Bakgrund
Propositionens syfte är dels att i viss utsträckning avreglera bankverksamhet och försäkringsverksamhet, dels att harmoniera den svenska lagstiftningen med motsvarande EG-lagstiftning. De viktigaste förslagen är: Kvantitativa regler för kassareserver upphävs. Banker och försäkringsbolag skall kunna äga varandra och ingå i en koncern. Finansbolag skall kunna äga försäkringsbolag. Utländska finansieringsföretag skall kunna verka genom filialer i Sverige. Bankerna får rätt att äga aktier upp till ett värde av 30 % av kapitalbasen.
Penningmarknaden har under 1980-talet utvecklat sig alltmer i spekulativ riktning. Avreglering har varit på modet i de flesta länder. Detta har lett till att de dagliga globala valutaflödena är hundra gånger större än värdet av de handelsvaror som verkligen omsätts. Trots rationalisering och datorisering har antalet anställda inom bank-, försäkringsoch mäklarsektorn ökat kraftigt (exempelvis i USA med 2 miljoner i början av 80-talet).
Ett väl fungerande bank- och försäkringssystem är ett villkor för ett modernt samhälle, men när verksamheten växer på grund av att allt fler tror sig kunna göra stora vinster genom att handla med pengar, då blir verksamheten spekulativ och många kommer att profitera på andra människors produktiva arbete. Avregleringen har varit politiken på modet i förvissning att marknadskrafterna skulle styra allt till det bästa. Detta har i England och USA kombinerats med en skattepolitik som gynnat de rika. Sålunda har i USA under perioden 1979--1986 genomsnittsinkomsten för de rikaste 20 procenten av befolkningen ökat med 14 % under det att de fattigaste 20 procenten upplevt en minskning med 11 %.
(Källa: Anthony Sampson, Pengar, Gedins 1990.)
Miljöpartiets ställningstagande
Miljöpartiet de gröna liksom den gröna rörelsen i andra länder vill verka för småskalighet och självtillit. Man vill motverka maktkoncentration och storskalighet. Anonymt ägande blir gärna ansvarslöst ägande och skall motverkas.
Den gröna rörelsen ivrar för internationellt samarbete människor emellan och för att bevara jordens tillgångar. Vi menar att transnationell storskalighet, spekulation och ekonomisk kortsiktighet och ansvarslöshet måste bekämpas.
Vi ser gärna att Sverige anpassar sin lagstiftning till EGs när detta innebär förstärkning av miljökrav etc. Huvudprincipen bör dock vara att Sverige skall vara steget före när det gäller sociallagstiftning och miljölagstiftning, men också när det gäller demokratisk samhällsutveckling. Även om miljöpartiet är kritiskt till mycket av den storskalighet och monopolisering av social omvårdnad som präglat samhällsutvecklingen i Sverige, känner vi stolthet över svensk sociallagstiftnings resultat jämförda med de flesta andra länders. Likaledes anser vi att de resultat i form av klassutjämning, jämlikhet och jämställdhet, både kulturellt och ekonomiskt, som uppnåtts i Sverige, måste försvaras.
Den typ av anpassning som propositionen syftar till medför maktkoncentration, storskalighet och anonymitet. Den demokratiska kontrollen försvagas och känslan av främlingskap hos den stora allmänheten ökar. Vi har redan hunnit långt på den väg som ökar svängrummet för det internationella spekulativa kapitalet och som försvagar vår nationella identitet och självbestämmande. Propositionens förslag är ytterligare ett steg i samma riktning.
De skandaler och förluster som inträffade inom optionshandeln under 80-talet och som exempelvis kostade Stockholms stad ungefär en halv miljard, liksom fjolårets kreditförluster på ca 15 miljarder, är sorgliga exempel på hur avreglering och spekulationslust lett till förluster som drabbar den stora allmänheten. 15 miljarder svarar mot över 1 % av BNP, en tillväxt inom ekonomin under 1990 som spekulerats bort.
Börschefen Bengt Rydén har klart uttalat sig emot bankernas aktieägande och SE-bankens styrelseordförande, Curt Olsson, har uttalat sin tveksamhet. Det institutionella ägandet är redan alltför stort i Sverige. Det leder lätt till att styrelsen blir alltför försiktig och rädd för nysatsningar.
Vi anser att det är olämpligt att blanda samman försäkringsverksamhet och bankverksamhet. Regeringen och bank- och försäkringsinspektionerna bör se till att så kallad branschglidning inte breder ut sig. Vidare anser vi det onödigt att utländska finansieringsföretag skall etablera egen verksamhet i Sverige. Det finns redan en stor flora av finansieringsföretag i landet.
Däremot har miljöpartiet sedan länge yrkat på att det skall inrättas så kallade närfonder under lokal och regional kontroll som stöd till småföretagsamheten i landet.
Vi menar att de svenska bankerna är stora nog för de finansiella åtaganden som erfordras inom landet. Projekt av den omfattningen att de ej kan finansieras av våra storbanker är vanligen av den storleken att de måste ifrågasättas med hänsyn till sin storskalighet -- exempelvis Öresundsbron. Skulle sådana projekt i undantagsfall verkligen vara motiverade kan finansieringen säkert lösas genom samverkan av flera kreditföretag.
Konkurrensen upprätthålls lika effektivt genom att förhindra ytterligare fusioner inom landet som att utländska företag etablerar egen verksamhet i Sverige. Sådana etableringar kommer dessutom med en till visshet gränsande sannolikhet att förläggas till Stockholm och därigenom medverka till en ytterligare koncentration av makt och affärsverksamhet till Stockholmsområdet.
Vi anser att den nuvarande utvecklingen mot ökad storskalighet och därmed internationalisering inom kreditoch försäkringsväsendet är olycklig och bör motverkas. Vi yrkar därför på att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att komma med förslag hur man skall främja decentralisering och mångsidighet och motverka spekulation inom dessa branscher.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår samtliga lagförslag i proposition 1990/91:154 med undantag för 1
kap. 5
§ bankrörelselagen (1987:517),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna de principer som enligt motionen bör vara vägledande för utvecklingen inom bank- och försäkringsväsendet,
3. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppgift att utarbeta förslag för att främja decentralisering och mångsidighet och motverka spekulation inom bank- och försäkringsbranscherna.
Stockholm den 23 april 1991 Lars Norberg (mp) Elisabet Franzén (mp) Krister Skånberg (mp)