I proposition 90/91:8 angående vårdnad och umgänge föreslås nya lagregler i föräldrabalken bl.a. beträffande gemensam vårdnad, samarbetssamtal, beträffande s.k. umgängessabotage samt för hur vårdnadsutredningar skall bedrivas. Genomgående i propositionen utgår man från att hänsynen till barnets bästa skall prägla myndigheters och domstolars hantering av de nya lagreglerna.
I situationer då domstolar kommer att infordra vårdnadsutredning från socialnämnden, kan man utgå från att klimatet mellan föräldrarna är mycket kärvt. Det blir då en grannlaga uppgift för socialnämndens utredare samt för domstolen att ta fram respektive väga samman samtliga fakta till ett beslut som är bra för barnet. Denna situation kräver att socialnämndens utredning är allsidig och lyfter fram barnets situation.
I tidningen KommunAktuellt (nr 31/90) rapporteras att socialstyrelsen analyserat vårdnadsutredningar i Gävle och kommit fram till att dessa varit ensidiga och i alldeles för liten utsträckning belyst barnets situation. Enligt granskarna har man oftast koncentrerat sig på att beskriva föräldrarnas problem utan att komma fram till vad som är bäst för barnet.
Socialstyrelsens rapport visar dessutom att utredningarna i liten grad uppmärksammar den förälder som inte har vårdnaden om barnet. Ur barnets synvinkel bör det oftast vara av stor vikt att en utredning även i detta hänseende är så allsidig som möjligt.
I propositionen Vårdnad och umgänge betonas att domstolen eller socialnämndens utredare har möjlighet att begära t.ex. ett barnpsykiatriskt utlåtande samt dessutom att domstolen kan bestämma riktlinjer för vårdnadsutredningen. Där sägs också att det ankommer på utredaren att avgöra hur utredningen närmare skall bedrivas. Enligt vår mening bör det därutöver också betonas att det faktamaterial som skall ligga till grund för domstolens beslut måste ge en allsidig bild av och lyfta fram barnets situation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande allsidiga vårdnadsutredningar som lyfter fram barnets situation.
Stockholm den 18 oktober 1990 Eva Johansson (s) Ines Uusmann (s) Sylvia Pettersson (s)