Domstol kan förordna s.k. god man för person som anses vara myndig, men som pga. sjukdom eller liknande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller på annat sätt sörja för sin person.
Lagstiftningen förefaller emellertid vara sådan att även om god man är utsedd, så anses berörd person ha rätt att utan den gode mannens medverkan disponera sina tillgångar. Detta förhållande bekräftas av såväl bankjurister som av gode män.
Banktjänstemän har emellertid under senare tid vittnat om att det allt oftare förekommer att förvirrade eller senila kunder kommer in på banken tillsammans med bekanta eller ''kompisar'' och skall göra stora uttag från sina bankkonton utan att själva vara klara över varför. Av medmänsklig omtanke reagerar naturligtvis banktjänstemännen när de förstår att allt kanske inte står rätt till, men de har ingen möjlighet att neka att uttag görs i sådana fall.
Kanske ligger problemet i att domstolarna i större omfattning borde förordna förvaltare istället för god man. Enligt vad jag erfarit skall domstol förordna förvaltare då omfattande hjälp behövs för att skydda en myndig person som pga. sjukdom, brist i förståndsutvecklingen eller annan orsak inte kan ta hand om sina angelägenheter. Av de rapporter jag fått verkar det vara förvirrade personer av just den karaktären, som allt oftare ''hjälps'' med banktransaktioner av utomstående.
För att värna om enskilda svaga människors ekonomiska tillgångar är det uppenbart att lagstiftningen måste ses över när det gäller kriterierna för domstolarnas förordnande av god man respektive förvaltare. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av lagstiftningen när det gäller förordnande av god man resp. förvaltare.
Stockholm den 16 januari 1991 Ylva Annerstedt (fp)