Den huvudsakliga intentionen i rubricerad proposition är att göra det enklare för föräldrar att vid en separation komma överens när det gäller vårdnaden om och umgänge med gemensamma barn. Därför åläggs kommunerna -- genom ett tillägg i socialtjänstlagen -- en skyldighet att vid behov erbjuda samarbetssamtal. Samarbetssamtal har prövats i ett stort antal kommuner (224) och erfarenheterna är goda. En lagstadgad skyldighet kräver dock att kommunerna utökar sina möjligheter att bistå med samarbetssamtal vilket kommer att kosta pengar. Ett 60-tal kommuner anser att i nuvarande ekonomiska läge har de ingen möjlighet att erbjuda samarbetssamtal. De ekonomiska effekterna av förslaget diskuteras dock inte i propositionen och det anser vi vara en brist. Vi tror att kommunerna behöver stöd för att bygga upp eller bygga ut en kvalitativt och kvantitativt väl fungerande familjerådgivning.
Barn har rätt till båda sina föräldrar. Detta borde vara en självklarhet, men är det tyvärr alltför sällan. Barn är dessutom beroende av såväl föräldrarna som myndigheter för att denna deras rätt ska sättas i främsta rummet. Samhället måste underlätta för föräldrarna så att dessa kan sätta barnens behov och intressen framför sina egna. Med detta anser vi naturligtvis inte att vi utesluter att separationer även kan vara det bästa för barnens skull.
Varje år berörs mellan 20 000 och 25 000 barn av skilsmässor. Umgängesrätten blir för en del föräldrar den spröda länk med vilken det fortsatta föräldraansvaret och föräldraskapet ska upprätthållas.
För att umgängesrätten ska fungera behövs en rad insatser: För att främja kontakten behövs förtur vid bostadsförmedlingen till en bostad nära barnet för den förälder som flyttar från det tidigare gemensamma hemmet. Det behövs fria resor för barn som ska träffa en förälder som inte bor på samma ort. Bostadsbidrag ska kunna utgå till båda parter så att de har råd med en bostad med utrymme för barn. Det behövs föräldrautbildning och det behövs utbildning för yrkeskategorier som arbetar med barn och föräldrar i skilsmässosituationer.
Propositionens förslag är vällovliga och i sak positiva, men den tar inte steget fullt ut. Fortfarande är det föräldraperspektivet som är det helt dominerande. När det gäller för barn så viktiga frågor borde barnperspektivet vara utgångspunkten. Det gäller exempelvis vid bedömningar av hur den gemensamma vårdnaden ska bestämmas. Ännu talar man om föräldrars rätt till sina barn, och lagen som reglerar detta kommer även fortsättningsvis att kallas föräldrabalk. I stället borde vi tala och skriva i termer som barnabalk, barnens rätt till sina föräldrar och barnens behov.
Barnens bästa ska vara den avgörande faktorn vid besluten. Vanskötsel och svår försummelse från någon förälders sida ska självklart medföra inskränkningar eller förlust av umgängesrätten. Här tror vi, i motsats till propositionens förslag, att det också är rimligt att vårdnadsutredaren ska anger vilken som är mest lämpad att få vårdnaden. Även försummelse när det gäller att utnyttja umgängesrätten bör påtalas. Detta bedömer vi som svårt att lagreglera, men vi tror att just en utbyggnad och ökad kompetens inom familjerådgivningen skulle kunna ge en förbättring när det gäller sådana förhållanden.
Möjligheterna att utse kontaktperson eller ombud för barn anser vi ska utökas i förhållande till propositionens förslag. Flera tragiska händelser under senare tid gör att vi nu är mer övertygade än tidigare om att i krislägen ska en person med uppdrag att se till barnets bästa utses. Separationer är exempel på en sådan krissituation. Görs bedömningen att barnet behöver en kontaktperson/ombud ska det också finnas en skyldighet att utse en sådan. Barnet, socialnämnd, vårdnadsutredare eller någon barnet närstående kan vara den eller de som ges rätten att begära förordnandet av ett sådant ombud.
Vårdnadsutredningar kan i dag bli mycket långa och uppslitande. Det kan också, som framgår av propositionen, se ut som om det pågick två processer; en i kommunens socialnämnd och en i tingsrätten. Detta är för barnens del djupt olyckligt. Vi anser dock inte att de långa tiderna enbart beror på att ärendena måste handläggas i socialnämnden utan på problemens komplexitet. Vi vill därför att socialnämnden inte bara ska stå som betalningsansvarig (vi antar att det var tänkt så), utan att vårdnadsutredningen även ska godkännas av kommunens socialnämnd. Vi menar att där finns en allmän kompetens och en lokal kännedom som kan vara oumbärlig vid en tvist om vårdnaden. Vårdnads- och umgängesfrågor ska handläggas så fort som möjligt och deras handläggning ska prioriteras. Det är rimligt att rätten har möjlighet att sätta en tidsgräns för när utredningen skall vara klar och att rätten tar ställning till eventuella tidsöverdrag.
I propositionen föreslås att handläggningen av dessa ärenden ska ske i tingsrätten. Vänsterpartiet anser att om inte socialnämnden kan lösa en vårdnadstvist ska mål av detta slag inte hänvisas till tingsrätten utan till länsrätten. På länsrätten finns f.n. en större socialpsykologisk kompetens än hos tingsrätten. Därmed inte sagt att vi tycker den är tillräcklig. Vi vill gärna se att denna kompetens ökar även vid länsrätterna och att deras samarbete med socialtjänsten ökas. För medan tingsrätterna har ett näst intill obefintligt samarbete med kommunernas socialtjänst så är länsrätternas kontakter avgjort bättre. Analogt med detta vill vi även att mål som rör äktenskapsskillnad och fastställande av underhållsbidrag ska handläggas av länsrätten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas ekonomiska möjligheter att erbjuda samarbetssamtal,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en utbyggnad av familjerådgivningsbyråverksamheten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett barnperspektiv i lagstiftningen,
4. att riksdagen beslutar att de kommunala socialnämnderna även fortsättningsvis skall vara förberedande instans vid vårdnadstvister,
5. att riksdagen beslutar om införandet av en tidsgräns på tre månader för vårdnadsutredningar, om inte det föreligger synnerliga skäl för en längre utredningstid,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överföra mål som rör frågor om vårdnaden och umgänge till länsrätterna.
Stockholm den 17 oktober 1990 Elisabeth Persson (v) Berith Eriksson (v) Margó Ingvardsson (v) Gudrun Schyman (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)