Inriktningen av samhällets konsumentpolitik beslutades senast år l986. Beslutet innebar att samhällets konsumentpolitik skulle stödja hushållen i deras strävan att effektivt utnyttja sina resurser samt att stärka konsumenternas ställning på marknaden.
Närheten till konsumenterna betonades, och därför var det av stor vikt att den kommunala konsumentverksamheten utvecklades och att man ökade engagemanget från organisationer och företag.
Vi kan i dag konstatera att vi icke fått den önskvärda utvecklingen av den lokala konsumentverksamheten. I en del kommuner sker det till och med neddragningar av den.
Det kan finnas flera orsaker till detta, utöver den att kommunernas ekonomi blivit mer ansträngd. Trycket från opinonen på de lokala politikerna att göra större konsumentpolitiska insatser har varit svag. Kunskapen om konsumentpolitiken och dess roll har heller inte nått ut på ett tillfredsställande sätt i samhället. Dessutom är omfattningen av verksamheten ute i kommunerna mycket varierande. En verksamhet som i sig själv är bred och som förfogar över jämförelsevis små resurser riskerar att bli alltför tunn.
Det finns i många kommuner mycket bra konsumentverksamhet och många exempel på hur värdefull denna varit för många människor. Det vore värdefullt om detta kunde föras ut till såväl allmänhet som lokala politiker, så att man inser betydelsen av att insatserna för denna verksamhet bör öka. De ca 50 miljoner som kommunerna lägger på konsumentverksamheten är bara en tusendel av alla pengar som satsas på reklam. Dessutom ger budgetrådgivningen lägre utgifter för kommunerna genom att betydligt färre människor behöver socialbidrag.
Utbudet av varor och tjänster växer. Ett närmande till andra europeiska länder ger ett större utbud, men också svårigheter att orientera sig då det gäller priser, kvalitet och betydelsen för hälsa och miljö. Reklam och andra köpstimulerande åtgärder blir alltmer sofistikerade och ger inte alltid den information som konsumenterna behöver. Barn och ungdomar är särskilt utsatta grupper. Den konsumenträttsliga lagstiftningen är omfattande. Dessutom är behovet av hushållsekonomisk rådgivning mycket stor. Starka konsumenter är en förutsättning för att marknadsekonomin skall fungera.
Det skulle behövas något av en stridsskrift för den lokala konsumentverksamheten som skapar en debatt om dess möjligheter och begränsningar. Ideella organisationer skulle behöva stöd för att stimulera och stärka konsumenternas möjligheter när det gäller livsmedelspolitiska prisbevaknings- och hushållsekonomiska frågor. Konsumenternas situation måste kraftigt förbättras. Ett program med åtgärder för en bra lokal konsumentpolitik saknas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett program för den lokala konsumentverksamheten.
Stockholm den 23 januari l99l Roland Sundgren (s) Marianne Carlström (s) Ingegerd Sahlström (s) Britta Sundin (s) Lisbet Calner (s)