Kunniga och medvetna konsumenter borde vara en tillgång för ett land, inte minst i tider av överhettning och oönskat stor privatkonsumtion.
En väg till ökad konsumentmedvetenhet är en klar och vederhäftig prisinformation. Vi anser att det finns skäl för statsmakterna att ingripa till skydd för en sådan prisinformation genom att förbjuda alternativt lagstiftningsvägen reglera användningen av s.k. extrapriser, samt genom att göra prismärkning av enskilda varor till ett obligatorium med endast vissa, klart angivna, undantag.
Enligt konsumentverkets riktlinjer om information vid tillfällig prissänkning skall vissa regler iakttas för att s.k. extrapris skall anses gälla. Detsamma gäller för användning av röd prisetikett. De regler som gäller innebär att priset skall vara tillfälligt nedsatt i förhållande till det vanligen tillämpade, varan skall ingå i det ordinarie sortimentet, prissättningen vara påtaglig och tillfällig -- högst fyra veckor.
Enligt livsmedelsutredningen, LMU, har handeln inte följt dessa riktlinjer. Konsumentverket har inte heller resurser nog för att bevaka efterlevnaden. Det finns varuslag som nästan alltid säljs med extrapris och där extraprisnivån följaktligen borde anges som normalnivå. Sådana varor är t.ex. kyckling, falukorv och kaffe. Detsamma gäller många säsongsvaror såsom kräftor, lutfisk och surströmming. Prisinformationen blir i dessa fall helt missvisande. Konsumenter lockas också lätt till överkonsumtion och till att handla dyrare varor än de avsett för att dessa försetts med ''röda lappar''. Extrapris är inte alltid lika med billigt.
Att extrapriser för med sig kostnader för ommärkning, annonsering och omdisponering av utrymme i butikerna, har vi länge ansett. På senaste tid har dessa kostnader angetts fördyra varorna med ca nio milj.kr., pengar som alltså kunde ha använts för att sänka prisnivån totalt sett. Ett pressmeddelande från konkurrenskommittén i november 1990 visar att såväl utredningen som ICA- förbundet nu kommit fram till, att systemet med extrapriser är prisdrivande. I tider då kampen mot inflation står högt på dagordningen kan inte en sådan fördyring accepteras.
Det hävdas ibland att extrapriser gynnar konsumentgrupper med stora behov, ofta kombinerat med små resurser, som t.ex. flerbarnsfamiljer. Till en del är detta riktigt, men med största sannolikhet skulle även dessa konsumentgrupper vara betjänta av en lägre och jämn prisnivå över hela linjen. Vissa för barnfamiljer viktiga varor, såsom mjölk och mjölkprodukter, säljs aldrig till extrapris. För att kunna utnyttja tillfälliga prisnedsättningar krävs tid, disponibla ekonomiska resurser, utrymme för förvaring och möjlighet att transportera större kvantiteter. Ekonomiskt svaga grupper saknar ofta de extrapengar som skulle göra det möjligt att utnyttja extrapriser till storköp. Undersökningar visar också att t.ex. ungdomar, som ofta har dålig konsumentkunskap och vana, handlar mindre på extrapris än andra grupper.
Extraprissystemet för också med sig en likriktning av inköpen. Det är snarare de stora affärskedjorna än de enskilda hushållen som avgör vad man köper främst på livsmedelssidan. Att samtidigt ta fram så stora kvantiteter som det rör sig om, av exempelvis kassler inför en helg, kan knappast gynna kvalitén.
De försök som gjorts med riktlinjer från konsumentverket och frivilliga överenskommelser inom handeln har inte givit önskat resultat. Vi anser utifrån de erfarenheterna att tiden nu är mogen för att lagstiftningsvägen begränsa användningen av extrapriser, alternativt helt förbjuda användningen av extrapriser eller i andra hand att lagstiftningsvägen reglera densamma.
Vidare anser vi det helt oacceptabelt att kunden inte skall kunna utläsa priset på en vara från själva varan. Det är acceptabelt att vissa varor som köps ofta och där prissättning kan vara svår att genomföra, t.ex. mjölkförpackningar och läskedrycksflaskor samt ej förpackade varor som frukt och grönsaker, ej prismärks enskilt. Också andra undantag kan tänkas. I sådana fall skall dock priset klart framgå av tydlig skyltning i omedelbar anslutning till varans exponeringsplats i butiken.
Det bör även vara en huvudregel att varor som används i skyltning skall vara tydligt prismärkta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning mot extrapriser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prismärkning av varor.
Stockholm den 24 januari 1991 Ulla Pettersson (s) Eivor Husing (s) Sigrid Bolkéus (s) Ove Karlsson (s) Sverre Palm (s)