I propositionen föreslås bl.a. att det nuvarande begreppet erkännande av faderskap ges ändrad benämning. Det skall i framtiden heta ''faderskapsbekräftelse'', ett ord som anses vara mindre känsloladdat.
Lagrådet avstyrkte ändringen som man icke fann godtagbar. Ett erkännande av faderskap kan -- enligt lagrådet -- sägas innefatta ett slags förklaring att den som avger denna tar på sig faderskapets konsekvenser, bl.a. i rättsligt hänseende, medan termen bekräftelse inte kan anses innefatta någon sådan förklaring och ej ens behöver avse den som avgivit bekräftelsen; s. 209.
Den föreslagna ändringen saknar fog. Begreppet ''erkänna'' har hävd i lagspråket. Begreppet innebär att man bejakar eller sålunda säger ja till frågan om ett förhållandes riktighet. ''Erkänner part i rättegång viss omständighet -- -- -- '' (35:3 rättegångsbalken). Begreppets motsats är ''förneka''. ''Bekräftelse'' däremot för lätt tanken till bestyrkande, till kvitto eller till bevis, något som åskådliggörs av de gängse uttrycken orderbekräftelse eller bokningsbekräftelse. Vilken är för övrigt begreppets motsats?
Av det anförda framgår att de båda uttrycken ej är utbytbara.
Önskan att ersätta ett -- som det uppfattas -- negativt värdeladdat ord med ett annat mera neutralt ord må vara vällovlig. I många fall uppnås dock icke den åsyftade verkan. Den obevekliga verkligheten förblir densamma. För några år sedan ersattes institutet omyndigförklaring med begreppet förvaltarskap. Denna terminologiska förändring kunde dock -- framhöll lagrådet i det lagstiftningsärendet (prop. 1987/88:124) -- ej undanskymma det faktum att den enskilde även i framtiden kommer att uppleva såsom en integritetsstörning att ''bli satt under förvaltare'', lika väl som han nu (= före den 1 jan. l989) kan lida av att ''bli satt under förmyndare''. Lagrådets iakttagelse kommer säkerligen att ha giltighet på vårt ärende. Reformen inskränker sig ju till att i den handling, som socialnämnden förelägger den av modern utpekade barnafadern för underskrift, ett ord av juridisk betydelse byts ut mot ett annat. Själva proceduren inför socialnämnden kommer att bli oförändrad. Det förtjänar att påpekas att fadern kan undvika hela förfarandet genom att gifta sig med barnets moder.
För ändring av hävdvunna och i medvetandet väl inarbetade begrepp och ord bör följaktligen krävas starka skäl. Hänsynen till och omsorgen om vår rättstradition talar också härför liksom önskemålet att vidmakthålla även formell nordisk rättslikhet. Jfr JuU 1987/88:35.
Som sådana skäl saknas här bör propositionen icke vinna bifall.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår propositionen i vad den ersatt orden ''erkänna'' och ''erkännande'' med ''bekräfta'' och ''bekräftelse''.
Stockholm den 17 oktober l990 Allan Ekström (m)