Det är förnedrande för både kvinnor och män med de könsdiskriminerande och halvpornografiska bilder som förekommer i reklamen. Tillåter vi att den kvinnobild som denna reklam representerar fortsätter att spridas, underminerar vi det jämställdhetsarbete som under lång tid och med stor möda åstadkommits.
Konsumentverket har granskat annonser och reklam och kartlagt könsdiskriminerande reklam. De har också utarbetat normer för vad som kan anses vara könsdiskriminerande. I februari 1989 överlämnades slutrapporten ''Könsdiskriminerande reklam -- Nu ska den bort!'' till regeringen.
I samband därmed inrättade vissa branschorganisationer Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam, ERK, i syfte att undvika lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam. Av alla anmälningar som kommer in till ERK är det ett fåtal som leder till fällning. ERKs verksamhet kan ifrågasättas från effektivitetssynpunkt. Det är knappast troligt att den leder till någon nämnvärd sanering i fråga om könsdiskriminerande reklam.
Redan nu får anses klarlagt att lagstiftningsvägen måste prövas för att få bukt med företeelsen. För att så ska kunna ske måste marknadsföringslagen ändras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av marknadsföringslagen så att könsdiskriminerande reklam förbjuds.
Stockholm den 25 januari 1991 Inger Schörling (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Anita Stenberg (mp) Gösta Lyngå (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Roy Ottosson (mp) Lars Norberg (mp) Carl Frick (mp) Kaj Nilsson (mp)