I den internationella handeln har konsumentprodukter i åtskilliga fall visat sig kunna medföra risk för skador. Detta gäller särskilt exporterade varor till u-länder. Många industriländer har en produktkontroll som är i stort likvärdig med och ibland bättre än den svenska medan de flesta länder i tredje världen fullständigt saknar möjligheter till produktkontroll. Det är därför av vikt att Sverige har en lagstiftning som gör det möjligt att förbjuda export av farliga varor. Jag ansluter mig i huvudsak till propositionen.
Enligt produktsäkerhetslagen är det möjligt också för andra än konsumentombudsmannen att göra anmälan till marknadsdomstolen. Om tillsynsmyndigheten i ett visst fall beslutar att inte framställa någon begäran hos konsumentombudsmannen eller konsumentombudsmannen beslutar att inte göra någon ansökan hos marknadsdomstolen, får ansökan göras av en sammanslutning av konsumenter, arbetstagare eller näringsidkare. Enligt min mening bör det även när det gäller ansökan om exportförbud ges möjligheter för andra än konsumentombudsmannen att väcka och utföra talan i marknadsdomstolen.
De som har den största kunskapen om effekterna av export av farliga varor till tredje världen är naturligtvis de som sysslar med solidaritetsarbete och u-landsbistånd. Detta är en inte oväsentlig del i konsument- och arbetstagarorganisationernas verksamhet.
Den föreslagna ändringen av 17
§ i produktsäkerhetslagen bör därför utgå och nuvarande lydelse gälla både säljförbud och exportförbud.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att en sammanslutning av konsumenter, arbetstagare eller näringsidkare skall ha subsidiär talerätt i frågor om exportförbud enligt produktsäkerhetslagen.
Stockholm den 6 mars 1991 Elisabeth Persson (v)