Inledning
Familjesplittring i form av skilsmässa i äktenskap och separation i samboendeförhållande blir allt vanligare i vårt samhälle. Denna splittring skapar nästan alltid problem för alla berörda om än på olika sätt. Häri inbegrips tiotusentals barn. Detta kan leda till problem som kräver samhällsinsatser. Främst gäller detta socialpolitiken. Inom familjerätten handlar det ytterst om relationerna inom familjen. Av särskilt intresse är då mannens relationer till familjen och speciellt till barnen redan under samlevnaden. Rättspolitiken utgör naturligtvis ingen universalmedicin för lösning av familjens relationsproblem, men ett bra rättsregelsystem kan vid skilsmässosituationer underlätta lösningen av vårdnads- och umgängesfrågor i samförstånd eller i sista hand genom rättegång.
Folkpartiet har genom åren lagt fram en lång rad konkreta förslag till förbättrad lagstiftning om vårdnad och umgänge; senast tidigare i år i partimotion 1989/90:So625. Glädjande nog har faktiskt merparten av våra förslag vunnit erkännande i denna proposition. I vissa avseenden krävs dock förbättringar i förhållande till propositionen för att tydligare framhäva att lagstiftningens utgångspunkt är barnets bästa.
Gällande rätt
Barn står i princip under vårdnad av båda föräldrarna. Denna gemensamma vårdnad fortsätter även efter skilsmässa men kan upplösas genom dom på begäran av föräldrarna eller någon av dem. Avgörande vid valet av vårdnadshavare blir barnets bästa. Den förälder som inte blir vårdnadshavare kan få umgänge med barnet efter vad som är bäst för barnet.
Samförståndslösningar
I vår motion skrev vi att man måste anstränga sig särskilt för att söka samförståndslösningar på frågor som är avgörande för barnen, alltså vårdnad och umgänge. Ett instrument för att uppnå sådana lösningar är s.k. samarbetssamtal, där socialförvaltningarna genom kontakter med föräldrarna söker lösa separationsproblemen på bästa sätt för alla parter utan uppslitande rättegångar. Att detta nu föreslås i propositionen hälsar vi med tillfredsställelse. I propositionens förslag till lagtext, 6 kap. 18 § föräldrabalken, får nu domstolen rätt att förordna om sådana samtal. I motiveringen anförs att så bör ske så snart ett samtal kan antas tjäna något syfte. Detta är en viktig inställning som uttryckligen bör framgå ur lagtexten.
Vårdnadsfrågan
I propositionen föreslås att gemensam vårdnad skall kunna beslutas i fler fall än med gällande regler, bland annat i fall då endera föräldern, eller båda, visserligen yrkat på ensam vårdnad, men rätten bedömer att det är bäst för barnet med gemensam vårdnad och ingen av föräldrarna motsätter sig sådan vårdnad. Folkpartiets uppfattning är att den gemensamma vårdnaden inte bör upplösas i onödan. En förälder bör inte uteslutas från vårdnaden med mindre än så är förenligt med barnets bästa. Detta måste fastslås i lagtexten (FB 6 kap. 5 §).
Vidare föreslås i propositionen ett lagfästande av principen att, då gemensam vårdnad är utesluten, den förälder som kan förväntas vara den bästa garanten för ett fungerande umgänge skall anförtros vårdnaden. Genom den föreslagna 6 a § i 6 kap. föräldrabalken tillgodoses folkpartiets krav på en betoning av barnets bästa vid vårdnadsfrågornas avgörande. I propositionen föreslås också att den förälder som inte har vårdnad skall tillförsäkras upplysningar om barnet som kan främja umgänget.
Följden av dessa förslag borde rimligen bli ett minskat antal vårdnadsmål i domstolarna.
Umgängesrätten
Såväl folkpartiets som propositionens utgångspunkt är att barn har behov av umgänge med båda sina föräldrar, även sedan dessa separerat. Även kontakten med andra personer som står barnet särskilt nära, exempelvis far/morföräldrar, är angelägen för att främja umgänget. Propositionen innehåller dock inte något förslag till ändring av 6 kap. 15 § FB, som ger den förälder som inte får vårdnaden en umgängesrättighet genom att vårdnadshavaren åläggs en skyldighet att tillgodose umgänget ''så långt som möjligt''. Först vid tvist i rättegång krävs uttryckligen direkt hänsyn till barnets bästa. Detta är inte tillräckligt. Kritik kan riktas inte bara mot reglernas utformning utan även mot bestämmelsernas praktiska tillämpning. De stereotypa beslut som vanligen fattas i umgängesfrågan medger inte att umgänget anpassas till parternas och barnets under åren växlande förhållanden. Inte heller tillgodoses barnets intresse av att någorlunda regelbundet få tillfälle till en längre tids umgänge med den förälder som barnet normalt inte bor hos. I de fall då, till följd av brottslig handling riktad mot barnet, eller av annan orsak, något umgänge över huvud taget inte bör förekomma med hänsyn till barnets bästa, finns det vidare risk för att en schabloniserad bedömning av umgängesfrågorna leder till att ett för barnet skadligt umgänge trots allt kommer till stånd.
Det är nödvändigt med en större flexibilitet och en bättre anpassning till förhållandena i det enskilda fallet vid avgörande av umgängesfrågor. För att få till stånd en mindre kategorisk rättstillämpning vid tillerkännande av umgänge skulle vissa ändringar i lagtexten behöva göras. Det bör framgå direkt i lagtexten att umgängesrätten skall tillgodoses efter vad som är bäst för barnet, inte som idag att rätten till umgänge skall tillgodoses så långt möjligt. Vidare bör lagen innehålla en precisering av vilka faktorer som skall beaktas vid bedömningen i umgängesrättsfrågor av vad som är bäst för barnet. Det skulle då främst gälla barnets ålder och mognadsgrad, känslomässig anknytning mellan barn och umgängesförälder, barnets egen inställning samt föräldrarnas inbördes förhållanden.
Däremot godtas i princip genom propositionen att umgängesrätten skall förstärkas till sitt innehåll, något som folkpartiet också föreslagit. Sålunda ålägges vårdnadshavaren skyldighet att lämna sådana upplysningar rörande barnet som kan främja umgänget. Men denna vårdnadshavarens skyldighet borde omfatta information om viktigare angelägenheter som rör barnets hälsa och framtid. Detta bör framgå av lagtexten (FB 6 kap. 15 §). I dessa frågor får även sekretessregler som påverkar kontakten mellan umgängesrättsföräldern å ena sidan och skola, sociala myndigheter etc. å den andra stor betydelse. Dessa frågor belyses inte i propositionen, vilket är en brist.
En viktig umgängesrättsfråga upptas inte i propositionen, nämligen kostnaderna för umgängesrättens genomförande. Detta trots att frågan aktualiserats i riksdagen och förslag efterlysts av lagutskottet vid upprepade tillfällen. Regeringen bör skyndsamt förelägga riksdagen ett sådant förslag med utgångspunkten att föräldrarna skall dela på dessa kostnader.
Förfarandet
Vårdnadsutredningen
Den långa handläggningstiden för vårdnadsmålen medför problem av skilda slag. Det är en långvarig process som innebär stora påfrestningar för både barn och föräldrar och som riskerar att störa de angelägna framtida kontakterna. Därför måste åtgärder vidtas för att åstadkomma en bättre och snabbare handläggning av vårdnadsmålen. Särskilt önskvärt är att vårdnadsutredningarna bedrives skyndsamt, dock utan att ge avkall på kvaliteten. Som riktmärke bör gälla att utredningen bör vara klar inom 3--4 månader. Detta mål skulle kunna uppnås om domstolen fick ökad styrfunktion över vårdnadsutredningen och den tid inom vilken denna skall vara slutförd. Propositionens förslag i denna del, huvudsakligen överensstämmande med folkpartiets, är välmotiverade, särskilt i den del de innebär ökade möjligheter för domstolen att styra vårdnadsutredningen. Men kravet på skyndsamhet bör betonas genom tillägg till lagtexten i 6 kap. 19 § första stycket föräldrabalken.
I propositionen föreslås att den som genomför vårdnadsutredningen själv skall avgöra huruvida det insamlade faktamaterialet skall kompletteras med en slutsats från hans eller hennes sida eller inte. Detta är tillräckliga garantier för att den kompetens som finns hos de sociala myndigheterna tas till vara. Folkpartiet vill dock peka på en risk med förslaget. I de fall då utredaren inte framhåller någon slutsats föreligger stor risk för att endera parten eller båda väljer att kalla utredaren som vittne vid en eventuell följande huvudförhandling. Som vittne kan utredaren hamna i en situation där han eller hon på direkt fråga från endera parten tvingas framlägga en åsikt om vilken förälder som är mest lämpad som vårdnadshavare -- en uppgift som på detta sena stadium kan helt förändra förutsättningarna för processen. Det torde, inte minst av denna anledning, ofta vara lämpligt att vårdnadsutredningen utmynnar i ett förslag.
Interimistiska förordnanden
Vi har tidigare anfört att det i många familjemål om vårdnad och umgänge krävs s.k. interimistiska beslut, alltså förordnanden som skall gälla tills vidare och fram till dom i målet, vilket medför många problem. Vi har framfört synpunkten att rätten genom ett beslut som avser enbart barnets bostad skulle kunna undvika ett mer eller mindre prejudicerande beslut i vårdnadsfrågan på ett stadium då utredningen ännu är ofullständig. Även på denna punkt har våra yrkanden tillgodosetts, vilket vi välkomnar.
Beträffande dessa interimistiska vårdnadsbeslut nöjer man sig inte längre med att beslutet grundar sig på vad som, utan närmare precisering, är ''skäligt''; nu föreskrivs att det skall vara grundat på vad som är bäst för barnet. Vår kritik av den tidigare lagtexten har blivit hörsammad. Men detta kräver i sin tur ett bättre beslutsunderlag för domstolarna. Därför måste rätten åläggas att alltid inhämta upplysningar från socialnämnden (föräldrabalken 6 kap. 20 §).
Rättslig omprövning
I vissa fall behövs omprövning av vårdnads- och umgängesfrågorna. Det blir särskilt motiverat om en vårdnadshavare genom olika åtgärder försvårar eller omöjliggör för barnet att träffa den andra föräldern. Varken nuvarande eller föreslagna regler motverkar sådant umgängessabotage tillräckligt effektivt. Vårdnadshavarens ansvar för umgängesrätten betonas visserligen. Men möjligheterna till omprövning av vårdnaden (föräldrabalken 6 kap. 7 §) måste utvidgas och preciseras till att avse även åsidosättande av umgängesrätten. Härigenom skulle vårdnaden övergå från den saboterande föräldern till den förälder som kan antas bäst främja ett nära och gott umgänge med barnet.
I grunden handlar umgängestrassel dock ofta om sociala problem som löses bäst om föräldrarna får hjälp och stöd att bearbeta sina konflikter så att de i framtiden kan samarbeta i frågor som rör barnet.
Barnkompetens
De ovannämnda vårdnadsutredningarna är ofta av avgörande betydelse för utgången i vårdnads- och umgängesmålen. Därför måste de genomföras av särskilt kompetent personal. Bl.a. av detta skäl måste barnkompetensen inom socialtjänstens område utvidgas. Ett förslag till åtgärdsprogram med denna inriktning bör föreläggas riksdagen.
Domarkompetens
Det är synnerligen angeläget att domare i s.k. barnmål besitter särskild kompetens. Självklart bör inte relativt oerfarna domare handlägga frågor om interimistiska förordnanden i dessa mål. De domare som ges behörighet att fatta beslut i vårdnads- och umgängesmål skall vara ordinarie domare eller vikariera på sådan tjänst. I vissa mål bör det också vara möjligt och lämpligt att utnyttja barnexperter såsom sakkunnig. Dessutom borde en expert kunna medverka som domstolsledamot utan rösträtt i mål där barns villkor är föremål för bedömning eftersom det är särskilt angeläget att behovet av expertkunskap garanteras i sådana mål. Regeringen bör snarast lägga fram ett förslag till försöksverksamhet med den angivna inriktningen.
Verkställighet
För den händelse att föräldrarna inte följer rättens dom om vårdnad eller umgänge kan det bli aktuellt med tvångsvis verkställighet i form av vitesföreläggande eller, ytterst, polishämtning. Sådana beslut, som meddelas av länsrätt, är mycket känsliga eftersom tvånget direkt eller indirekt riktas mot barn. Dessa verkställighetsprocesser är mycket beklagliga och utsätter barnen för extra risker. Situationen blir dessutom prekär genom att lagen faktiskt tillåter verkställighet även om det föreligger risk för att barnets hälsa skadas. Därför bör lagen ändras så att länsrätten skall kunna vägra verkställighet i samtliga fall då verkställighet inte är förenlig med barnets bästa. Dessa bedömningar kräver då att rätten har tillgång till bästa möjliga beslutsunderlag, bl.a. genom utnyttjande av sakkunniga.
I dessa verkställighetstvister måste man också söka en metod för att om möjligt undvika fortsatta tvister. En möjlighet skulle kunna vara att länsrätten vid vägrad verkställighet med bindande verkan skulle kunna föranstalta om omprövning av vårdnads- eller umgängesfrågan i allmän domstol. En sådan modell borde få positiva konsekvenser för att såväl minimera ett destruktivt dubbelprocessande i läns- och tingsrätter som att förebygga s.k. umgängessabotage från vårdnadshavare.
Umgängessabotage
I brottsbalken 7 kap. 4 § straffbeläggs egenmäktighet med barn. Härmed skyddas främst en vårdnadshavare från brottsliga handlingar av en umgängesberättigad förälder eller annan person som innebär att den rättmätiga vårdnaden inte kan utövas. Något motsvarande skydd för den umgängesberättigade föräldern finns däremot inte, ens vid totalt sabotage av vårdnadshavaren mot umgängesrätten. Det är uppenbarligen ologiskt att barnets behov av kontakt med föräldrarna har straffrättsligt stöd beträffande vårdnadsföräldern men inte beträffande umgängesföräldern. Man ''straffar'' visserligen inte fram en god kontakt med barn, men klara fall av umgängessabotage utgör en form av egenmäktighet med barn, som bör kunna föranleda även en straffrättslig reaktion.
Faderskapsfrågor
I propositionen föreslås att termen ''faderskapserkännande'' skall utbytas mot ''faderskapsbekräftelse''. Terminologin bör ändras men då till ''faderskapsförklaring''.
Mest angeläget är dock att i sak försöka stärka den ogifte faderns rätt. Det kan nämligen inte uteslutas att det finns ett samband mellan det alltför låga engagemang som en del av dessa fäder visar för sina barn och den undanskymda roll som lagstiftningen ger den ogifte fadern jämfört med den gifte fadern. Ett stärkande av den ogifte faderns ansvar, rättigheter och skyldigheter borde därför vara till gagn även för barnet.
Någon form av faderskapspresumtion för fader som är sambo med barnets moder ligger klart i linje med den nyligen införda sambolagstiftningen. Dessutom skulle en sådan presumtion tillgodose behovet av ett särskilt skydd för gemensamma barn i samboförhållanden. En faderskapspresumtion kan tillskapas på olika sätt. Ett sätt är att inte bara påbörja utan även avsluta nuvarande faderskapsutredning före barnets födelse. I dessa fall skulle -- under förutsättning att parterna är överens -- fadern direkt vid barnets födelse anses vara rättslig fader till barnet. Samtidigt bör föräldrarna, i enlighet med propositionens förslag, kunna anmäla att de önskar gemensam vårdnad.
Specialsituationer
Vid sociala föräldraskap saknas blodsbandet mellan barn och föräldrar. För föräldraskapsformerna adoption och insemination är dock i princip rättsverkningarna desamma som vid biologiskt föräldraskap. Särskilda problem kan dock uppkomma i umgängesrättssituationer.
Vid renodlat socialt föräldraskap i form av styvföräldraskap och familjehemsföräldraskap är den rättsliga situationen synnerligen oklar.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till rättslig reglering i dessa delar.
Ensamstående fäders situation
Till slut måste man ägna uppmärksamhet åt de ensamstående fädernas situation. Dessa män drabbas egentligen av en dubbel separation. De berövas ofta sin föräldraroll samtidigt som de förlorar sin anknytning till familj, släkt och vänner. Männen klarar bevisligen denna relationskris mycket dåligt i många fall. Detta leder alltför ofta till att de råkar in i missbrukssituationer, vilket i sin tur leder till ohälsa och kriminalitet. Dessutom är det klarlagt att dessa män har en högre dödlighet än gifta män genom självmord eller andra dödsorsaker. Dessa problem drabbar ytterst barnen.
Men vår kunskap om de ensamstående fädernas svåra och utsatta situation är för närvarande helt otillräcklig. Männens problem och dess orsaker måste klarläggas samt de samhällsekonomiska konsekvenserna kartläggas. Härefter bör lämpliga åtgärder vidtagas till förbättring av situationen. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att 6 kap. 18 § första stycket FB ges följande lydelse:
I mål om vårdnad eller umgänge får rätten uppdra åt socialnämnden eller något annat organ att i barnets intresse anordna samtal i syfte att nå enighet mellan föräldrarna (samarbetssamtal). Sådant uppdrag bör ges så snart ett samarbetssamtal kan antas tjäna något syfte.
2. att 6 kap. 15 § FB ges följande lydelse:
Barnets vårdnadshavare har ett ansvar för att barnet kan umgås med en förälder som inte är vårdnadshavare eller med någon annan som står barnet nära, i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till barnets bästa. Vad som är barnets bästa skall därvid bestämmas med utgångspunkt från barnets ålder och mognadsgrad, känslomässig anknytning mellan barnet och umgängesrättshavaren, barnets egen inställning samt föräldrarnas inbördes förhållanden.
Vårdnadshavaren skall, om inte särskilda skäl talar emot det, lämna den som har umgängesrätt enligt första stycket sådana upplysningar rörande barnet som kan främja umgänget eller som berör barnets hälsa eller framtid.
Motsätter sig barnets -- -- -- bäst för barnet.
Motsätter sig barnets -- -- -- bäst för barnet.
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kostnaderna för umgängesrättens genomförande,
4. att 6 kap. 19 § första stycket FB ges följande lydelse:
Rätten skall se till att frågor om vårdnad och umgänge skyndsamt blir tillbörligt utredda.
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lämpligheten i att vårdnadsutredningar avslutas med ett förslag,
6. att 6 kap. 20 § andra stycket FB ges följande lydelse:
Beslut enligt första stycket får meddelas utan huvudförhandling. Innan beslutet meddelas skall motparten få tillfälle att yttra sig i frågan. Rätten skall ge socialnämnden tillfälle att yttra sig i frågan. Har rätten meddelat ett beslut, skall den ompröva det när målet eller ärendet avgörs.
7. att 6 kap. 7 a § FB ges följande lydelse:
Om barnets vårdnadshavare åsidosätter barnets behov av umgänge med den förälder som inte är vårdnadshavare, skall rätten besluta om ändring i vårdnaden, såvida inte hänsyn till barnets bästa talar däremot.
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett åtgärdsprogram för stärkande av barnkompetens inom socialtjänstens område,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om domarkompetens vid handläggning av vårdnads- och umgängesmål,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om expertmedverkan i vårdnads- och umgängesmål,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beaktande av barnets bästa vid allmän förvaltningsdomstols verkställighetsbeslut i umgängestvister,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet att i verkställighetsmål inför allmän förvaltningsdomstol föranstalta om omprövning av vårdnadsfrågan i allmän domstol,
13. att 7 kap. 4 § brottsbalken tillförs ett nytt stycke som ges följande lydelse:
För egenmäktighet med barn skall ock dömas barns vårdnadshavare som utan beaktansvärt skäl i väsentlig mån åsidosätter barnets behov av umgänge med den förälder som inte är vårdnadshavare.
14. att riksdagen beslutar ersätta termen ''faderskapsbekräftelse'' i lagtexten med termen ''faderskapsförklaring'',
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om faderskapspresumtion vid samboförhållanden,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättslig reglering av vårdnads- och umgängesfrågor i sociala föräldraskap,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ensamstående fäders situation.
Stockholm den 18 oktober 1990 Bengt Harding Olson (fp) Ulla Orring (fp) Lola Björkquist (fp) Barbro Sandberg (fp)