I propositionen läggs fram förslag till en prisinformationslag. Folkpartiet liberalerna avvisar en sådan lag. Den föreslagna lagen utgör en detaljreglering vars kostnader överstiger de vinster som kan göras. Enligt vår mening kommer konsumenterna som grupp att förlora på den föreslagna lagen och inte vinna som regeringen tror.
Vi delar inte regeringens uppfattning att bristande prisinformation utgör ett så allvarligt konsumentproblem att det kräver en ny lag. Givetvis skall konsumenterna ha rätt till en bra prisinformation men till skillnad från regeringen anser vi att den kan åstadkommas inom ramen för befintliga regler. Vi tror att konsumenterna sannolikt är mer bekymrade över dagens höga priser på varor och tjänster än på vilket sätt priserna anges. Det höga prisläget beror som bekant bl.a. på bristande konkurrens och Sveriges allmänt höga kostnadsläge.
Den föreslagna lagen innebär att artikelprismärkning i praktiken blir obligatorisk, åtminstone för dagligvaruhandeln. Detta är ett mycket kostsamt sätt att lämna prisuppgift. Enligt handelns egna beräkningar uppgår kostnaden för en prismärkning till ca en miljard kronor per år. Även om detta är en överskattning kommer sannolikt en prismärkning enligt den föreslagna lagen att kosta flera hundra miljoner årligen. Handeln kommer knappast att bjuda konsumenterna på detta utan kostnaden kommer snabbt att övervältras på kunderna. Det förvånar knappast någon att de statliga myndigheter som skall bevaka pris- och konkurrensfrågor i Sverige -- näringsfrihetsombudsmannen och statens pris- och konkurrensverk -- menar att förslaget leder till högre priser.
Utöver kostnadsargumentet kan anföras att alla erfarenheter från regleringar på näringslivets område visar att ett system byggt på förhandlingar och frivilliga överenskommelser i de flesta fall är effektivare än tvingande regler och förbud. Det nuvarande systemet med datakassor ger en viktig möjlighet till rationalisering och ger butikerna förutsättningar att ge en effektiv prisinformation. Vi menar att prismärkning är ett konkurrensmedel bland flera och att graden av prismärkning bygger på konsumenternas efterfrågan. De butiker som ser konkurrensfördelar i märkningen av varje enskild vara och har kunder som efterfrågar denna service kommer att frivilligt göra det -- utan lagstiftning.
Eftersom ingen lyckats visa att den nya lagen kan tänkas få någon nämnvärd effekt men samtidigt innebär ett ingrepp i marknadssystemet till priset av åtskilliga hundratals miljoner kronor årligen bör en detaljreglering på prisinformationsområdet inte införas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag om en prisinformationslag.
Stockholm den 23 april 1991 Ulla Orring (fp) Bengt Harding Olson (fp) Lola Björkquist (fp) Barbro Sandberg (fp)