Från 1991 gäller en ny konsumentköplag. Denna innebär en ytterligare förstärkning av redan existerande konsumentskydd.
Helt klart måste vissa regler finnas till skydd för konsumenten men i den nya lagen finns några regler som kommer att medföra svårbemästrade problem för företagen.
Ett exempel på detta är den generella avbeställningsrätten. Många företagare känner stark oro inför avsteget om att avtal skall hållas. En sådan regel skapar problem också bakåt i leden t ex i relationerna till leverantörerna. Små detaljister har sällan en så stark förhandlingsposition att de kan minska konsekvenserna av en konsuments avbeställning genom att själva i sin tur förhandla fram ett sätt att avbeställa varan av leverantören. Inte minst utländska leverantörer torde ha liten förståelse för det svenska avsteget från regeln att avtal skall hållas.
Ett antal av de nu införda reglerna riskerar att slå tillbaka på konsumentkollektivet genom ökade priser och genom att frivilliga försäljningsåtgärder som garantier i många fall kommer att försvinna från marknaden. Det är också sannolikt att många företag kommer att se sig nödsakade att ta ut handpenning vid beställningsköp eller att på förhand bestämma en avbeställningsavgift.
Vid avbeställning av en vara har företaget rätt till viss ersättning av konsumenten. Denna ersättningsskyldighet dämpar dock inte företagarnas oro inför de nya avbeställningsreglerna. Detta beror mest på erfarenheterna av hur lång tid och hur mycket kraft som åtgår med att få ut pengar av konsumenter som inte vill betala. I vissa branscher kan det dessutom vara svårt att styrka de verkliga kostnaderna vid en avbeställning. Det är företaget som har att styrka de kostnader man begär ersättning för.
De ovan nämnda problemen blir särskilt stora när det gäller specialbeställda varor. Det kan gälla en soffa med ett visst tyg eller material, specialdesignade möbler och inredning med särskilda mått. Här måste det enligt vår mening införas ett undantag från den speciella avbeställningsrätten. Den enskilde företagaren drabbas annars av orimliga kostnader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att hos regeringen begära förslag om inskränkning av den generella avbeställningsrätten i konsumentköplagen vad avser specialbeställda varor och beställningsvaror av större värde i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm i januari 1991 Rune Backlund (c) Sten Svensson (m) Kent Skårvik (fp)