Förekomsten av fornminnen på en fastighet kan vara ett intressant kulturvärde för fastighetsägaren, men det kan också i vissa fall utgöra en belastning på fastigheten. Ett fornminnesmärke betyder att området inte får förändras och/eller bebyggas och kan alltså inskränka nyttjanderätten. Detta kan följaktligen innebära en värdeminskning på fastigheten jämfört med om inga sådana inskränkningar fanns.
När en fastighet byter ägare skall köparen upplysas om allt som belastar fastigheten. Även förekomst av fornminne bör ingå i upplysningen. Om detta av någon anledning inte sker kan köparen känna sig lurad, eftersom dennes planer på exempelvis utbyggnad, ny bebyggelse eller andra anläggningar senare visar sig omöjliga på grund av att fornminnesmärken är skyddade.
För att undanröja misstag genom ofullständiga uppgifter föreslår jag att förekomsten av fornminne på fastigheten skall inskrivas i fastighetsregistret, gravationsbeviset. En köpare, som via gravationsbeviset kontrollerar vilka lån och servituter som belastar fastigheten, får då samtidigt upplysning om förekomst av fornminnen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppgift i gravationsbeviset om förekomst av fornminnen.
Stockholm den 22 januari 1991 Gudrun Norberg (fp)