1. Bakgrund
En huvudpunkt i miljöpartiet de grönas politiska ideologi är de fyra solidaritetskraven:
Solidaritet med djur och natur.
Solidaritet med kommande generationer.
Solidaritet med andra folk -- främst u-länderna.
Solidaritet med vårt eget folk -- främst svaga grupper.
Samhällets regler och lagar bör i möjligaste mån utformas så att dessa levnadsregler förverkligas. Endast så kan vi bygga en långsiktigt trygg framtid. Vi skall från denna utgångspunkt granska ägandets ansvar och speciellt dess tillämpning i svensk aktiebolagslagstiftning.
Innehavet av egendom innebär att ägaren har skaffat sig makt över en resurs. I ett samhälle där alla är beroende av varandra innebär detta, att makten över egendom påverkar medmänniskor. Beroende på hur ägaren utövar sin makt kan det gagna eller skada medmänniskorna. Därför borde det i varje samhälle vara ett axiom att makt innebär ansvar och att ägande därför också innebär ansvar inför medmänniskorna. Hur handhas detta ansvar av ett aktiebolag?
2. Kritik av aktiebolagsformen
Aktiebolagsformen är en produkt av 1800-talet. Tidigare hade företagarna personligen tagit hela ansvaret för sin verksamhet.
Genom aktiebolagsformen kunde ansvaret begränsas. Många ägare kunde med små insatser slå sig samman till ett större företag. Ingen riskerade mer än sin egen insats. Och som alltid, delat ansvar betyder inget ansvar. En aktieägare i dag tar sällan något som helst ansvar för sitt ägande. Han vet visserligen, att om bolagets verksamhet vansköts så blir det ingen vinst och han kanske till och med mister sin insats. Därför är aktieägarna vanligen angelägna om att styrelse och VD är kompetenta affärsmän. Där stannar ansvaret.
Författaren Olof Lagercrantz har levererat en svidande kritik av aktiebolagssystemet (i boken ''Min första krets''):
Med aktiebolaget tog samhället ett väldigt steg mot anonymitet. Det blev möjligt att handla utan att smutsa sina händer, att mörda utan att se någon falla, att suga ut utan att se någon svälta. Det var det första steget på väg mot ett samhälle där man trycker på knappar för att utlösa krig och mekaniserar alla mänskliga funktioner. Aktiebolaget var början på ett liv i abstraktionernas värld där människan lämnades långt bakom och robotarnas herravälde började.
Och vidare:
Men aktiebolagslagen var mer än så. Den var den perfekta dödsfällan för vår civilisation ty med den hade en mekanism introducerats som inte blott lyfte ansvaret från den enskildes skuldror utan styrde sig själv utan ingripande av enskildas vilja. Den var en perfekt kvarn för att mala undergång åt släktet. Den såg till att inga spärrar fanns när råvarorna, som jordklotet samlat sedan millioner år, förverkades i snabbast möjliga takt. Den gynnade krig genom att koppla rustningsindustrin till sin segervagn. Den fungerade över alla gränser, arbetade alldeles särskilt effektivt under krigen, påverkades av inga partiers program eller demonstrationsparoller, malde undergång så perfekt att man måste häpna av beundran. Det mest beundransvärda var att även när alla människor började förstå kunde kvarnen inte hejdas ty den var oupplösligen sammankopplad med framåtskridandets och släktets lyckobegrepp.
Sannolikt känner innehavare av mindre aktiebolag inte igen sig i denna beskrivning. Och Lagercrantz avser knppast ''Bröderna Anderssons Mekaniska Verkstads AB''. Han talar om de stora börsnoterade företagen och de trans- och multinationella bolagen.
Och det är vår uppfattning att hans kritik i stor utsträckning träffar prick. Stora transnationella aktiebolag har ofta varit monstruösa i sin oansvarighet gentemot både människor och natur.
Det är därför vår uppfattning att det är hög tid att på ett klarare sätt i aktiebolagslagstiftningen koppla samman ägande och ansvar.
Om det visar sig att den pågående EG-harmoniseringen utgör ett hinder för en skärpt ansvarslagstiftning för aktiebolag är detta ytterligare skäl för att säga nej till underkastelse under EG:s regler.
3. Förslag
Följande grundprinciper bör gälla för en reformering av aktiebolagslagen:Alla aktieägare skall ha samma ansvar och röstvärde på sina aktier.Allt aktieägande skall vara offentligt. Aktieägarförteckning skall finnas tillgänglig på bolagets kontor samt på patent- och registreringsverket. Envar skall kunna erhålla komplett förteckning eller uppgift om vissa ägares uppgivna innehav mot självkostnad från bolaget och patent- och registreringsverket. Aktiebolag som döms till bot eller skadestånd för olaga verksamhet exempelvis inom miljöområdet skall inkassera denna bot eller skadestånd från aktieägarna i direkt proportion till deras innehav. Tredskande aktieägare skall tvingas betala genom indrivning.Aktiebolag skall i sina årsberättelser avge ett miljöbokslut där de redogör för hur de löser miljöproblemen i verksamheten både för personalen och tillverkningsprocessen samt vidare när det gäller produkterna.
Erfarenheten har visat att konkursbenägenheten när det gäller mindre bolag är mycket högre när det gäller aktiebolag än när det gäller enkla bolag och handelsbolag. Det finns därför anledning att överväga följande:Det lägsta aktiekapitalet, 50 000 kronor, bör höjas radikalt. För mindre företag bör utredas om man inte i Sverige bör införa en mellanform mellan handelsbolag och aktiebolag av samma typ som de tyska GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung).
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring i aktiebolagslagen att principen lika röstetal för alla aktier införs,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att allt aktieägande skall vara offentligt i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att aktieägare skall bli direkt ansvarig för bot eller skadestånd som ådöms aktiebolaget,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att aktiebolag skall vara skyldigt att avge ett miljöbokslut i sin årsberättelse,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att tillverkande aktiebolag skall utarbeta livscykelspecifikationer för sina produkter enligt vad som anförts i motionen,1]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att aktiekapitalet i aktiebolag bör höjas i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen hos regeringen begär utredning om möjligheten att införa en ny bolagsform i Sverige efter mönster av de tyska GmbH.
Stockholm den 23 januari 1991 Lars Norberg (mp) Gösta Lyngå (mp)
1 1990/91:N315