Inledning
Konsumenten har en avsevärt starkare ställning i marknadsekonomin än i planekonomin. Ett fritt val på en fri marknad med effektiv konkurrens ger konsumenten ett bättre skydd än ett politikerstyrt utbud. Fri efterfrågan och ett varierat utbud är förutsättningar för en fungerande marknadsekonomi. Marknaden av varor och tjänster skapas i samspelet mellan konsumenternas efterfrågan och producenternas utbud. Det egna ansvarstagandet och engagemanget utgör en viktig del av konsumentens möjlighet att i tid undvika en undermålig produkt eller tjänst. Vi har olika behov, olika ideal och olika värderingar, som avgör våra ställningstaganden i vitt skilda valsituationer.
Det viktigaste konsumentkravet är att konsumenten kan välja produkter och tjänster från sinsemellan oberoende producenter. I annat fall ökar risken för brister, varvid köer och därmed orättvisor och nackdelar uppstår för konsumenterna. Exempel kan hämtas såväl från Östeuropa som från Stockholms läns landsting.
Vi moderater tror på människans egen förmåga och rätt att själv fatta de beslut, som ligger henne närmast. Vi anser också att varje människa mår väl av att uppleva att hon kan välja fritt, bedöma och ta ansvar för sina egna beslut. Detta kommer sedan hela samhället till godo.
Konkurrens gynnar konsumenterna
De som erbjuder varor och tjänster bör göra detta i konkurrens. Den gynnar nämligen konsumenterna, såväl prissom kvalitetsmässigt. Finns konkurrens så har konsumenten alernativ att välja mellan och behöver inte låta sig styras av olika beslutsfattare. Konsumenten väljer utifrån sina egna förutsättningar, värderingar och behov.
I vissa fall är lagstiftning nödvändig för att det skall skapas ett klimat som gynnar såväl näringsidkare som konsumenter. Fler lagar är dock ingen självklar garanti för konsumenten att marknaden fungerar bättre.
I en fri ekonomi är producenterna beroende av konsumenterna, under förutsättning att monopolsituationer motverkas. En vara som konsumenterna inte vill ha försvinner snart ur handeln. Det är i sista hand konsumenternas efterfrågan -- ett slags folkomröstning -- som styr utbudet av varor.
Marknadens funktion är väsentlig för att konkurrensen skall fungera. Den kan störas av olika ingrepp från producenterna. Men även ingrepp via arbetsmarknadslagstiftningen eller via kommunala beslut kan få förödande effekter på en lokal marknad. Fackliga förbud mot företag att ta vissa arbeten kan därför inte accepteras, icke heller kommunala ingrepp i sortimentet. På den senare punkten finns risk för att vissa delar av plan- och bygglagen kan få direkt konkurrenshindrande effekt, vilket är oacceptabelt och riskerar drabba konsumenterna genom högre priser och begränsat varuutbud. Utredningen om Förstärkt konkurrenspolitik bör få tilläggsdirektiv i syfte att förhindra vidare exempel på konkurrenshinder på grund av arbetsmarknadslagstiftning.
Reklam har på vissa håll givits en negativ klang, vilket är i huvudsak oförtjänt. Reklamen för varor hör ihop med den fria konkurrensen mellan företagen. Den ger upplysning till konsumenten om vad det finns att välja på. Reklam innehåller information om varans beskaffenhet. Dessutom kan reklam förbilliga varorna genom att skapa större serier och låga fasta styckkostnader.
Offentliga sektorn och konsumenten
Starka krafter har hittills gjort gällande att konsumenterna behöver stöd och hjälp endast när det gäller varor och tjänster som bjuds ut på den privata marknaden men att något stöd inte behövs beträffande den offentliga sektorns varu- och tjänsteutbud.
Inom den privata sektorn stärks konsumenternas ställning genom att det normalt förekommer konkurrens mellan flera företag. Dessa måste tillhandahålla bra varor till rimliga priser. Uppfylls inte konsumenternas krav sker en självsanering på marknaden. För den privata sektorn gäller dessutom en hel del lagar som har till uppgift att stärka konsumenternas ställning. I samma syfte har myndigheter inrättats.
Under de senaste decennierna har den offentliga konsumtionen av den totala konsumtionen ökat drastiskt. Medborgarnas ställning gentemot det allmänna har emellertid -- paradoxalt nog -- försvagats ju större den offentliga sektorn blivit. Många gånger är medborgarens ställning svagare vid en tvist med en myndighet än med ett företag. En väsentlig orsak till detta är att medborgaren inte har något alternativ då han uppträder som konsument av offentlig service. För konsumenten är det näst intill omöjligt att hävda sin rätt exempelvis gentemot ett monopolföretag som televerket, vilket omväxlande är myndighet och företag.
Varför skall den som behöver opereras för t.ex. starr -- som kan leda till blindhet -- behöva ställa sig flera månader i en offentlig vårdkö? Varför kan dessa personer inte i stället få hjälp hos en privat läkare på samma villkor? Varför ges inte föräldrarna ekonomisk frihet att välja den barnomsorg eller skola som passar familjen bäst?
I många sammanhang är det fullt möjligt och önskvärt att det finns konkurrerande privata alternativ till det offentliga utbudet. Konkurrens är det bästa medlet att stärka konsumenten. Ett systemskifte, innebärande att privata alternativ tillåts inom idag tabubelagda områden, skulle påtagligt stärka medborgarnas ställning och leda till bättre service. I avvaktan på att ett sådant systemskifte kan genomföras måste reformer ske inom den offentliga sektorn.
En bättre konsumentinformation om den offentliga sektorn skulle underlätta för människor att både hävda sin rätt och utnyttja den service som finns. Samtidigt skulle en medveten konsument med tydliga krav medverka till att den offentliga sektorn blev mera serviceinriktad och bättre anpassad till människors behov.
Även den offentliga sektorns utbud bör omfattas av konsumentlagstiftningen. Vilken kvalitet är det på sjukvårdens produktutbud och hur mäts skolornas effektivitet? Varför får den statliga spelverksamheten mångdubblas utan att någon reagerar?
Fler och fler människor anser att det behövs alternativ till den offentliga sektorns verksamhet. Många har upptäckt att det inte kan sättas likhetstecken mellan offentlig sektor och välfärd. Konsumenten måste ges möjlighet att bedöma den service som den offentliga sektorn ger och även att kunna välja mellan flera serviceutbud. Det är inte politikerna som skall besluta vad som är bra för de enskilda utan konsumenterna skall själva göra sina val även när det gäller t.ex. social service.
Konsumentverkets verksamhet och framtid
Konsumentverkets uppgifter är för närvarande alltför omfattande och leder dessutom till en splittring av veksamheten. Verkets uppgifter bör därför renodlas i syfte att effektivisera verksamheten inom de områden där verkets arbete visat sig ha en särskild betydelse för konsumenterna.
Vidare bör konsumentombudsmannen ha en självständigare ställning gentemot verket och myndighetsuppgifterna där skiljas från verkets andra uppgifter. En översyn av verkets instruktion är därför påkallad. I den mån så erfordras bör en sådan översyn också omfatta 1986 års konsumentpolitiska beslut liksom frågeställningen hur konsumentverkets verksamhet eljest kan effektiviseras.
Det är allt starkare önskemål från konsumenternas sida att före inköp kunna jämföra olika varors egenskaper och kvaliteter. Detta önskemål bör i möjligaste mån tillgodoses. På grund härav och med hänsyn till att en väl fungerande provningsverksamhet ofta leder till bättre produkter på marknaden bör både konsumentverkets på eget initiativ utförda jämförande varuprovningar och verkets uppdragsfinansierade provningsverksamhet utvidgas.
Det är betydelsefullt att konsumentintressena beaktas vid utveckling och upphandling av produkter. Det kan därför finnas behov av ett särskilt rådgivande organ på området. Vi vill emellertid starkt ifrågasätta huruvida den konsumenttekniska nämnden, som är knuten till konsumentverket, har fått en lämplig sammansättning. Som redovisas ovan ingår i nämnden ett stort antal företrädare för olika myndigheter och organisationer. Det stora antalet ledamöter i kombination med att de företräder vitt skilda intressen medför nämligen att nämnden i praktiken knappast kan antas kunna fullgöra sina uppgifter. Den konsumenttekniska nämnden bör därför upplösas.
Konsumentverket är central förvaltningsmyndighet för konsumentfrågor med uppgift att stödja hushållen i deras strävan att effektivt utnyttja sina resurser samt att stärka konsumenternas ställning på marknaden.
Det finns ytterligare en statlig myndighet som har uppgifter som i stor utsträckning berör konsumenterna, nämligen statens pris- och konkurrensverk (SPK). SPK skall bevaka och analysera konkurrensförhållanden, prisbildning och konsumentprisutveckling, och belysa den inhemska utvecklingen i ett internationellt perspektiv. SPK skall vidare utreda frågor som kan vara av betydelse för marknadsdomstolen och näringsfrihetsombudsmannen vid tillämpning av konkurrenslagen och för konsumentombudsmannen vid tillämpning av lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden. Vidare skall SPK belysa hur offentliga regleringar påverkar pris- och konkurrensförhållanden samt föra kartellregister.
Enligt vår mening har konsumentverkets och SPK:s verksamhet så nära samband att det framstår som naturligt att sammanslå de båda myndigheterna. En sammanslagning skulle inte endast leda till kostnadsbesparingar på grund av samordningsvinster. Den skulle vidare sannolikt resultera i en bättre verksamhet. Regeringen bör mot denna bakgrund återkomma till riksdagen med förslag om hur och när en sådan sammanslagning kan ske.
Bättre prisinformation
Prismärkningen på varorna utgör en synnerligen viktig del i företagens information till konsumenterna. Ingen anledning finns för myndigheter att föreskriva var och hur prismärkning skall ske så länge kunden, utan onödig tidsåtgång, tydligt informeras om priset, som bör vara lätt synligt.
Den ökade datoriseringen inom detaljhandeln får inte leda till att prismärkningen försämras ytterligare. De brister som i dag förekommer måste omedelbart undanröjas genom påverkan, självsanering och frivilliga överenskommelser. Detaljerade föreskrifter om prismärkning i första hand bör undvikas. Konsumentverket bör få i uppdrag att ta upp prismärkningsfrågorna med handelns representanter för att söka åstadkomma bättre prismärkning för konsumenterna.
Behåll extrapriser
Det nuvarande extraprissystemet bör finnas kvar. Prissättningen är ett viktigt konkurrensmedel inom handeln, och systemet med extrapriser och ''röda lappar'' bör ses som ett konkurrensmedel. Det av tidigare utredningar förordade enprissystemet kan enligt vår bedömning däremot tillgodose varken näringsidkarnas eller konsumenternas intressen. Ett sådant system leder inte till några lägre priser, men skall naturligtvis kunna tillämpas i fri konkurrens av den handlare som så vill.
Miljömärkning med brister
Under år 1989 träffades ett avtal mellan staten och standardiseringskommissionen i Sverige (SIS) om miljömärkning. Avsikten är att verksamheten med miljömärkning i huvudsak skall finansieras genom avgifter och ersättningar från de företag som vill miljömärka sina produkter. Miljömärkningen handhas av en särskild styrelse och en referensgrupp organiserade inom SIS.
Vi är kritiska mot sammansättningen av miljömärkningsstyrelsen och anser att det är en allvarlig brist att forskningsintressena är helt orepresenterade. Visserligen skall dessa intressen tillgodoses genom att de blir representerade i referensgruppen, men detta kan inte anses till fyllest. Det är synnerligen viktigt att forskningen finns representerad i styrelsen, där de slutliga bedömningarna görs och besluten fattas. Detta är enligt vår mening av mycket stor betydelse för att nå framgångar inom arbetet med miljömärkningen. Vi vill också erinra om att i den utredning som låg till grund för införandet av miljömärkning i Sverige föreslogs en modell där styrelsen skall bestå av tolv ledamöter, representerande de olika intressenterna med en fjärdedel för envar av de allmänna samhällsintressena inkl. forskningen, konsumenterna, miljörörelsen och näringslivet. Vi kan för vår del inte se något skäl varför regeringen i avtalet med SIS frångått utredningen i den delen. Regeringen bör snarast ta initiativ till en förändring eller eventuell utökning av miljömärkningsstyrelsen så att även forskningsintressena blir representerade.
Produktskador
Under 1991 förväntas regeringen lägga fram ett lagförslag gällande ansvaret för produktskador. Syftet med detta är att förbättra möjligheterna till ersättning för skador som orsakas av felaktiga produkter. Vi vill redan i detta sammanhang redovisa att det enligt vår uppfattning är av central betydelse att Sveriges lagstiftning på detta område inte avviker från vad som är normal standard inom EG- länderna.
Grupptalan inom konsumentområdet
Det finns enligt vår mening flera goda skäl att överväga en annan ordning än den som gäller idag för prövning av otillbörlig marknadsföring. I de fall där ansökan görs av enskilda skulle en prövning i tingsrätten leda till minskade kostnader och processen föras närmare dem som berörs och därigenom på olika sätt främja en lokal förankring. Det finns också anledning att anta, särskilt mot bakgrund av de erfarenheter man har i USA och Canada, att den lokala konsumentrörelsen skulle stärkas med en sådan ordning. Vi har tidigare i riksdagen aktualiserat denna fråga och det är nu med tillfredsställelse vi noterar att departementschefen för justitiedepartementet aviserar att hon avser att verka för att möjligheterna att införa grupptalan i svensk rätt utreds i lämplig form.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen begär att regeringen utfärdar tilläggsdirektiv till utredningen om Förstärkt konkurrenspolitik i enlighet med vad som anförts i motionen,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om plan- och bygglagens brister ur konkurrenshänseende,2]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att även den offentliga sektorns utbud bör omfattas av konsumentlagstiftningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om renodling av konsumentverkets uppgifter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att konsumentombudsmannen bör ha en självständigare ställning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentverkets provningsverksamhet,
5. att riksdagen beslutar att upplösa den konsumenttekniska nämnden,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en sammanslagning av konsumentverket och SPK,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående prisinformation,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om extrapriser,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förändring av miljömärkningsstyrelsens sammansättning,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformning av en ny produktskadelag.
Stockholm den 24 januari 1991 Rolf Dahlberg (m) Jerry Martinger (m) Allan Ekström (m) Göthe Knutson (m) Birgit Henriksson (m) Charlotte Cederschiöld (m) Göran Ericsson (m) Filip Fridolfsson (m) Inger Koch (m) Eva Björne (m) Carl G Nilsson (m)
1 1990/91:N294 2 1990/91:Bo530