skulle betyda katastrof för orten.
Den riktiga lösningen vore givetvis att våra konkurrentländer inför lika hög koldioxidskatt som Sverige, eftersom alla utsläpp av koldioxid från fossila bränslen är lika farliga.
Vårt första krav är att regeringen med kraft verkar för detta internationellt.
Så länge detta ej krönts med framgång måste emellertid andra metoder tillgripas för att rädda träskiveindustrin. Vi menar i likhet med den statlige utredaren Ingemar Öhrn att detta skall lösas genom ett restitutionssystem.
Vårt förslag om metoderna för restitutionen avviker dock från Öhrns förslag. Vi antar att alternativet till spånbränsle normalt är kol. Vi menar att man skall utgå från spånets värmeinnehåll (kWh/kg) och tilldela bränslet en restitution som svarar mot koldioxidskatten på motsvarande energimängd kol. Spånets värmevärde kan fastställas till ett snittvärde för hela årsproduktionen och man behöver då endast räkna ut hur många ton spån som förbrukats för att fastställa restitutionen.
Restitutionen utgår dock endast då träplatteföretaget kan göra sannolikt att en prisökning på spån uppstått på grund av konkurrens från bränslemarknaden. Beslut om restitution fattas av Statens Industriverk för ett år i sänder på förhand.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar upphäva träfiberlagen (1987:588),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör verka för införande av koldioxidskatt i alla länder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett restitutionssystem skall utarbetas för att kompensera träskiveindustrin för de merkostnader som koldioxidskatten förorsakar, på sätt som i motionen anförts.
Stockholm den 10 maj 1991 Lars Norberg (mp) Elisabet Franzén (mp) Krister Skånberg (mp)