I propositionen läggs fram ett förslag till en prisinformationslag. Enligt lagen skall dagligvaror som tillhandahålls genom självbetjäning artikelprismärkas.
Enligt vår uppfattning utgör prismärkningen på varor en synnerligen viktig del i företagens information till konsumenterna. Det är därför naturligt för företagen att så tydligt och effektivt som möjligt informera konsumenterna om priser på de varor som utbjuds till försäljning. Lika naturligt är det för konsumenterna att begära sådan information. Om denna inte lämnas på ett för konsumenterna önskat sätt torde dessa vända sig till andra företag, som bättre uppfyller konsumenternas krav. Det saknas därför anledning för riksdagen att föreskriva exakt hur prismärkning skall ske.
Kunden skall dock, utan onödig tidsåtgång, tydligt informeras om priset, som bör vara lätt synligt. Mot denna bakgrund godtar vi vissa av de regler som anges i propositionens lagförslag. I 5
§ anges bl.a. att priset för varor och tjänster skall anges korrekt och tydligt, i 7
§ anges att jämförpris skall lämnas, och i 8
§ föreskrivs att om det slutliga priset för en bestämd tjänst inte kan anges skall näringsidkaren i stället ange grunderna för hur priset bestäms. Dessa regler bör lagfästas.
Vi motsätter oss emellertid förslaget att dagligvaror som tillhandahålls genom självbetjäning skall artikelprismärkas.
Vi vill erinra om att nära hälften av de remissinstanser som har yttrat sig över detta förslag motsatt sig det. De konkurrensvårdande myndigheterna framhåller att priset är ett viktigt konkurrensmedel och att de känner en oro för att en detaljerad reglering hämmar konkurrensen samt leder till leverantörsprissättning och prisstelhet, vilket ökar risken för höjda priser för konsumenterna. Man understryker även att ett genomförande av förslaget kommer att medföra högre kostnader för handeln och därmed för konsumenterna. Den totala kostnaden för prismärkning uppgår enligt handelns beräkningar till bortåt en miljard kronor. Ett genomförande av lagförslaget skulle troligen kosta några hundra miljoner kronor årligen. Denna kostnad kommer snabbt att överföras på konsumenterna i form av högre priser. Vi tvivlar på att konsumenterna är beredda att betala ett så högt pris för prismärkning.
Som stöd för förslaget åberopar regeringen bl.a. den opinionsundersökning som IMU-Testologen genomfört på konsumentverkets uppdrag. Enligt denna undersökning önskar 82 procent helst ha prislapp på varje förpackning. 80 procent av dessa tycker prislapp är viktigt även om det kostar en krona mer per hundralapp. Vi vill då erinra om att enligt uppgifter i propositionen uppskattas kostnaderna för prismärkning från drygt 10 öre upp till 30 öre per vara. Under antagande av att märkningen kostar 20 öre per vara skulle detta betyda att redan då en konsument inköpt endast fem varor i en butik skulle kostnaden för prismärkningen uppgå till en krona. Man kan utgå ifrån att inköp av dagligvaror för 100 kronor i en butik räcker till fler än fem varor. Slutsatsen är att kostnaden för prismärkningen av varor normalt sett skulle bli högre än vad konsumenterna enligt undersökningen är beredda att betala.
Det kan vidare erinras om att enligt undersökningen är 86 procent av konsumenterna nöjda med prisinformationen i sin butik. Konsumenter som handlar i butiker med datakassor och varor utan prislappar är obetydligt mindre nöjda.
Sammanfattningsvis menar vi att den utförda opinionsundersökningen snarast ger stöd för vår uppfattning, nämligen att flertalet konsumenter inte är missnöjda med prismärkningen och att de inte är beredda att stå för de extra kostnader som regeringens förslag kommer att medföra.
Mot bakgrund av det anförda menar vi -- i likhet med flertalet av de remissinstanser som uttalat sig i saken -- att det saknas behov av en särskild lag om prisinformation. De ovan nämnda reglerna gällande att priset för varor och tjänster skall anges korrekt och tydligt (5
§), jämförpris (7
§) och priset för tjänster (8
§) bör inarbetas i marknadsföringslagen.
Det bör ankomma på vederbörande utskott att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen -- med avslag på regeringens förslag -- kompletterar marknadsföringslagen (1975:1418) med föreskrifterna i 5
§, 7
§ och 8
§ förslaget till prisinformationslag.
Stockholm den 23 april 1991 Rolf Dahlberg (m) Jerry Martinger (m) Allan Ekström (m) Göthe Knutson (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Birgit Henriksson (m) Charlotte Cederschiöld (m) Göran Ericsson (m) Filip Fridolfsson (m) Inger Koch (m) Eva Björne (m) Carl G Nilsson (m)