Inom kriminalpolisen har brottsoffrens situation uppmärksammats alltmer. Därvid har man bl.a. förstärkt de skadelidandes möjligheter till skadestånd. Här behövs ytterligare förbättringar för att öka möjligheterna att verkligen få ut beloppet av den skadeståndsskyldige.
Nu gäller det att de skadelidande parter som erhållit rättens dom på brottsskadestånd själva får vidta åtgärder för att -- om brottslingen inte frivilligt betalar -- tvångsvis via kronofogdemyndigheten försöka få ut skadeståndsbeloppet.
Detta är en olämplig ordning av flera skäl. Många tror felaktigt att de rättsvårdande myndigheterna självmant ombesörjer verkställigheten. När man får klart för sig att man måste sköta saken själv avstår man ofta från verkställighet. För övrigt finns risk för att man genom verkställighetsåtgärder kan drabbas av kostnader utan att få ut någon del av skadeståndet.
Denna ordning borde ändras för att hjälpa den brottsskadelidande medborgaren och effektivisera skadeståndsbetalningen av brottslingen. Så kan ske genom föreskrift om att domen med skadestånd omedelbart efter laga kraft översänds från domstolen direkt till kronofogdemyndigheten. Sedan får verkställigheten ske med förtur och utan kostnad för den brottslidande. Dessutom bör dessa skadestånd tillerkännas bästa förmånsrätt vid konkurrens med den brottslige gäldenärens andra skulder.
Den föreslagna exekutiva hjälpen är nödvändig om man vill göra allvar av satsningen på att förbättra den brottskadelidandes rättsliga ställning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbättrad exekutionshjälp beträffande brottsskadestånd.
Stockholm den 23 januari 1991 Bengt Harding Olson (fp)