I propositionens förslag kring bankverksamhet föreslås att bankerna skall få möjlighet till att bedriva finansiell leasing och factoring i sin egen rörelse. Det kan vara positivt och kan betyda att en del oseriösa småskuttare på området försvinner ur marknaden.
Förvärvsregler
Propositionen föreslår att bankerna skall få ökad möjlighet att förvärva aktier. Vi motsätter oss detta och vidhåller de principer som säger att kreditgivning och ägande skall hållas isär.
I propositionen hänvisar regeringen till EG-anpassning. Det stämmer inte då bilden inom EG är mycket splittrad. I Tyskland finns möjligheten för banker att äga aktier, medan den inte finns i andra EG-länder. Propositionen hävdar att bankernas utvidgade möjlighet att äga aktier skulle leda till en viss breddning av ägandet i näringslivet, vilket för var och en, som vet hur svenskt näringsliv är organiserat måste framstå som fel.
Vi föreslår avslag eftersom ett utvidgat aktieägande skulle leda till ytterligare maktkoncentration inom svenskt näringsliv. Dessutom finns stora risker för intressekonflikter i samband med kreditgivning.
Branschglidning i den finansiella sektorn
Vi avvisar de förslag propositionen har om att banker och försäkringsbolag skall få äga aktier i varandra och ingå i samma koncern. Det betyder att vi avvisar en ytterligare maktkoncentration inom dessa områden. Även regeringen är medveten om detta och skriver också att det innebär att inflytandet över kapitalmarknaden koncentreras till färre grupperingar (s.
67).
Dessutom vill vi vända oss mot den press som försäkringsbolag och banker sätter på regering och riksdag genom att genomföra sammanslagningar innan riksdagen ens har haft uppe förslagen till diskussion och beslut. Denna nonchalans mot riksdagen måste på varje sätt motarbetas.
Vi föreslår därmed också avslag på propositionens förslag om bank och försäkringsbolag i samma holdingbolagskoncern och banks ägande av aktier i försäkringsbolag.
Vi föreslår med utgångspunkt i det vi sagt ovan att finansbolag inte bör kunna ha det bestämmande inflytandet över försäkringsbolag. Samma åsikt har Bankinspektionen.
Vi avvisar försäkringsbolags ägande i banker och andra finansiella företag och anser att man här mycket väl kan invänta den försäkringsutredning som arbetar. Propositionen för ett resonemang om att invänta utredningen, men vill ändå skynda på vissa beslut. Varför denna brådska?
Utländska finansieringsföretags möjlighet att etablera sig i Sverige stödjer vi utifrån utgångspunkten att hårdare konkurrens kan betyda bättre villkor för kunderna. Däremot har vi svårt att se vikten av att finansbolag med riskfylld utlåning skall få möjlighet att ge ut obligationer då det kan urholka även de statliga obligationernas rykte som stabila papper.
Vi föreslår i likhet med kreditmarknadskommittén och bankinspektionen att straff i form av böter eller fängelse erfodras för den som bedriver obehörig finansieringsverksamhet och avvisar därmed propositionens förslag om enbart vitesförfarande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att banker skall få möjlighet att förvärva aktier i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag att banker och försäkringsbolag skall få äga aktier i varandra och ingå i samma koncern,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring i lagen om finansbolag vad gäller bestämmande inflytande över försäkringsbolag i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag om finansbolags möjlighet att ge ut obligationer i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen avslår regeringens förslag om vitesförfarande i samband med obehörig finansieringsverksamhet.
Stockholm den 23 april 1991 Rolf L Nilson (v) Bengt Hurtig (v) Lars Bäckström (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Karl-Erik Persson (v)