Lokal konsumentrådgivning
De nu gällande målen och riktlinjerna för konsumentpolitiken fastställdes av riksdagen år 1986. Målet för konsumentpolitiken ska vara att stödja hushållen i deras strävan att effektivt utnyttja sina resurser och att stärka konsumenternas ställning på marknaden.
Tre särskilt viktiga arbetsområden utpekades:
1. Den lokala konsumentverksamheten ska prioriteras.
2. Särskilt utsatta grupper ska stödjas.
3. Fler grupper i samhället bör organiseras i konsumentpolitiken.
Det är kommunerna som svarar för konsumentrådgivningen. Det är en frivillig verksamhet, vilket dels innebär att konsumentrådgivningen genomförs mycket olika i olika kommuner, dels att det är en verksamhet som ofta får stryka på foten när kommunerna måste spara.
Enligt uppgifter från konsumentverket fanns det förra året konsumentrådgivning i nästan alla landets kommuner. Men detta säger inget om i vilken utsträckning konsumenterna verkligen har tillgång till konsumentrådgivningen och inte heller vilken inriktning den har eller vilka grupper rådgivningen når.
I själva verket är den faktiska tillgängligheten till konsumentrådgivning mycket varierande beroende på i vilken kommun man bor.
Det är inte ovanligt att en kommunal tjänsteman med huvudsakligen andra arbetsuppgifter har fått till uppgift att också ta hand om konsumentrådgivningen någon timme per vecka eller att tjänsten som konsumentrådgivare varit obesatt lång tid. Särskilt i mindre kommuner kan rådgivningen endast förmedlas per telefon någon enstaka timme i veckan under kontorstid.
På en del håll har man dessutom numera avgiftsbelagt konsumentrådgivningen. Och eftersom konsumentverksamheten är kommunal service till de egna kommuninvånarna går det inte att få hjälp i grannkommunen om den egna kommunen inte har någon verksamhet.
För att konsumenterna ska kunna få kvalificerad rådgivning krävs att konsumentvägledarna har utbildning för jobbet. KV:s kurser uppskattas av de konsumentvägledare som fått delta. Det är dessvärre inte alla arbetsgivare, dvs kommuner, som inser vikten av att ha kompetent personal på särskilda konsumentvägledartjänster.
Man kan alltså med fog påstå att det i praktiken är få hushåll som kan få stöd av lokal konsumentvägledning. Och för att de särskilt utsatta grupperna -- som enligt de konsumentpolitiska målen ska prioriteras -- ska nås, krävs att konsumentverksamhet finns i varje kommun, är lätt tillgänglig, avgiftsfri och har utbildade konsumentvägledare som också kan arbeta utåtriktat.
Den lokala konsumentverksamheten ska ges hög prioritet, fastslog riksdagen 1986. Men med kommunalt skattestopp, med en rad angelägna och lagstadgade uppgifter är det i många fall omöjligt för en kommun att satsa helhjärtat på konsumentverksamhet, även när det finns insikt om att detta är angelägen verksamhet som inte bara lönar sig för den enskilde konsumenten, utan på lång sikt för hela samhället.
I många sammanhang förutsätts att konsumentverket har direkta kanaler ner på lokal nivå. Det är också en förutsättning att så är fallet för att verkets arbete inte ska bli ett självändamål. Men med de växande luckor som finns i den kommunala konsumentverksamheten är det mycket kunskap som aldrig når konsumenterna.
Oberoende konsumentrörelser
Oberoende konsumentrörelser börjar nu växa fram. Dessa står inte i motsättning till vare sig den kommunala eller central verksamheten utan kompletterar denna. Många gånger utgår de från ett miljöengagemang och arbetar t ex för bättre matkvalitet. En stark, frivillig konsumentrörelse -- kanske sammansatt av flera mindre sammanslutningar -- kan bli en motkraft mot den monopoliserade dagligvaruhandeln.
Stödet till de frivilliga konsumentrörelserna måste utökas.
Även fackföreningar, studieförbund, pensionärsföreningar och andra folkrörelser behöver stöd för att engagera sig mer i konsumentpolitiska frågor.
Vänsterpartiet anser att om de av riksdagen fastställda konsumentpolitiska målen och riktlinjerna ska uppfyllas måste den lokala konsumentverksamheten prioriteras och stödjas resursmässigt. I årets budgetproposition anges under trettonde huvudtiteln, civildepartementet, att regeringen förbereder åtgärder för att stödja verksamheten. Vilka medel som avsatts för stödet är inte angivna. Regeringen bör snarast återkomma med preciserade förslag om detta.
Den monopoliserade dagligvaruhandelns marknadsföring
De tre stora livsmedelsjättarna ICA, Dagab och KF kontrollerar idag tillsammans hela den svenska dagligvaruhandeln. Monopoliseringen är i det närmaste total. Den, tillsammans med modern distributionsteknik, begränsar och likriktar utbudet. Historier liknande den om livsmedelsaffären som låg granne med en lökodlare men som sålde lök som fraktats 60 mil är inga myter utan realiteter.
För den enskilde konsumenten finns det knappast någon skillnad mellan de tre livsmedelsjättarnas utbud, marknadsföring och prissättning. Extrapriser, rabattkuponger, direktreklam och ''erbjudanden'' används för att ta eller behålla marknadsandelar. Någon verklig konkurrens med kvalitet eller priser förekommer inte i praktiken.
Vi luras att tro att vi handlar billigt när vi i själva verket får betala dyrt för de s k rabatterna, extrapriserna, kupongerna och all reklam omkring.
Systemet med extrapriser är nu trettio år gammalt. Med tiden har det tappat allt förnuft och de flesta konsumenter och seriösa detaljister önskar bort det. Det har gjorts försök att skärpa reglerna för extrapriserna men hitintills har detta varit verkningslöst.
Regeln för vad som får kallas extrapris går i korthet ut på att en varas pris får kallas extrapris om det är minst 10 % under det ordinarie priset och om varan säljs till det priset tillfälligtvis och under en kortare tid.
Ett extrapris förutsätter alltså ett ordinarie pris som är känt, kontrollerbart och jämförbart.
Men extrapriser som är högre än ordinarie pris är inte ovanliga och att vissa varor nästan ständigt har röda prislappar är välbekant för de flesta människor som gör regelbundna dagligvaruinköp. Hälften av de vanligaste dagligvarorna säljs idag till extrapris. Över 80% av allt kaffe och fryst kyckling säljs till extrapris. Av tvättmedel och falukorv är det 75% som alltid säljs till extrapris. Vad systemet med extrapriser, ommärkning och reklam för extrapriser och rabatter kostar konsumenterna är svårt att med säkerhet beräkna, men att det rör sig om miljardbelopp torde alla seriösa bedömare vara överens om.
En tidigare statlig utredning föreslog att systemet med extrapriser skulle bort och att alla dagligvaror skulle vara märkta med vit prislapp med svarta siffror. Vi anser att utredningens förslag om prissättning bör genomföras.
Reklam
Skatten på annan reklam än tidningsannonser är idag 11%. För att minska mängden direktreklam, som av de flesta konsumenter betraktas som onödig, finns det anledning att höja den skattesatsen.
Konsumentforskning
Konsumentforskningen är eftersatt. Tjänster för konsumentforskning, som under 70-talet inrättades vid vissa högskolor, har omvandlats och fått inriktning mot andra forskningsområden.
Genom riksdagens forskningspolitiska beslut våren 1990 anvisades 2 miljoner kr till konsumentpolitisk forskning. Regeringen har sedemera beslutat att medlen skall disponeras av konsumentverket.
Vi anser att det är bra att dessa medel reserverats för konsumentforskning och hoppas att det nu kommer att läggas en bra grund för konsumentpolitisk forskning. I jämförelse med de summor som varje år läggs ner t ex på marknadsföring av varor är beloppet dock blygsamt.
Överhuvudtaget är det stor skillnad mellan de resurser som används av näringslivet för konsumentpåverkan och de resurser som finns för att stärka konsumenterna.
Det går idag utmärkt att på högskolenivå forska om marknadsföring och reklam men däremot inte om konsumentfrågor. Konsumentforskningen är tvärvetenskaplig till sin karaktär. Den kan inte inordnas under ett enda universitetsämne. Den spänner över breda områden som beteendevetenskap, ekonomi, teknik, juridik och samhällsvetenskap.
Vi anser att det inte är tillfyllest att konsumentforskningen, på sätt som nu sker, huvudsakligen blir en uppgift för konsumentverket. Konsumentforskning måste få högskolestatus och en positiv forskningsmiljö. Den ovan beskrivna tvärvetenskapliga karaktären kräver att det inrättas ett särskilt ämne för konsumentpolitiska frågor och möjlighet till forskning efter grundexamen. Regeringen bör tillsätta en utredning som tar fram underlag för hur konsumentfrågor och konsumentforskningen ska inordnas i högskolans ram.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur stödet till de lokala konsumentvägledarna och de frivilliga konsumentorganisationerna skall utformas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagstiftning mot dagligvaruhandelns extrapriser,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatt på reklam,1]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur konsumentfrågor och konsumentpolitisk forskning skall inordnas inom högskolans ram.2]
Stockholm den 25 januari 1991 Elisabeth Persson (v) Annika Åhnberg (v) Jan Strömdahl (v) Rolf L Nilson (v)
1 1990/91:Sk703 2 1990/91:Ub694