Turismen som exportnäring
Turismen är en exportnäring. Därför påverkar också utvecklingen av näringen och efterfrågan av dess tjänster bytesbalansens storlek. Resevalutan är nämligen en del av bytesbalansen. Turistnäringen konkurrerar med andra länders turistutbud vare sig det är de som bor i Sverige som efterfrågar dess tjänster eller det är personer i andra länder som gör det. Kostnadsläget i ett land påverkar valet av turistort. Därför är de olika ländernas beskattning av turistnäringen också av betydelse för vilket lands tjänster som efterfrågas.
När det gäller övrig exportnäring är företagen befriade från att ta ut mervärdesskatt på produkterna som exporteras. Detsamma borde gälla även turistnäringen. Det räcker inte att hävda att varorna skickas utomlands och inte kan köpas här. Svenska turister kan köpa dessa varor utan svensk moms i utlandet. Det är svårare att köpa svensk fjälluft i något annat land eller utsikten från Kebnekaise.
Utifrån ovanstående resonemang är det märkligt att socialdemokraterna och folkpartiet har genomdrivit en kraftig höjning av mervärdesskatten på hotell- och restaurangtjänster. Den höjda skatten gäller från den 1 januari 1990 och har verkat under 1 år. Resultatet är tydligt. Bytesbalansen har försämrats kraftigt, så kraftigt att den finansiering av skattereformen, som turistmomsen skulle bidraga med, helt försvunnit. Effekten är en funktion av att andra länder har betydligt lägre mervärdesskatt på hotell- och restaurangtjänster. De länder som har höjt sin turistskatt har genast fått minskad turism. Det land som har sänkt skatten har fått ökad. En majoritet i Sverige tycks tro att detta inte gäller här. Därför uppstår en mängd negativa effekter i vårt land. Detta är beklagligt.
Riksdagens mål i turistpolitiken
I riksdagen har vi i särskilda beslut satt upp mål för vår turism och dess utveckling. Dessa ska vara:att förbättra svensk bytesbalansatt öka sysselsättningenatt stödja regional utvecklingatt medverka till att förbättra möjligheterna för breda folkgrupper till turism och rekreation, ''turism för alla''.
Det första målet har definitivt inte uppfyllts. Det andra målet är det lika illa med. 6.000 minskade arbetstillfällen inom branschen och nedläggningar av anläggningar är inte något som leder till ökad sysselsättning. Transportföretagens sysselsättning påverkas liksom alla med stugbyar, campingplatser, andra serviceställen, affärer ute på landsbygden, matställen som även befolkningen på landsbygden är beroende av osv. Detta innebär att turistnäringens utveckling påverkar många funktioner i samhället. Många av våra turistorter är geografiskt placerade ute i regionalpolitiskt utsatta områden. Inte heller målet om regional utveckling uppfylles på grund av den höjda turistmomsen. Vad det betyder för alla människor ute i dessa områden borde socialdemokraterna och folkpartiet förstå. Det hjälper inte bara att följa utvecklingen, man måste även göra något åt den klart konstaterade negativa utvecklingen. Jag föreslår -- sänk turistmomsen.
Turism som social faktor
Målet turism för alla är ett socialt mål. Det innebär att de flesta människor på något sätt ska ges möjlighet till rekreation och ombyte, men även till möjligheter att knyta sociala kontakter och uppleva olika kulturer även inom vårt eget land.
Det finns många ensamma människor i vårt land. Deras enda möjlighet till kontakt är kanske att inta sina måltider utanför hemmet. Effekterna på alla små matställen torde ingen ha tänkt på i samband med höjningen av restaurangmomsen. Minskar efterfrågan på grund av för höga priser, så blir priserna ännu högre och detta drabbar de ensamma.
Det är kanske ingen som tror att turism har med jämställdhet att göra, men det verkar som om Sverige blir det enda land, där kvinnorna måste fara utomlands för att slippa laga mat på semestern. Vad sägs om det?
Utöver momshöjningen på turismen har kollektivtrafiken påförts full moms. Detta kommer också att ha betydelse för turismen.
Jag anser att momsen på hotell- och restaurangtjänster ska sänkas till den tidigare nivån. Det finns inte ens något ekonomiskt argument som talar mot detta krav.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen beslutar att mervärdeskatten på hotell och restaurang skall utgå med 60 % av beskattningsvärdet i enlighet med vad som anförts i motionen,1]
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de i motionen angivna målen i turistpolitiken ligger fast.
Stockholm den 25 januari 1991 Görel Thurdin (c)
1 1990/91:Sk735