Den stora skattereformen innebär att en stor del av tidigare skatteplanering och skattefiffel försvåras eller helt förhindras. Förändringar som nyligen beslutats av riksdagen om ändrade regler för taxering och uppbörd kommer också att försvåra visst skattefiffel. Trots dessa förbättringar återstår ännu mycket att göra för att på ett effektivare sätt förhindra vissa former av skattefiffel och ren ekonomisk brottslighet.
Riksdagen och regeringen uttalade sig under riksdagsmötet 1984/85 bland annat om riktlinjer för reformarbetet för att motverka ekonomisk brottslighet (prop. 1984/85:32, om riktlinjer för det framtida arbetet mot ekonomisk brottslighet m.m. samt JuU 1984/85:28). Riktlinjerna gäller dels den allmänna uppbyggnaden av rättsliga och administrativa system, dels det straffrättsliga förfarandet. Riktlinjerna omfattar även uttalanden om resursprioriteringar och verksamhetsinriktning inom de olika myndigheter som kommer i direkt beröring med sådan samhällsskadlig verksamhet som reformarbetet gäller.
Det arbete som därefter bedrivits av de myndigheter som getts särskilt ansvar för att aktivt motverka så kallad ekonomisk brotslighet, bl.a. skattemyndigheter, kronofogdemyndigheter samt polis- och åklagarmyndigheter, har avslöjat en omfattande handel och tömning av vinstrika aktiebolag samt en mycket omfattande förekomst av internförsäljning av fastigheter jämte en till synes omotiverad höjning av värden på sådana fastigheter. Den ifrågavarande verksamheten och liknande oseriös verksamhet har oftast bedrivits genom aktiebolag.
De ifrågavarande affärstransaktionerna har gällt belopp av sådan storlek och varit så stötande att allt fler personer ifrågasätter effektiviteten i kontrollerande och rättsvårdande system samt i vilken mån som de rättsvårdande myndigheterna i dag har möjlighet att tillse att de gemensamma samhällsutgifterna på ett rättvist och likformigt sätt bestrids av alla. Det uppdagade beteendet utgör ett hot mot betalningsmoralen, säkerheten inom kreditmarknaden samt gentemot seriösa företags möjligheter att fullgöra sina skyldigheter mot leverantörer, kunder och anställda utan att själva försättas på ekonomiskt obestånd.
I samband med att riktlinjerna för reformarbetet antogs uttalade bl.a. lagutskottet (LU 1984/85:2y) att det finns anledning att uppmärksamma att det förekommer att det civilrättsliga regelsystemet används i illojala och brottsliga syften. En i aktiebolagslagen upptagen regel om ett bolags upplösning, efter konkurs utan överskott, har i rättstillämpningen visat sig kunna utnyttjas för syften som rättsregeln inte avsett att tillgodose. Regelns effekt som hinder för bl.a. statens uppgift att utreda och motverka oseriösa transaktioner har uppmärksammats av såväl dömande organ som de myndigheter som har som uppgift att tillse att fordran fastställs eller att åtal väcks. De samhällsintressen de angivna reformriktlinjerna skall tillgodose ger anledning att utreda om aktiebolagslagens regler bör ses över i avsikt att eliminera risken för att vissa effekter av rättsregler kan utnyttjas i illojalt syfte.
Om ett aktiebolag är försatt i konkurs och denna avslutas utan överskott, är bolaget enligt 13 kap. 19 § 1 st. aktiebolagslagen (1975:1385) upplöst när konkursen avslutas. Bolaget kan därefter, som huvudregel, inte vara svarandepart i rättegång och inte heller förvärva nya rättigheter eller inträda i nya skuldförhållanden, se ex. NJA 1982, s. 820. Från denna huvudregel har dömande instanser medverkat till vissa undantag som bl.a. gäller arbetstagares möjlighet att få ersättning för lönefordran samt för företrädare för bolaget att föra talan för bolagets räkning ang. beslut om bolagets konkurs respektive klander som riktas mot konkursförvaltare etc., NJA 1979, s. 700 samt NJA 1988, s. 110.
Ifrågavarande rättspraxis som gäller civilrättsliga tvister har sin motsvarighet i hinder för skatterättsliga beslut och processer. Kammarrätten i Göteborg har genom beslut den 8 maj 1990 -- genom att lämna statens besvär utan bifall -- fastställt länsrättens i Kristianstad beslut att avvisa statens talan om eftertaxering av bolag för skulder som hänför sig till tid som föregått en konkurs. Länsrätten konstaterade att bolaget upplösts då konkursen avslutades samt att inga särskilda skäl förelåg för att pröva statens talan trots att bolaget upplösts. Kammarrätten har i sitt beslut bl.a. sammanfattat statens uttalande enligt följande:
I besvär hos kammarrätten har länsskattemyndigheten yrkat att dess ansökan prövas och bifalles. Myndigheten har anfört bl.a: Bolaget har trots anmaning inte avgivit deklaration till ledning för 1986 års taxering. Bolaget åsattes därför skönsmässig taxering. Denna har efter taxeringsrevision visats vara för låg. Tore Bengtsson, som varit styrelseledamot i bolaget, har brustit i sin deklarationsskyldighet för taxeringsåret 1986. Deklarationsskyldigheten för bolaget måste finnas kvar för tid före konkursen. Därmed bör också finnas någon som företräder bolaget vad gäller skyldigheter och åligganden som inträffat före konkursen. Genom att deklaration inte avlämnats för bolaget har detta påförts för låg skatt. En skatteprocess är i många fall mycket långdragen. Skattemyndigheten blir i regel inte direkt underrättad om att konkursen är avslutad. Skattemål kan finnas som har påbörjats långt före en konkurs är aktuell. Länsrättens beslut skulle innebära att all fortsatt processföring efter en konkurs skulle upphöra. Mål som anhängiggjorts av t.ex. en juridisk person eller skattemyndigheten skulle då avvisas. Detta måste uppfattas som direkt stötande för båda parterna i en process. Utgången i taxeringsfrågan kan få betydelse för huruvida konkursen skall fortsätta. Det framstår som helt orimligt att ''upplöst'' skall ges den innebörden att varken en ny skatteprocess kan inledas eller en redan inledd skatteprocess kan fullföljas.
Kammarrätten uttalar därefter bl.a. att staten har ett befogat intresse av att få sin fordran fastställd även om det förefaller saknas tillgångar i bolagets konkurs, men fastställde länsrättens beslut som ''rätteligen grundat'' och framförde följande beslutsskäl:
I förevarande mål gäller att bolaget försattes i konkurs den 12 januari 1988 samt att konkursen avskrevs jämlikt 10 kap. 1 § konkurslagen genom beslut av tingsrätten den 3 mars 1988. Enligt ovannämnda bestämmelse i aktiebolagslagen blev bolaget härigenom upplöst. Länsskattemyndigheten har ansett det orimligt att ''upplöst'' skall tolkas så att det allmänna varken kan inleda en ny skatteprocess eller fullfölja en redan inledd skatteprocess. Emellertid har kammarrätten i Stockholm genom dom den 5 septemer 1984 i mål om arbetsgivaransvar enligt 77
§ uppbördslagen undanröjt lokala skattemyndighetens beslut om betalningsskyldighet för ett aktiebolag, eftersom bolaget när beslutet fattades varit upplöst på grund av bestämmelserna i 13 kap. 19
§ aktiebolagslagen. I besvär hos regeringsrätten anförde allmänna ombudet att domen öppnade möjligheter för oseriös hantering vid upplösning av bolag. Regeringsrätten beslöt dock den 18 augusti 1986 att ej meddela prövningstillstånd (mål nr. 5038-1984).
De nu redovisade besluten återger en klar rättstillämpning som bl.a. återkommer i länsskattemyndighetens i Göteborg beslut S3771-88/S5149- 89. I detta mål förde staten talan för att genom eftertaxering fastställa slutlig skatt för ett bolag med ett belopp om 28 132 600 kr. jämte skattetillägg med 40 %. Bolaget hade utnyttjats för tömning av andra bolag i så kallade skalbolagskoncerner.
Den nu redovisade rättstillämpningen har påvisat möjlighet att undvika att staten och andra borgenärer gör gällande särskilda regler avseende återvinning i konkurs, återbäring på grund av återbäringsregler i aktiebolagslagen, personligt ansvar enligt aktiebolagslagen samt åtalsprövning på grund av brott mot borgenärer enligt brottsbalkens 11 kapitel. Det förekommer i betydande omfattning att styrelser i aktiebolag avgår utan att ny styrelse tillträder. Har styrelsen avgått innan räkenskapsår eller beskattningsår utgått är det sällsynt att årsbokslut resp. deklaration upprättas för bolaget. Rättshandlingar som kan medföra att skattefordringar uppkommer respektive att återbäringspliktiga transaktioner ägt rum, blir då inte kända för skattemyndighetens tjänstemän utan att relativt omfattande kontrollresurser avsätts för att utreda bolagets ställning.
De insatser som staten under de senaste åren gjort för att beivra ekonomisk planering genom illojala bolagstransaktioner har påvisat att bolag som tömts på betalningsmedel successivt överförts genom olika formella koncerner. Det föreligger därför svårigheter även för erfarna konkursförvaltare, likvidatorer och revisorer att genomskåda vissa transaktioners egentliga innehåll och därmed mot vem återvinningstalan etc. rätteligen skall väckas.
På samma grunder föreligger problem med att fastställa vem eller vilka som egentligen tillgodogjort sig bolagens betalningsmedel på ett sådant sätt att de gett upphov till skattefordringar etc. För det fall att ett sådant bolag försatts i konkurs samt konkursen hinner avslutas innan transaktionerna i bolaget hinner utredas, kan en senare kunskap inte medföra att skattefordringar kan fastställas gentemot bolaget. Processer kan då inte heller öppnas, inom ramen för ett konkursförfarande, för att bolaget skall erhålla möjlighet att fullgöra sina skyldigheter gentemot staten eller andra nödlidande borgenärer.
Då ett bolag frånhändes sina betalningsmedel i sådan omfattning att det inte kan betala de skatteskulder som bolagets verksamhet genererat, föreligger i regel anledning att utreda om den som företrätt bolaget gjort sig skyldig till oredlighet mot borgenär. Med anledning av att den rätta skattefordrans storlek i vissa fall inte kan fastställas, på grund av aktiebolagslagens nu berörda effekter, föreligger inte heller någon praktisk möjlighet att beivra de brott som eventuellt begåtts.
Med anledning av att den nu ifrågavarande rättsregelns effekter i dessa hänseenden är kända, finns anledning att misstänka att regeln i ökad utsträckning utnyttjas för att göra en slutlig vinst på det allmännas bekostnad samt för att eliminera risken för åtal. En planering som omfattar kännedom om regelns effekt, successiva överföringar av bolagets säte mellan olika orter, bristande bokföring, bulvanstyrelser etc. kan i hög grad motverka de insatser som riksdag och regering varit ense om för att motverka oseriös verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådana ändringar i ovan berörd lagstiftning att möjligheterna till ekonomisk brottslighet ytterligare försvåras och förhindras.
Stockholm den 16 januari 1991 Rune Evensson (s) Rune Johansson (s) Ingvar Johnsson (s) Britt Bohlin (s)