Stödet till idrotten har präglats av kraftig anslagsökning och utvidgning av anslagsområdet.
Idrotten har en betydelse för barns och ungdoms hälsa och förströelse samt som motionsstimulans för många medborgare. Troligen får dock just barnidrotten och rena motionsidrotten ingen större andel av anslagen. Jfr nedanstående siffror.
Ur jämställdhetssynpunkt kan det också sättas frågetecken för den mycket stora satsningen på just idrott som barn- och ungdomsstöd, då flickorna enligt en undersökning från maj 1990 inte har samma intresse för idrott som pojkar och män. Skriften ''Kom igen flickor'', utgiven av statens ungdomsråd, delegationen för jämställdhetsforskning samt riksidrottsförbundet uppger, att endast var tredje flicka i 16--17 årsåldern uppger idrott som viktigaste fritidsintresse.
Även bland ledare och ledning i idrottsorganisationerna saknas, i motsättning till ungdomsrörelser av folkrörelsesnitt, flickor och kvinnor. (Endast 10--15 % är kvinnor bland idrottsföreningarnas tränare, lagledare och förtroendevalda enligt en undersökning beträffande fotbollsklubbar.)
Utvecklingen av det statliga anslaget till idrotten ser ut på följande sätt:
Budgetår 88/89 89/90 90/9l 91/92 (förslag)
totalt mkr. 259,3 376,0 401,0 256,1
Lokalt aktivitetsstöd till barn och ungdomsverksamhet 80,4 90,0 65,0 80,6
Utöver dessa anslag under trettonde huvudtiteln finns det diverse anslag under andra huvudtitlar t.ex. till idrottsplutoner för deltagande i arbetet mot droger och missbruk, till idrottsgymnasier och idrottsskolor samt till de många lönebidragsanställda, som är verksamma inom idrottsrörelsen. Sammanlagt kan de statliga anslagen till idrotten beräknas uppgå till över 800 milj.kr. för närvarande.
Man har bedömt att utöver de direkta anslagen till idrotten går över 80% av allmänt förenings- och aktivitetsstöd till ungdomsorganisationer till idrottsföreningar. Dessa har på grund av kommunalt anordnade idrottsanläggningar och starkt föräldrastöd lättare att starta och utöka verksamheten än t.ex. organisationer som främst arbetar med exempelvis samhällsproblem, musik, kultur och natur.
Naturligtvis har idrotten också inkomster från medlemsavgifter, men under senare år torde dock inkomster från entréavgifter till tävlingar och matcher samt sponsorbidrag och TV-mediainkomster ha fått en ökad betydelse för vissa idrottsgrenar. Samtidigt har dock just i idrottsgrenar med stort publikintresse utgifterna till spelarpremier och ersättningar samt medarbetarlöner ökat.
Idrotten har för en stor del av befolkningen blivit en nöjes- och förströelsekälla utan egentligt motions- och hälsovärde. Samtidigt börjar man alltmera betrakta de många idrottsskadorna som en belastning ur såväl hälso- som kostnadssynpunkt.
Det är viktigt att Sverige behåller en frisk och motionsinriktad befolkning. Men för andra hälsobefrämjande åtgärder ger man små och otillräckliga anslag. Till en kost- och hälsokampanj t.ex. under tre år gavs sammanlagt l0 milj.kr. och till trafiksäkerhetsarbete samt till promenad- och cykelvägar mycket sparsamma anslag. Dessa fritidsverksamheter bl.a. samt ett sundare levnadssätt har stor betydelse för en god hälsa åt befolkningen i dess helhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en större del av anslagen till idrotten bör användas till barn- och ungdomsverksamhet samt för att stimulera kvinnor att delta i idrottsverksamhet.
Stockholm den 25 januari 1991 Grethe Lundblad (s)