I ett marknadsekonomiskt näringsliv i ett rättssamhälle innehar revisorn en nyckelroll. Denna roll påverkas i hög grad av de stora förändringar som pågår både nationellt och internationellt.
Det svenska systemet
Vårt svenska revisionssystem innefattar två skilda revisorstyper alltså auktoriserad respektive godkänd revisor, som båda står under Kommerskollegiums tillsyn. Det grundläggande regelverket (revisorsförordningen) präglas av 1973 års tankar och har i princip varit oförändrad sedan dess.
En översyn blir alltmer motiverad. Då aktualiseras många problemområden bl.a. följande:
1. Revisorns oberoende ställningrisken för jäv innehav av konsultuppdragrätten att driva affärsverksamhet 2. Revisorns granskningsrollrevision av företagets förvaltningutökad plikt att anmärka vid felvidgad rapporteringsskyldighet till myndighet 3. Revisorns ansvaransvarsfördelning vid ex. konkursKK:s tillsyn och sanktioner
Europeisk harmonisering
Inom EG-rätten finns en enda revisorskategori med särskild examen (som i Norge och Finland). Kraven motsvarar en svensk auktoriserad revisor men våra godkända revisorer uppfyller ej kraven. EG-revisorernas examensbevis berättigar till både revision och etablering i varje EG-land.
Det kommande EEA-avtalet innefattar troligen även revisorsproblematiken. Därvid aktualiseras frågan om dispens för våra svenska godkända revisorer (jfr Danmark).
Ett svenskt EG-medlemskap torde innebära full acceptans av samtliga EG-regler utan undantag.
Nödvändig översyn
Det föreligger uppenbarligen ett stort och akut behov av en översyn av revisorsrollen. Det övergripande målet bör vara att kraftfullt stärka revisorns roll. Så kan ske genom att ställa krav på löpande revision med tätare rapporter som även ska offentliggöras. Dessutom krävs naturligtvis en harmoniserad rättslig reglering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av revisorsrollen.
Stockholm den 17 januari 1991 Bengt Harding Olson (fp)