Utvecklingen inom biotekniken går för närvarande mycket snabbt. Detta gäller särskilt gentekniken, och det skapas ständigt nya förutsättningar för att sådan teknik skall kunna användas på olika områden. Växtförädlingen, djuraveln och utnyttjandet av mikroorganismer för industriell produktion är bara några exempel på områden där gentekniken tillämpas. Allt oftare söks också patent på olika bioteknologiska uppfinningar både här i Sverige och utomlands.
Förbud mot biotekniska uppfinningar
Patentansökningarna gäller inte bara uppfinningar i mera vedertagen mening utan också olika gentekniska manipulationer med levande organismer. Vissa stora företag i bl.a. Japan och USA gör sitt bästa för att få patenterbarheten på det biologiska området vidgad så långt som möjligt.
Även vid det europeiska patentverket och det svenska patentverket har utvecklingen av praxis gått i riktning mot en ökad patenterbarhet. Den har nu nått dithän att praxis inte längre står i överensstämmelse med vad som var meningen från början. När patentlagen infördes var avsikten att produktpatent inte skulle få meddelas på levande organismer och att också väsentligen biologiska förfaranden för framställning av växter och djur skulle undantas från det patenterbara området. Undantag gjordes dock för mikrobiologiskt förfarande och alster därav. Med detta utryck avsåg den tidens bioteknik en process där mikroorganismernas ämnesomsättning utnyttjas för produktion av kemiska ämnen och ämnesblandningar, t.ex. antibiotika. Begreppet mikrobiologiskt förfarande har emellertid i efterhand omtolkats till att gälla gentekniskt förändrade mikroorganismer i sig. Att praxis har utvecklats i strid med det ursprungliga syftet kan också belysas av att när patentlagen kom till ansågs allt biologiskt liv vara antingen växter eller djur. Allt biologiskt liv omfattades alltså av patentförbudet. Den biologiska indelningen av livsformer har ändrats efter patentlagens tillkomst. Begreppen växter och djur är numera inte desamma som tidigare. Biologiskt liv delas nu in i växter, djur, svampar samt encelliga organismer med eller utan kärna.
Det är av största vikt att utvecklingen mot ökade patentmöjligheter för bioteknologiska uppfinningar stoppas. Regeringen bör därför så snart som möjligt lägga fram förslag till sådana ändringar i patentlagen att det klart framgår att det patenterbara området inte omfattar levande organismer och att patentmöjligheterna därmed anpassas till vad som ursprungligen var avsett.
Utredning om biotekniken
Den ökade användningen av genteknik för också med sig att man måste ta ställning till en rad andra komplicerade frågeställningar. Det gäller t.ex. de etiska och ekologiska aspekterna på gentekniken. Många människor är osäkra och mycket oroade av genteknikens utveckling och de följder som kan komma av den. Därför behövs en samlad översyn av de olika frågor som har anknytning till gentekniken.
I mars 1990 tillsattes genteknikberedningen. Den har som uppgift att bereda frågor i samband med användning av genteknik. I direktiven sägs att det finns ett behov av att få ett antal sådana frågor belysta med parlamentarisk medverkan och att detta sedan kan tjäna som vägledning för hur Sverige skall agera vid de olika internationella diskussioner som skall äga rum. Enligt direktiven skall översynen omfatta fyra huvudområden; kunskapsläget om de ekologiska risker som följer av att genetiskt förändrade organismer släpps fria, principer för ekologisk riskvärdering och behovet av forskning kring de ekologiska riskerna; etiska principer för vad som bör vara tillåtet och otillåtet vid användningen av genteknik; principer för anmälningsplikt och prövning av genteknisk verksamhet; samt övergripande immaterialrättsliga frågor.
Denna inriktning är inte tillräcklig. En parlamentarisk utredning bör tillsättas med uppgift att utarbeta en samlad, heltäckande lagstiftning på bioteknikområdet. En viktig uppgift i detta arbete måste vara att överväga de särskilda problem som är förknippade med den nuvarande utvecklingen när det gäller ensamrätt till bioteknologiska uppfinningar.
Starka etiska skäl talar mot att någon skall kunna få ensamrätt till levande organismer. En sådan ensamrätt kan också äventyra den genetiska mångfalden och sätta jordbrukets och den tredje världens intressen på spel. Risken är dessutom stor för att allvarliga sociala och ekologiska konsekvenser skall uppkomma. Frågan om skyddet för biologiska uppfinningar bör därför utredas i sin helhet. Man bör då också ta särskild hänsyn till sociala och ekologiska aspekter samt till tredje världens speciella behov och intressen. En sådan översyn bör utgå från att levande organismer liksom gentekniska metoder och varje form av manipulation av arvsmassan inte skall kunna omfattas av något immaterialrättsligt skydd. Vi vill således att riksdagen ger till känna att en utredning bör tillsättas med uppgift att ta upp frågan om inskränkningar av det immaterialrättsliga skyddet enligt det som sagts ovan.
Verka internationellt
Det är inte bara utländska företag som söker ökade patentermöjligheter. Även inom internationella organisationer syftar arbetet med immaterialrättsliga frågor till att öka patentmöjligheterna på det biologiska området. Förslaget till EG-direktiv om rättsligt skydd för biologiska uppfinningar är bara ett exempel på detta. Direktivförslaget innehåller i princip inte några begränsningar av möjligheterna att patentera uppfinningar som avser växter och djur och annan levande materia.
Vi vill därför betona vikten av att Sverige också agerar internationellt för att få till stånd ett förbud mot ensamrätt till levande materia.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att utreda och utarbeta förslag till ny patentlagstiftning som klart säger att produktpatent inte är tillåten på levande organismer och på varje form av arvsmassa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av hela det immaterialrättsliga skyddet för att hindra att andra former för ensamrätt till levande materia uppstår,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka internationellt för att få till stånd förbud mot ensamrätt till levande materia.
Stockholm den 25 januari 1991 Elisabet Franzén (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Gösta Lyngå (mp) Inger Schörling (mp) Kaj Nilsson (mp) Kent Lundgren (mp) Lars Norberg (mp) Marianne Samuelsson (mp) Anita Stenberg (mp)