Snatteri och stölder är ett stort problem inom handeln. Endast i ett fåtal fall kommer de stulna varorna tillbaka till butiksägarna. Eftersom inga försäkringar torde täcka den här typen av förluster är det ekonomiska bortfallet mycket stort.
Det mesta av stöldgodset omsätts i pengar. Om inte tjuven hittar en köpare kan stöldgodset pantbelånas. Tjuven har dessutom möjlighet att omsätta pantlånekvittot i pengar.
En pantlånekassa får inte ta emot varor, som kan misstänkas vara stulna. I praktiken hamnar dock en hel del stöldgods hos lånekassor. Om det vid brottsutredningen klarläggs från vilken butik en vara kommer får ägaren lösa ut den till det belopp som varan är pantsatt för med tillägg för pantlånekassans uppläggnings- och räntekostnad.
En tjuv, som fått pengar för varan i samband med pantsättning, är ersättningsskyldig gentemot butiksägaren. I allmänhet saknar dock tjuven ekonomiska tillgångar och kan därför inte betala någon ersättning.
Pantlånekassan löper ingen större risk utan får betalt antingen genom auktion eller genom lösen. Den som förlorar är däremot butiksägaren. En skärpt hälerilagstiftning och större krav på pantlånekassornas verksamhet bör därför övervägas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av gällande regler om förvärv av stöldgods.
Stockholm den 23 januari 1991 Ingrid Ronne-Björkqvist (fp) Carl-Johan Wilson (fp)