Sverige har i många avseenden varit ett föregångsland när det gäller att ställa krav på leksakers säkerhet.
Vi har också varit föregångare när det gäller att ställa krav på leksakers innehåll. 1979 tecknades t.ex. den första överenskommelsen med leksaksbranschen om att inte sälja krigsleksaker. Denna överenskommelse har följts upp och kompletterats genom ett nytt avtal 1989, där leksaksbranschen åtar sig att inte heller marknadsföra andra leksaker på ett grovt eller våldsamt sätt. Man har också i en rekommendation till leksaksbranschen, utarbetad i samarbete med Barnmiljörådet, uppmanat att inte sälja alltför våldsinriktade leksaker. Den gamla överenskommelsen om att inte sälja krigsleksaker kvarstår också.
För närvarande pågår ett intensivt förhandlingsarbete kring en EG-anpassning av olika produkter. När det gäller leksaker är en utgångspunkt att de leksaker som klarar EG:s säkerhetskrav, de som är s.k. CEN-märkta, skall få säljas i Sverige. De CEN-märkta leksakerna uppfyller i vissa fall inte de krav på säkerhet som vi har på leksaker i Sverige. CEN-märkningen avser också endast en slags miniminivå på säkerhet, de avser inte att bedöma lämpligheten av vissa saker. Det betyder att några restriktioner gentemot krigs eller våldsleksaker, om de inte är direkt farliga, förmodligen inte kommer att ställas.
Varje enskilt land har möjlighet att begära undantag när det gäller väsentliga konsumentfrågor. För närvarande pågår ett aktivt arbete från Sveriges sida vad gäller att bevaka säkerhetsfrågorna. Men det är också viktigt att det mödosamma arbete som skett i Sverige för att få bort rena krigsleksaker och mycket våldsinriktade leksaker inte spolieras vid en EG-anpassning. Det finns därför all anledning att driva också denna fråga vid de fortsatta förhandlingarna med EG. För svenska konsumenter är det av ett mycket vitalt intresse att dessa produkter även fortsättningsvis inte säljs i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vålds- och krigsleksaker i förhandlingarna med EG.
Stockholm den 25 januari 1991 Margareta Persson (s) Margareta Israelsson (s) Eva Johansson (s) Jan Björkman (s)