Skadeståndslagen (SkL) innehåller de grundläggande reglerna för skyldigheten att utge skadestånd och därmed också rättigheten för den enskilde att få ersättning för åsamkade skador. Härutöver finns vissa speciella skadeståndsregler i andra författningar, exempelvis lagen om tillsyn av hundar (1943:459) som stadgar ett särskilt strängt skadeståndsansvar, s.k. strikt ansvar.
Svårtillämpad jämkningsregel
I gällande lagstiftning finns inte några särskilda regler för fall då en brottsling skadas i samband med utövandet av sin brottsliga handling. Däremot kan i sådana fall bestämmelserna i 6 kap. 1 § SkL om jämkning av skadestånd tillämpas och då ända ned till noll om den skadelidande brottslingen själv uppsåtligen eller av grov vårdslöshet medverkar till skadan. På så sätt kan som regel brottslingens krav på skadestånd ogillas. Den anvisade jämkningsmetoden är dock både svårförståelig och svårtillämpad särskilt vid strikt ansvar.
Otillräcklig rättsgrundsats
Det naturliga tillvägagångssättet är att knyta an till en allmän rättsgrundsats av innehåll att en brottsling i normalfallet själv har att bära sin egen skada t.ex. om han halkar på den osandade trädgårdsgången inför ett förestående inbrott i bostadshuset.
En etablerad grundsats kan möjligen anses föreligga vid fall av s.k. Culpa-ansvar, alltså vid skadeståndsansvar som kräver att skadevållaren varit oaktsam. Men vid ansvar utan vållande, dvs. strikt ansvar, finns ingen sådan rättsgrundsats.
Oklart rättsläge
Bristen på uttryckliga regler har dock lett till ett under avsevärd tid mycket oklart rättsläge (se Bengtsson, Om jämkning av skadestånd, 1982, s. 205 ff, Hellner, Skadeståndsrätt, 1985, s. 105 och NJA 1973 s. 141) och till resultat som inte sällan kommit att avvika från den allmänna rättsuppfattningen på området.
Vacklande rättspraxis
Den ovanstående jämkningsregeln har inte alltid tillämpats av domstolarna för att neutralisera stötande skadeståndskrav.
Särskilt oklar är rättspraxis vid fall av strikt ansvar. Ett praktiskt fall är då en tjuv vid villainbrott blir biten av villaägarens vakthund. Risken är uppenbar att hundägaren ådöms skadestånd.
Ett helt färskt fall gäller polishunden Basso, som stoppade en flyende 15-årig mopedist i Skåne nyligen. Händelsen beskrivs av Svenska Dagbladet på följande sätt (11/1 1991).
När 15-åringen en kväll på sin trimmade moped och med släckta lysen plötsligt upptäckte en poliskontroll framför sig vände han hastigt om och körde ut i terrängen.
-- Stanna, eller jag släpper hunden, ropade en hundförare varnande.
Strax efter släpptes Basso, som snabbt hittade 15- åringens vänsterlår.
På grund av skadorna efter bettet blev pojken sjukskriven och förlorade omkring 10 000 kr. som han den sommaren hade räknat med att tjäna på sitt extraarbete. På den grunden och för sveda och värk stämde han staten på 13 000 kr.
Tingsrätten utdömde ett till 1/3 jämkat skadestånd men hovrätten dömde fullt skadestånd. RPS kritiserar domsluten och menar att man härigenom öppnar för en rättspraxis som strider mot det allmänna rättsmedvetandet.
Lämplig säkerhetsventil
I skadeståndslagen bör med hänsyn till det rådande oklara rättsläget införas en bestämmelse av den innebörden att frihet från skadeståndsansvar skall föreligga i förhållande till den brottsling som skadas i samband med sitt utövande av en brottslig handling, som på icke ringa sätt kränkt någon annan person eller dennes rätt.
Genom införandet av en sådan lagregel (''säkerhetsventil'') skulle rättsläget bli klarare och lagstiftningen bringas i samklang med det allmänna rättsmedvetandet. Det bör ankomma på regeringen att -- i samband med redan planerad samlad översyn av skadeståndsreglerna -- utarbeta och förelägga riksdagen förslag till sådan lagändring.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i skadeståndslagen (1982:207) om frihet från skadeståndsansvar gentemot brottsling i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 18 januari 1991 Bengt Harding Olson (fp) Allan Ekström (m)