Ett marknadsekonomiskt samhälle kännetecknas bl.a. av att företag startar och företag upphör.
Vissa företag upphör genom konkurs. För närvarande ökar antalet konkurser på ett dramatiskt sätt. Anledningen till en företagskonkurs varierar och många gånger är orsakerna oklara. I alltför många fall kan misstanke om brott antagas föreligga.
Vid konkurser sker utredning om konkursboets tillstånd och orsakerna till konkursen genom konkursförvaltare som regelmässigt är advokat. Förvaltaren har därvid skyldighet att omedelbart underrätta åklagaren om brott kan misstänkas föreligga i konkursen. Den statliga tillsynsmyndigheten (TSM) utövar tillsyn över konkursförvaltningen.
Konkursutredningen är en viktig och svår men också grannlaga uppgift. Därför borde i avsevärt större omfattning än nu experthjälp utnyttjas. Främst föreligger behov av en kompetent genomförd revision. Detta tillgodoses enklast genom att utnyttja konkursföretagets revisor, som ju rimligen har den bästa kunskapen om företaget och dess verksamhet.
Revisorns nuvarande skyldighet är att årligen göra en revision och upprätta en revisionsberättelse. Denna skyldighet borde utvidgas till att avse revision jämte revisionsberättelse per konkursdagen. En sådan genomgång borde rimligen vara till stor nytta för såväl konkursförvaltare som tillsynsmyndighet. Kostnaden för denna revision borde bli begränsad och bör bäras av hela konkursboet.
Resultatet av en obligatorisk revision vid konkurs borde bli att man uppnår bättre kunskap om konkursboet och konkursorsaken och dessutom ökade möjligheter att fånga in oegentliga förfaranden i det konkursdrabbade företaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i konkurslagen (1987:672) att obligatorisk revision införs vid konkurs.
Stockholm den 25 januari 1991 Bengt Harding Olson (fp)