Konsumentens situation
Konsumentens ställning på marknaden är utomordentligt svag jämfört med vad som förutsätts i de liberala teorier som sägs ligga till grund för de just nu så moderna kraven på en fri marknadsekonomi.
Ser man först till maktfördelningen på marknaden, så kan konsumentens möjligheter att hävda sig gentemot producenten och handeln belysas genom följande jämförelser:Den årliga reklamkostnaden per innevånare i Sverige har beräknats till 4 700 kronor (nästan 40 miljarder kronor i detaljistledet inkl moms) medan regeringen föreslår 8,90 kronor per person till konsumentverket och dess konsumentstödjande verksamhet för nästa budgetår. Per dag är det mindre än 2,5 öre per innevånare i Sverige.Samhällets stöd till kunskapsutveckling på näringslivets område är oerhört mycket större än stödet till forskning och undervisning i konsument-hushållsekonomi. Det finns särskilda handelshögskolor, som arbetar med näringslivets perspektiv, och universiteten har stora företagsekonomiska institutioner medan ''konsumentkunskapen'' sedan flera år löper stor risk att försvinna som självständigt ämne.
''Konsumentkunskap'' har definierats som kunskap för konsumenten om konsumenten. Den samlade kunskapen om ekonomi och marknad sett ur konsumentperspektiv är alltför liten. Eftersom forskningen är så eftersatt har det fört med sig att viktig kunskap saknas, när det gäller hushållens villkor. För konsumentverket, innebär det att man inte bara har en mycket liten summa att satsa per capita på information, hjälp och utbildning utan att man också har en dålig kunskapsbas att utgå från.
Det är på sin plats att här ge några exempel på områden, där grundforskning och tillämpad forskning är eftersatt: Konsekvenser på kort och lång sikt av hushållens ökade skuldsättninghushållens ekonomi ur ett jämställdhetsperspektivhushållens energianvändning produktionen i hushållethushållsekonomiskt beteende hushållen och konsumentlagstiftningen; kunskap, förståelse, utnyttjande och effekter av information.
Miljöpartiet är positivt till ett marknadsekonomiskt system i vilket dock marknaden underordnas vissa hänsyn som exempelvis omsorgen om livsmiljön och det ekologiska systemet. Krav skall vidare kunna ställas att konsumenten måste vara en minst jämbördig part med producent eller handel.
Miljöpartiet anser vidare att handelns och marknadens parter inte får bli så starka att de inte längre kan kontrolleras och styras av demokratiskt fattade beslut. Miljöpartiet kan inte acceptera det nuvarande förhållandet att en part på marknaden har en närmast diktatorisk makt både över den andra parten och över samhället. Makten och resurserna måste omfördelas så att konsumenten ställning stärks till att innebära verklig makt.
Ramarna som handeln behöver omges av, skall garantera lika stor kunskap för konsumenten som för näringslivet. De skall dessutom garantera att konsumenten får relevant information och de skall trygga framtiden genom att inte tillåta att produkter saluförs, om de i någon fas i sin livscykel ger upphov till bestående skador på naturmiljön.
För att skapa en fri handel mellan jämbördiga parter, eller ännu hellre med konsumenten som styrande part som i liberalismens teorier, krävs att en ny forskning för konsumenten byggs upp.
En verklig konsumentmakt förutsätter att konsumenterna har dels kunskap, dels medvetenhet om sin makt. Sverige har undertecknat en FN-resolution som ger konsumenten rätt till kunskap -- inte bara information. Det borde förpliktiga.
Tråkigt nog måste man konstatera att dagens konsument i allmänhet saknar intresse och engagemang för att bli en aktiv, kritisk och krävande part på marknaden. Skälen är flera. Ett är den ensidiga inriktning på producentens och köpmannens intressen som vi tidigare beskrivit. Ett annat är svårigheten för konsumenten att överblicka och bedöma varor och produkter idag. Ett ständigt stegrat krav på materiell tillväxt och därmed ständigt ökad produktion förutsätter en ständigt ökad masskonsumtion av varor och tjänster. Producenterna gör allt för att färskvaror skall vara hållbara under lång tid, vara lättpaketerade och lättransporterade och annat som krävs när vägen mellan produktion och konsumtion är lång. Råvarorna förändras och manipuleras på olika sätt, kemiska tillsatser används och nya syntetiska material används. Det är inte längre möjligt för konsumenten att kunna bedöma en varas verkliga innehåll och kvalitet genom att titta på den, känna på den, lukta på den eller ens genom att läsa på förpackningen. Undra på att dagens konsument är vilsen.
Det är intressant att jämföra den situationen med den som rådde då de grundläggande ekonomiska teorierna utformades. Den fria konkurrensen hade helt andra förutsättningar att fungera bra i 1700-talets lokalsamhällen och bidrog till en förbättrad levnadsstandard framför allt för städernas borgarklass. På den tiden var de tillverkade produkterna sådana att kunderna utan vidare kunde bedöma råvaror, utförande och funktion. Det allra mesta av livets nödtorft tillverkades fortfarande inom hushållets ram.
För att uppnå konsumentmakt idag krävs satsningar både av samhället och av starka ideella konsumentorganisationer som behöver bildas som en motvikt till näringslivet.
Forskning
I propositionen föreslås ingen höjning utan ett oförändrat anslag till konsumentforskningen, som trots det påstås vara under uppbyggnad.
I början av 70-talet togs en del initiativ för att få i gång konsumentforskning vid vissa universitet, men den lyckades inte slå rot och växa. I stället är situationen för konsument- och hushållsforskningen kritisk idag och den riskerar att helt försvinna som forskningsområde. Efterfrågan på sådan forskning saknas nästan helt inom forskningsvärlden och forskarkompetensen är låg. Eftersom man på konsumentverket vet vilka prioriteringar som behöver göras och vilken forskningskompetens som finns att tillgå, bör konsumentverket tills vidare fortsätta att administrera forskningsresurserna. Man bör dock sträva efter att på sikt låta konsumentforskningen också få en egen organisation inom universitet och högskolor och därmed egna resurser att fördela.
Viktigast är nu att säkra en kontinuitet i den forskning som bedrivs och som initieras. Kompetensen inom området måste byggas upp och det tar tid. Vi vill därför föreslå en successiv ökning av anslagen med förslagsvis fem procent per år under ett antal budgetår och att man strävar efter att bygga upp en organisation t ex i form av temaforskning. Anslagsberäkningarna bör göras i fast penningvärde och ta hänsyn till särskilda omständigheter, som t.ex att högskolorna nu höjer sin administrativa avgift med cirka tio procent. För nästa budgetår föreslår vi således en anslagsökning med fem procent räknat i fast penningvärde. Med övriga hänsyn tagna innebär det 520.000 kronor mer än vad regeringen föreslår eller totalt 2.520.000 kronor.
Chalmers tekniska högskola har för innevarande budgetår fått en förstärkning av basresursen vid den konsumenttekniska institutionen med 500 000 kronor. Vi föreslår ett fortsatt anslag och en uppräkning på samma sätt, vilket innebär 630 000 kronor för nästa budgetår.
Ett av de områden som det är särskilt angeläget att utveckla är den konsumentekonomiska inriktningen, där det idag finns mycket knapphändigt med forskningskompetens.
Kommunernas konsumentinformation
Det är, som regeringen också påpekar, oroande att många kommuner minskar sina satsningar på konsumentverksamheten. Det är sannolikt så, att man i dessa kommuner inte är helt medveten om de vinster för kommunen, som en väl fungerande konsumentrådgivning innebär i form av minskade kommunala utgifter. Skulle de få klart för sig att konsumentkontorens budgetrådgivning minskar kommunens socialhjälpskostnader och att informationen till konsumenter om miljö och förpackningar leder till att sopmängden blir mindre och därmed minskar kommunens kostnader för avfallshanteringen, då skulle säkert intresset för att satsa pengar på en fungerande konsumentrådgivning öka. Det är därför angeläget att konsumentverket får resurser att aktivt ta kontakt med landets kommuner och informera dem om detta. Vi föreslår ett reservationsanslag på 1 000 000 kronor för detta ändamål.
Produktinformation
Kunden bör ha tillgång till all relevant information i samband med inköpet. Det gäller dels priset, men skall också gälla innehåll, tillverkare, ursprungsland, tillverkningsmetod, livscykelspecifikation och annan information, som är viktig för att kunna väga in ekologiska hänsyn i ställningstagandet inför ett köp. Vad som är relevant information varierar mellan olika produktslag. Det skall dock finnas tillgängligt för kunden någonstans i butiken. Ingen produkt bör få saluföras om inte dess uppgifter är kända. Genomförs det förslag till miljöredovisning i företagen som miljöpartiet har föreslagit i en annan motion, blir det en enkel administrativ åtgärd att detaljisten får ett produktinformationsblad från leverantören i samband med leverans.
När det gäller faktorer som har betydelse för hälsan, t.ex. allergiframkallande ämnen, måste det dock finnas krav på information på eller i omedelbar anslutning till själva produkten.
Det finns dessutom en grupp produkter som inte alls borde finnas på marknaden och det är sådana som i något skede i sin livscykel kan ge bestående skador på naturmiljön och det ekologiska systemet. Det är bokstavligen livsavgörande att dessa produkter avlägsnas från marknaden. Det bör ske snarast.
Reklam
Reklam och marknadsföring är de viktigaste sätten näringslivet har att påverka konsumenterna. Det är väl känt att en okunnig konsument är ett lätt offer för reklammakarnas locktoner. De allra flesta konsumenter är påverkbara inte endast när det gäller valet av produkter utan också när det gäller nivån på konsumtionen. Miljöpartiet vill därför ha koppling mellan reklamens kostnader och konsumentinformation.
Skillnaderna mellan reklamens och konsumentupplysningens kostnader är så stora att en kraftig men differentierad skatt måste läggas på reklamen och belopp motsvarande reklamskatteintäkterna bör på sikt anslås tillkonsumentupplysning (konsumentverket, fria konsumentorganisationer)ökad forskning om hushållsekonomi och andra ämnen som är relevanta för en kunskapsuppbyggnad till konsumenternas fromma riktade bidrag för särskilda insatser i kommuner som har en fungerande konsumentverksamhet.
Reklamskatten bör kunna differentieras med hänsyn till reklamens utformning (storlek, ''glossighet''), distributionssätt och spridningsområde. ''Grannskapsreklam'' i miljövänligt utförande kan vara helt skattefri, medan påkostad reklam med geografiskt stor spridning beskattas hårdare i stigande grad. Det är inte helt enkelt att utforma en sådan skatteskala, men det är angeläget. Regeringen bör därför utarbeta ett förslag.
Ett av reklamens syften är att övertala konsumenten att välja den egna produkten framför konkurrenternas. Det är ett sätt att slåss om marknadsandelar och ett normalt inslag i marknaden. Ett annat syfte är att förmå konsumenten att köpa mera och på så sätt öka marknadens volym. Det är en effekt, som enligt miljöpartiets mening inte är önskvärd och skulle som minska med åtstramningar på reklamområdet.
Reklamen har också en annan verkan, som miljöpartiet har svårt att acceptera. Det är den kulturella nedsmutsning som vissa former av reklam kommit att utgöra. Som medborgare möts vi ständigt av köpbudskap -- på väg till och från arbetet, i kabelsänd television, i tidningar och på våra hallgolv ligger högar av grälla reklambroschyrer flera gånger i veckan. Bilder får vara hur påträngande som helst, både i utformning och budskap, ljusreklam blinkar till och med inne i kollektivtrafikens fordon.
Reklammakarna tävlar om uppmärksamheten och människor har svårt att värja sig inför denna ström av intryck. Företagen har tagit sig rätten att göra obegränsat intrång i medborgarnas sinnen och samhället har låtit detta ske. Allt fler människor ber om frid och önskar att det sätts gränser för reklamen.
Reklamen, som produktinformation och konkurrensmedel, har sin givna plats i en marknadsekonomi, men den kan inte längre tillåtas breda ut sig och ta uppmärksamhetsutrymmet i anspråk, som den gör idag. Samhället måste ta ansvar för att skydda medborgaren. Vi föreslår att en utredning tillsätts med uppgift att ta fram förslag till hur reklamens form och uttryck skall kunna regleras så att människor återfår sin rätt att välja sina intryck och göra detta på ett sätt så att inte yttrandefriheten träds förnär, och som gärna gynnar små lokala näringsidkare på bekostnad av de nationella och internationella.
Samhället har uppmärksammat att oacceptabla inslag av könsdiskriminering och etnisk diskriminering förekommer i reklam och åtgärder övervägs både på departementet och inom branschorganisationerna. Vi ser detta med tillfredsställelse och räknar med snara resultat.
Miljöpartiet anser också att det är angeläget att reklam inte främjar resursslöseri. Reklam som uppmuntrar t.ex. användning av onödiga engångsartiklar eller som propagerar för en slit-och-släng-mentalitet bör begränsas.
Stöd till ideella organisationer
Regeringen föreslår ett stöd till ideella konsumentorganisationer på 2 000 000 kronor. Detta är samma belopp som anslagits för innevarande år i samband med beslutet om livsmedelspolitiken. Det är glädjande att regeringen inser vikten av de ideella konsumentorganisationerna och föreslår ett förnyat anslag.
Miljöpartiet vill emellertid skynda på uppkomsten av frivilliga konsumentorganisationer på ett mer markant sätt. Vi förslår därför att anslaget fördubblas till 4 000 000 kronor och att konsumentverket får ett reservationsanslag på 4 000 000 kronor särskilt avsett för en informations- och utredartjänst, som skall ha till uppgift att hjälpa nya konsumentorganisationer med att komma igång med sin verksamhet.
Förpackningar
Förpackningarna runt varan är en mycket stor del av den vikt vi bär hem från affären. I de allra flesta fall är det fråga om engångsförpackningar, som till mycket stor del inte är biologiskt nedbrytbara utan de kommer att bidra till avfallsberget när de gjort sin tjänst.
Det är nödvändigt att komma tillrätta med problemen när det gäller förpackningar, både vad gäller resursförbrukningen och mängden avfall. I första hand bör mängden förpackningsmaterial minimeras. I andra hand bör man sträva efter flergångsförpackningar som kan återanvändas många gånger. För det tredje bör de engångsförpackningar som ändå är oundgängliga vara av material som är biologiskt nedbrytbart eller brännbart utan giftiga biprodukter. Den sorts förpackningar som nyligen introducerats på marknaden och som är sammansatta av flera material -- papper, aluminium och plast -- bör omgående förbjudas. De är omöjliga att återanvända eller destruera på ett miljöriktigt sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till konsumentverket för forskning anvisar reservationsanslag på 520 000 kr. mer än regeringen föreslagit eller således 2 520 000 kr.,
[att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar ett anslag om 630 000 kr. som en basförstärkning vid den konsumenttekniska institutionen, Chalmers tekniska högskola,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kompetensen inom konsumentforskningen måste byggas upp långsiktigt och att anslagen bör öka med i storleksordningen fem procent årligen i fast penningvärde,1]
2. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till konsumentverket anvisar ett reservationsanslag på 1 000 000 kr. för information till kommunerna enligt vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att relevant information måste finnas på försäljningsstället i samband med köpet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att produkter som i någon del av sin livscykel kan ge långsiktiga skador på det ekologiska systemet bör förbjudas och avlägsnas från marknaden,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag till differentierad reklamskatteskala enligt vad som anförts i motionen,2]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning med uppgift att lägga fram förslag till hur reklamens störande uttrycksformer skall kunna begränsas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det är angeläget att reklam inte främjar resursslöseri,
7. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till konsumentverket anslår 2 000 000 kr. mer än regeringen föreslagit eller således 4 000 000 kr. till stöd till ideella konsumentorganisationer,
8. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anslår 500 000 kr. till konsumentverket till särskild handräckning till ideella konsumentorganisationer i enlighet med vad i motionen anförts,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att varuförpackningarna bör reduceras.3]
Stockholm den 25 januari 1991 Elisabet Franzén (mp) Gösta Lyngå (mp) Kaj Nilsson (mp) Kent Lundgren (mp) Ragnhild Pohanka (mp)
1 1990/91:Ub724 2 1990/91:Sk729 3 1990/91:Jo809